Transformatörün manyetik alanını nasıl engelleyebilirim

Başlatan Altuntas_erhan, 12 Nisan 2008, 22:31:42

Altuntas_erhan

Arkadaşlar, merhabalar... Üzerinde çalıştığım devremde; bir adet 60W büyüklüğünde trafo ve trafo ile aynı kutuda bir RF alıcı modülüm var... Sorunum şu; trafodan fazla akım çektiğimde; RF alıcım, tahminime göre trafonun manyetik alanından etkileniyor ve kumandadan gelen sinyalleri algılamıyor...

Kutu içerisinde yakın mesafede bulunan RF alıcı modül ile Trafo arasındaki mesafe arttırımı dışında, nasıl bir önlem ile bu manyetik etkiyi giderebilirim?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

remzi

Trafoyu alüminyum folyo ile sar. alüminyum folyonun bi ucunuda toprağa bağla bir dene...

mustafa_cmbz

yazdıklarını okuyunca hemen aklıma trafonun uçlarına silikon damlatıp(bolca tabi) sonrada hertarafını kalınca bir bakır folyo ile kaplamak geldi..tabi bakırı folyoyu'da toprağa bağlaman gerekir herhalde :D mantiken aklıma bunlar geldi  güç elektroniğinden pek anlamam ama şunuda unutma bu tür cihazların manyetik alanını sıfırlamak için veya manyetik alanlardan etkilenmesini önlemek için dediğim bu yöntem kullanılır fakat bakır telin veya kullanılacak olan metalin bir hesabı vardı ama tam olarak bilmiyorum....

sebo

trafonun oluşturduğu manyetik alanın diğer devreleri etkilememesi için trafonun etrafının bir saç ile kaplandığını ve bu saçın toprağa bağlandığını görmüştüm. bu saç trafoya temas etmiyordu. bir kalenin etrafındaki surlar gibi düşün yani. ama bence trafonun yaydığı manyetik alandan etkilendiğini kesin olarak anlamak için trafoyu devreden ayırıp bir dene istersen eğer daha önce denemediysen.

erkan614

bildiğimiz trafo dimi smps falan çalışmıyosa devreden uzağa götür.
akım çekince sorun yaşıyosan manyetikte değil beslemede problemin var.
benim başıma ir ile alakalı olarak geldi smps kullanıyodum ve nekadar uzağa koysamda parazit kapiyodu çünkü problem akı9m çıkışlarındaydı smps yerine  trafo koydum sistem düzelmişti.

bu arada bildiğimiz trafolu sistemlere "lineer besleme tipi" diyosunuz dimi?

mcan

manyetik alan devreyi metalle kaplayarak yok edilmez sanırım.

ipek

müzik setlerinde cok yüksk gaus'lu metal çerçeve ile kısa devre yapmayacak şekilde sargıların üstüne bir gömlek yapıp bir miktar azaltabiliyorlar.
insan düşününce biri 50hz 'de çalışıyor diğeri 418 yada 433mhz de harmonikte olsa rahatsızlık buraya kadar tırmanılacağı mantıklı gelmiyor.

pic yada alıcı modülü başka bir mini besleme ile denemeni tavsiye ederim,
güc kısmından ayırmaya çalış ripple'lerden etkileniyor olabilir..

aklıma gelen son fikir'de trafonun değişik posizyonlarda montaj yönünü değiştirmen örnek dik yatık 45 derece gibi etkiyi azaltabilen optimum noktayı bulup o noktada sabitlemek gibi...

erkan614

Altuntas_erhan

Arkadaşlar, öneriler çok güzel ve mantıklı... Önerileri, deneyecek ve sonuçları sizlerle paylaşacağım... Çok teşekkürler...

digi_micro

Alıntı yapılan: "mcan"manyetik alan devreyi metalle kaplayarak yok edilmez sanırım.

metal kutular yada kafesler içerideki manyetik alanı dışarıya yada dışarıdakini içeriye  yayılasını önlerler FARADAY KAFESİ diye araştırısanız detaya ulaşırsınız

z

Faraday kafesinin magnetik alani engellediginden eminmisin?

Faraday kafesi diye arastir istersen,
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

gallavi

bu manyetik alanla elektrik alan niye hep karıştırılıyo bi türlü anlayamadım

faraday kafesi elektrik alanı engeller trafoyu kafeslemekde ne derece işeyarar emin değilim elektrik alan iletken kafesin içinde sıfırdır ama kafesin arkasında sıfır değildir ama kafesi toprağa bağlarsan o zaman işe yarar

manyetik alanı engellemek içinse trafonun dışına demir gibi mıknatıs tarafından çekilen bi malzemeden kapatman manyetik alanın demirin içinden geçmesini sağlıyacaktır.

ama bencede sorun beslemede trafonun etkileme ihtimali düşük görünüyo
DemirHan=gallavi;

timpati

E veya El tipi trafo yerine toroid trafo kullanmayı deneyin. manyetik alanı sadece trafonun göbeğinde kalacak şekilde kısıtlamış olursunuz.
why mr. anderson, why ?

mcan

Alıntı yapılan: "digi_micro"
Alıntı yapılan: "mcan"manyetik alan devreyi metalle kaplayarak yok edilmez sanırım.

metal kutular yada kafesler içerideki manyetik alanı dışarıya yada dışarıdakini içeriye  yayılasını önlerler FARADAY KAFESİ diye araştırısanız detaya ulaşırsınız

faraday kafesi manyetik alanı tam olarak engelleyemez,elektrik alan üzerindeki etkisi daha anlamlıdır.Fakat her faraday kafesi her elektrik alanı kafes içinde sıfırlayacak diye de bişey yoktur.Genel ifade ile denege durumunda sıfırlar.Magnetik alana gelince,etkisi yoktur diyemeyiz vardır ama anlamlı değildir fakat çok hızlı değişen ve bu değişimi kafes üzerinde yeterli girdap akımları oluşturabilecek bir manyetik alan olursa kendisini oluşturan magnetik alana zıt bir magnetik alan oluşturacağından belki bu şekilde net magnetik alan sıfır olabilir,bu durumu okumuş bulunsam da hiç karşılaşmadım.

aslan_korhan

Bence de sorunun trafonun manyetik alanından kaynaklanacağını sanmıyorum.
Besleme voltajın dengesizleşiyorsa sorun yaşıyor olabilirsin. Trafo RF modülü kolay kolay etkilemez.
Yapabilirsen alıcı kısmını ayrı bir trafo ile besle. 2Watt trafolu birşey olsa bile yeter...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.