Güneş Panellerinin paralel bağlanması

Başlatan kalaman, 06 Şubat 2008, 13:39:47

kalaman

Merhaba,
Elimde 10W ve 30W olmak üzere iki güneş paneli var. Bunları paralel bağlayarak şarjda kullanacağım. BU iki paneli birbirine direkt bağlamamda bir sakınca var mı yoksa araya bir diyot eklemeli miyim. Fazla güç üreten diğerine bir problem çıkarırmı veya onun gücünü bastırır mı?.
Teşekkürler.

ilker_32

Seri yada paralel bağlayabilirsin. Diyot eklemene gerek yok. Seri bağlarsan gerilim artar. Paralel bağlarsan akım artar.

futureng

Bataryanın geri boşalmaması için en azından bir adet schotky  diyot bağlanmalı diye biliyorum. Ayrıca akünün uzun ömürlü olması için şarj kontrol ünitesi kullanılmalı.
GimpTR.COM: Hayal Gücünüzün Gerçek Dünyadaki Görünüşü  http://www.gimptr.com

x-tol

Alıntı yapılan: "ilker_32"Seri yada paralel bağlayabilirsin. Diyot eklemene gerek yok. Seri bağlarsan gerilim artar. Paralel bağlarsan akım artar.
Paralel bağlama sonucu iki güneş paneli arasında en ufak bir akım farkında bile büyükten küçüğe doğru bir akım akışı olacaktır. Bu da gereksiz yere güç kaybıdır. Önlenmesi gerekir. Yani bir diyot kullanılması gerekir.

ilker_32


kalaman

MPPT şarj kontrol devremi denemek üzere elimdekine ilaveten daha güçlü bir panel eklemek istediğim için sormuştum.

x-tol kardeş. Şüphelerimi doğrular nitelikte bir cevap yazmışsınız. Bunu biraz daha açıklayabilirmisiniz.

xenix

Bir panelden diğerine çok da büyük bir akım oluşmuyor. Bir hücrenin maksimum güç noktası 0,5V civarında. Yine aynı hücre bir P-N junction dan ibaret, yani silisyum diyot gibi davranıyor ve üzerindeki gerilim 0,6-0,7 volt olduğunda akım akıtmaya başlıyor. Bu durumda, hücre sayısı aynı olan iki paneli paralel bağlar ve maksimum güç noktasına yakın çalıştırırsanız hücre gerilimleri 0,5V olacak ve çok büyük ters akım oluşmayacaktır.

Seri diyot bağlamanız yine de iyi olur, çünkü panelin biri gölgede kalırsa aydınlık panelden gölgedeki panele küçük bir kaçak akım akıyor. Ayrıca karanlıkta panel üzerinde küçük bir kaçak akım oluyor ve bu akım yavaş yavaş bitiriyor pili.

Panellerin hücre sayısı aynı ise parelel bağlayın. Güçleri farklı olan bu paneller seri bağlanırsa, 30W lık panel maksimum 10W güç üretebilir.

kalaman

@xenix
Açıklamalar için teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla her iki panele birer diyot bağlayıp birbirinden bağımsız hale getirmek ve güçleri bu şekilde birleştirmek en iyisi. Aslında diyot bağlamada bişey yok ama kayıp önemli olduğu için kullanıp kullanmamakta tereddüt ediyordum.

Peki size bir soru daha. Diyot üzerinde ufakta olsa bir kaybımız var. 2-3 diyodu birbirlerine paralel bağlamamız bu kayıbı azaltırmı. Ayrıca diyottaki ısınma azalırmı ?

xenix

Diyotları paralel bağlarsanız kayıp az da olsa azalır. Ya da olması gerekenden yüksek akımlı bir schottky diyot takın, yine aynı hesaba varır. 0,3-0,4V gibi bir kayıp olacak. 1n5822 leri kullanabilirsiniz sanırım, 3A 40V schottky diyot.

kalaman

Teşekkürler xenix
Sizin bilgilerinize paralel birçok bilgi buldum internette. Bu arada panelleri seri kullanımda bypass diyotlarının da kullanımını dolayısıyla öğrenmiş oldum. Farklı güçlerdeki paneller için blok diyotlarının kullanımının şart olduğu açık.

Şotki diyotlarının paralel bağlanmasını biraz araştıracağım.

Saygılar

__Onur__

Arkadaşlar merhaba, konu biraz eskimiş galiba ama yatdımcı olursanız çok sevinirim. elimde biri 18v 10w, diğeri 18v15w olmak üzere iki adet güneş paneli, 10A şarj regülatörü ve 12v 20 amper jel akü var. Bu iki paneli regülatöre paralel olarak bağlayabilir miyim? Hücreler zarar görür mü, tehlike yaratır mı? Bağlantıda schottky diyot mu kullanmak gerekiyor? Kaçlık, kaç tane olmalı, tam olarak nasıl ve nereye bağlamalı? Hatta bir tane daha 10w veya 15w eklemek istiyorum, ne dersiniz?