pic-rezistans-tristör-soğutma

Başlatan mpekmezci, 16 Şubat 2008, 00:53:25

mpekmezci

herkese selamlar

50*50*50 büyüklüğünde metal bir kutuyu max.150 derece ye kadar hemen hemen her noktasında ısı farkı max. 0.5 derece hata payı ile ölçmem gerekiyor.

acaba kullanılacak ısı sensörü konusunda yardımcı olabilirmisiniz?
lm35 gercekten hata payı yüksek bir sensörmü? (Kutunun boyutu biraz daha düşürebilirsem kullanacağım lm35 sayısı düşecek.Tabi ona göre de ADC modeli değişecek)
pt100 nin ısı algılayıcı noktası 150mm olan modeller var.Kullanılacak miktardan dolayı pahalı oluyor. Ayrıca pt100 konusunda detaylı bir bilgide bulamıyorum.



ayrıca ısı artışı oda sıcaklığından ayarlanmak istenen dereceye kadar (150 derece civarı) exp. bir eğriyle zaman göre eğimi azalan bir şekilde olması gerekiyor. İstenilen ısı oluşunca dakikalarla ifade edilen süre de ısının durumunu koruması gerekiyor.Daha sonra ısıtıcının devreden çıkması ve soğutma sisteminin devreye girmesi gerekiyor.ve bu soğutma işlemi oda sıcaklığana kadar devam etmeli.

ısıtma işlemini  f877 de bulunan pwm özelliğini kullanarak tristör ile resiztans grubuyla yapmayı düşünüyorum.2 adet rezistans kullansam daha mantiklı gibi geliyor.rezistanslar yaklaşık 1000 watt civarı olacak.


Soğutma işlemi ise minik bir su pompası kullanarak ve minik bir radyatör fan  grubuyla yapmayı planlıyorum.Soğutma işlemi yine ısıtma işlemi gibi ani olmamakla beraber yavaş yavaş yapılabilinir.(Zaten bu sistem de ısıyı 150 derecen ani olarak 25-30 derceye indirmek mümkün değil gibi görünüyor.)

Tabi bütün bunların sisteme giren değerlerin (bekleme süreleri ,ısı değerleri set ve aktüel değerler)
bir LCD ekran da gösterilmeli.

merak eden arkadaşlar için bu sistem textilde iplik liflerinin yapılarını incelemek için kullanılan bir test cihazı olmayı hedefliyor.

yardımcı olacak ve yorumlarının ortaya koyacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.

refik1

benzer bir devre ile 10 sene kadar önce uğraşmışdım
sanırım 1000 kadar bimetal sensör vardı :)

neyse bence eniyi metod  şu uzakdan ısı ölçen kameralar var onlardan datayı alıp pc programı ile aradığın eğriyi bulmak.

Veli B.

Isi olcme konusu analog yariiletken sensor ile saglikli olmayacaktir. LM75, DS18b20 gibi bir sensor kullanmanzi tavsiye ederim. Yada PT100.
0.5 derece hata demek +-0.25 derecelik bir hata bandi demektir ki bu sensorler icin dahi sorun teskil edecektir.

PWM ve tristoru birlikte kullanamazsiniz(kullanirsiniz lakin istediginizi alamazsiniz) Tristor kullanacaksaniz faz kiyici seklinde kullanmaniz gerekmektedir.
Kabaca mantik sudur;
yukunuz rezistif olacagi icin Vzc(voltaj sifir gecisi) ve Izc (akim sifir gecisi) neredeyse ayni zamanda olacaktir. Vcz yi tesbit daha kolaydir. Ulkemiz icin AC frekansi 50Hz ve dolayisi ile bir alternans 10 ms dir. Tristoru Vzc den 9ms sonra tetiklerseniz (ideal tetiklemenin olusacagini varsayiyorum) A2 >N arasi olceceginiz voltaj yaklasik olarak 11 volt olacaktir. 5 ms sonra tetiklerseniz A2>N arasi olceceginiz voltaj yaklasik 55 volt olacaktir. Bu genlik sizin rezistansinizin da ne kadar isi verecegini belirleyecek olan parametredir.

Bu ebatlarda ki bir kutu icin rezistanslari nasil yerlestirdiginiz kutu icerisinde ki homojenliginde belirleyicisidir. Sirkulasyon olmadigi takdirde <+-0.25 derecelik dengeyi saglayabileceginizi zannetmiyorum. Bununla birlikte kutunuzun isil izalasyonuda diger belirleyici etkendir.

Yukarda bahsetmis oldugum noktalarin tamamina ait detayli bilgi(kod,teknik detay,sema,ornek proje,linkler...) bordta bulunmaktdir

arslan74

Alıntı yapılan: "mpekmezci"

ısıtma işlemini  f877 de bulunan pwm özelliğini kullanarak tristör ile resiztans grubuyla yapmayı düşünüyorum.2 adet rezistans kullansam daha mantiklı gibi geliyor.rezistanslar yaklaşık 1000 watt civarı olacak.


Bu işlemi AC voltaj ile yapacaksan O zaman PWM senin işini görmez. Tristörü PWM ile kullanamasın. Ac yi Tristör ile tetikleyeceksen o zaman yapman gerken. sıfır gecişleri okuyub ona göre tristörü tetilemek şekline olabilir. PWM kullanmak istiyorsan mutlaka DC yapmalısın ve tristör kullanmamlısın. Örneğin Mosfet yada transistör tarzi bir malzeme kullanmalısın. O zaman PWM ile gücü ayarlayabilirsin.

Sen olarakta PT100 cok daha hassas ama opamlı bir devre yapmalısınız.

Selamlar