LPT interface+TA8435 ile sürücü (test sonuçları)

Başlatan ugurtelefon, 16 Mayıs 2008, 17:01:10

ugurtelefon

benim motorlarda 2Amper :)

teknik verilere göre 2,5Ampere kadar entegre çalışabiliyor.

Analyzer

Alıntı yapılan: "arif777"mastercam ile 3d G kodları bu tip sürücüye gönderirsek sistem çalışır mı?
Bu tip bir deneyiminiz var mı?
Selam,

Mastercam'e bir post processor (CNC'nin driveri derler), G kodları da yorumlayan bir interpreter lazım (PC için Mach3 olur, CNC kontrolcüsü olur).

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

arif777

Cevaplarınız için teşekkürler.

2.4v 2A bu motorlarla 130X120 tablada bir cnc düşünüyorum sürücüm ise TA8435H

Sizce bu motorlarla bu sistem nasıl olur.

Lİneer millerle düşünüyorum fakat bunların esneme sorunu var bunların belli mesafesin bir ana profile vida ile destek atmak isityorum.

ayrıca lineer rulmanların bir tarafı açık olanlar var sanırım bu vida konusunda sorun çıkartmaz.

130 cm lik tablada eğer destek atmazsak galiba esneme olur.

mili kalın tutmak ise hem pahalı hemde sistem ağırlaşı diye düşünüyorum.

[/B] ustalar bu sistem için mekanik ve sürücü için yardım edebilirseniz seviniri..

GALİBA BENDE CNC HASTASI OLDUM.

kck

UĞUR HOCAM  TA8435 Lİ DEVRE İÇİN TEST SONUÇLARI NASIL, SİZİ  MEMNUN ETTİMİ? YAPMAYI DÜŞÜNDÜĞÜM BİR DEVRE ARTSI, EKSİSİ NELER ACABA....

ugurtelefon

ben okadar çok beğendim ki,bu fiyata bu kalite bence gayet iyi.
1/8 e kadar olan mikrostep seçeneği ayrı bir güzellik,ama bence en canalıcı güzelliği akım sınırlama sisteminin gayet başarılı olması.
12-18 ve 24voltluk denemelerimde çok başarılı sonuçlar aldım.çalışırken motorların çıkardığı ses gayet güzel müzik gibi geliyor kulağa.

vakit buldukça yeni bir PCB dizaynı üzerinde çalışıyorum.farklı motorlar için farklı amper seçenekleri sunabilen bir düzeneğide olucak.lpt+3 eksen üzerinde hazır yani.
tak kullan modeli. :D

kck

Uğur hocam  eagle bilgim az baskı devresini yaptıysan yayınlayabilirmisin varsa püf noktaları nelerdir. birde parçaları nereden temin ettin reklam olur dersen özelden yazabilirsin

ugurtelefon

hazır pcb çzimleri oldukça fazla var elimde.
hepsi eagle ile çizildi.
yapılabilecek en basit çizimleri zaten vermiştim.
bunun dışındaki çizimler zaten farklı boyutta ilerliyor. :D

ugurtelefon

buda son uğraştığım pcb toplam boyut 10cm*15cm
povray programı ile görüntülemeye çalıştım ama bazı malzemelerin dataları olmadığı için görüntüye çıkmıyor maalesef :(

kck

Ta8435 gibi entegreler için yatak satılıyormu acaba?

ugurtelefon

evet arkadaşlar
uzun süreli bir test döneminden sonra nihayet umduğum başarıyı sağladım
birçok arkadaşla dialogtan sonra kombine bir sürücüde karar kılıp gerekli PCByi yapıp bir çok deneme yanılmadan sonra özelliklerini sayacağım sürücü ortaya çıktı.
devreyi tek eksen olarak tasarladım.aşağıdaki videoyu izlediğinizde sizde göreceksiniz ki lptden gelen kablolar direk olarak sürücüye giriyor.
yani kendi üzerinde dahili LPT arabirimi var.
devre LPTden tamamiyle OPTO-CUPLOR ile izole edildi.
üzerinde logic besleme için +5 regüle var.
videoda gözükmeyen ama üzerine monte edilecek olan 40*40mmlik bir fanı var.
7'li bir mikroswitch  var.
2 tanesi yani 1 ve 2 numaralı switchler step ayarı (1/1 1/2 1/4 ve 1/8)
geriye kalan 5 tanesi ise 5 ayrı motor akım set switchi.
5 ayrı akım değerine sahip motoru takabilme imkanı var.
her eksen için 1 sürücü kullanılabilir.isterseniz ileride 4 yada 5 eksen cnc yapabilirsiniz.

üzerinde sabit bir LPT soketi olmadığı için LPTden gelen herhangi bir veri yolunu step,dir yada enable olarak kullandığınız programda seçebilirsiniz.
boşta kalan LPT uçlarınada ileride belkide forum elbirliği ile PWM spindel kontrol yapılabilir.yada bu boş uçlar yapılabilecek eksen limit switch devresine bağlanabilir.yani geliştirilmeye açık bir tasarım.
devreyi en sağlıklı ve en güçlü bir biçimde 24Volt kullanarak sonuçlandırdım.genelde 2Amper civarındaki motorlar 2-3Voltluk oluyor.
24Volt kullanıldığında ortalama 10katı şeklinde sürülen motordan çok daha fazla verim alınabiliyor.
test amaçlı
1/8 step modunda 1,85Ampere set edip  2amperlik motor kullandım.
devre çalışma voltajını 15Volta aldığımda bile 200d/dk bir hızda torktan düşmedi.
bu arada videoda göreceğiniz bazı dirençler seri ve paralel bağlı,dediğim gibitest PCBsi olduğu için uygun değerleri bulmak amacıyla bu yöntemi kullandım.şu an değerler tamam.bundan sonraki PCBler dizayn olarak çok daha yakışıklı olacak ;)

http://rapidshare.com/files/123289643/17062008_002_.3gp.html

ugurtelefon

entegre ve switcler programda gözükmüyor ama sanırım bir fikir uyandırır

ubahcivan

arkadaşlar yaz tatiline girdik ten sonra biraz çalışarak daha önce bir sitede gördüğüm ünipolar l297+ırfz44 ile yaptığım sürücü devresini resimlerini gönderiyorum.