Nem Alma Cihazları ?

Başlatan Maxim, 21 Mayıs 2008, 12:30:33

Maxim

başlığı nerede açmam gerektiğine tam karar veremedim ,
daha doğru bir yer varsa taşırmısınız ?

şimdi benim uzun süredir düşündüğüm birşey var ama karar veremiyorum ,bu konuda daha bilgili ve tecrübeli kimse varsa yardım bekliyorum .

Klimamı ? --- Nem alma cihazımı ?

Klimayı hepimiz biliyoruz ,hem havayı soğutuyor ama aynı anda havadaki nemide alıyor .Soğukluk yüzünden abartırsak hasta falan olabiliriz doğal olarak .

Ben geçen seneden beri ,daha doğrusu geçen yazdan beri yapmış olduğum SHT11 sensörlü göstergeyle odadaki hem sıcaklığı hemde nemi gözlemliyorum .(istanbul)

Görüyorumki ,insan aşırı nemden bunalıyor ,hatta konusu geçmişti ona DEW point falan deniyor ,

Çoğu zaman evin içindeki sıcaklık anormal olmamasına rağmen ,
insan o kadar çok bunalıyorki ,nefret ediyorsun .
Nem aşırı yüksek olduğu zamanlarda oluyor tabiki bu ,

Mesela ankara ,
istanbuldan daha sıcaktır, sokaklarda yürürken güneş sizi yakar ama her yerinizden ter akmaz ! niye ? çünkü hava kurudur yani nemli değildir ,doğrumuyum sayın ankara ?

Benim düşüncem ,insanı asıl rahatsız eden şey bu nem ,
eğer biz bir nem alma cihazı yaparsak veya satın alırsak neyse ,

1-bu sorunu büyük bir ölçüde çözmüş olmazmıyız ?
2-klima almak zorundamıyız ?
3-nem alma cihazları nasıl çalışıyor ?

selamlar

ayhani

Yazılar alıntıdır.
http://www.nilyasam.com/?gclid=COeA4sqrt5MCFRsbZwodyCnQBw
http://nemalmacihazi.net/evdeki+kuf+kokusu.html
http://www.hepaonline.com/nem_alma_cihazi_nem_alici.php

Aşırı nem insanlarda alerjiye, astıma ve romatizmaya yol açar. Diğer taraftan bakteri ve toz akarlarının hızla üremesine, duvarların nemlenmesine, duvar kağıt ve boyalarının kalkmasına, kapı ve pencerelerin çürümesine, küf üremesine, giysilerin ve ayakkabıların deforme olmasına ve küflenmesine, her türlü ev eşyasında bozulmaya ve metallerin paslanmasına sebep olur. İnsanlar için ideal nem oranı %45 ile %55 arasındadır. Aşırı nemin oluşmasına, evde yaşayan insanlarda katkıda bulunurlar. Dört kişilik bir aile, ortalama olarak evin havasına günde 10 litre nem katar. Ayrıca ortam havasının devamlı havalandırılamaması da nemi arttırır. Nem alma özelliği olan klimalar istenilen nem oranını ayarlayamazlar, çünkü bu cihazların önceliği ortam sıcaklığıdır, nem oranı değildir. Ayrıca klima üreten veya ithal eden firmaların broşürlerinde, bu klimaların sadece nem alma özelliği kullanıldığında günde kaç litre nem alabileceğine, ne kadar elektrik harcadığına, kış aylarında yani mekanların ısıtıldığı aylarda ortam sıcaklığına etkisi ve klima dış ünitesinin dışarıda olmasından dolayı kış aylarında nem alma özelliğinin aksamadan çalışıp çalışamayacağına dair bilgiler genelde belirtilmemiştir.






Nem Alma Cihazları Ne İşe Yarar ?
nem alma cihazı; pahalı bir yatırım olan evinizi, özenle şeçtiğiniz eşyalarınızı&giysilerinizi ve en önemlisi sağlığınızı rutubetin zararlı etkilerine karşı koruyacak bir yatırımdır.
bunun içindir ki nem alma cihazı satın alırken uzun süreli ve sorunsuz kullanabilecek kalitede, minumum elektri tüketimi ile maksimum verimi sağlayacak performansda ve önemlisi gerek duyduğunda satış sonrası hizmeti en iyi şekilde verebilecek markanın ürününü satın almak size rutubet sorununuzu çözemede önemli avantajlar sağlayacaktır.
nem alma cihazlarının performansları günlük su çekme kapasiteleri ile belirlenir. Nem alma cihazlarının su çekme kapasiteleri genellikle 32 derece ve %90 nem oranlarındaki testler sonucu belirlenir ( 10 lt, 18lt, 25 lt vb.) bu durum göz önünde bulundurulduğunda 3 odalı standart apartman daireleri için minumum günlük 18lt su çekme kapasiteki nem alma cihazı satın alınmalıdır.
En iyi bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir.

ete

Havadaki nemin alınması işlemini anlayabilmekiçin havanın nem alma yada taşıma kaabiliyetine bakmakta yarar var. Aşağıda çeşitli sıcaklıklarda 1 m3 havanın alabileceği maksimum nem miktarları verilmektedir.
 10 oC  de   9,41 gr su / bir m3 havada
 20 oC  de   17,31 gr su / bir m3 havada
 30 oC  de   30,39 gr gr su / bir m3 havada
 40 oC  de   51,12 gr su / bir m3 havada
 50 oC  de   82,98 gr gr su / bir m3 havada
100 oC  de  597,00 gr gr su / bir m3 havada

Şimdi diyelimki bulunduğunuz yerin ortam sıcaklığı 30 derece . Bu durumda sizin soluduğunuz havada m3 başına şayet 30,39 gr su var ise ortamın rutubeti %100 olarak ifade edilir.  Şimdi diyelimki bulunduğunuz bu ortamda %100 oranında nem var ve ortamın sıcaklığını birden 20 dereceye düşürdük. Bu durumda neler olabileceğine bakalım. 20 derecede havanın taşıyabileceği nem miktarı 17,31 gr olduğundan 30,39-17,31=13.08 gr su anında yoğunlaşarak su haline gelir. Bu su genelde odada bulunan en soğuk malzeme üzerinde yoğunlaşır. Yoğunlaşmuş yada sıvı hale gelmiş suyu almak veya toplamak son derece kolay. Sonuç olarak elle tutulur ve gözle görünür hale gelecek. Bu suyu alıp ortam sıcaklığını yeniden 30 dereceye çıkartırsanız bu sefer ortam nemi nerdeyse %60 lar seviyesine gelecektir. İşte nem almada uygulanan yöntemlerden biriside budur.
Klimalarda aynı yöntemi kullanırlar. Oda içinden aldıkları havayı anında soğutunca havadaki aşırı nem anında yoğunlaşır ve klima bu nemi alıp dışarı atar.  Klima ortam havasını soğutucu radayatörü önünde +4 derecelere falan düşürdüğü için ortamdan her zaman çekebileceği nem bulur taaki nemi sıfırlayıncaya kadar.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

remzi

Peki olduya havadaki nem oranını birşekilde sıfıra indirdik. Havadaki nem oranının çok azalmasının insan vücuduna zararı yokmu?

Maxim

Ete usta ,sonuçta benim anladığım sizinde dediğiniz gibi ,
havayı bir şekilde soğutmanız gerekiyorki su açığa çıksın ?

Doğal olarak bu yöntemi kullanan nem alma cihazıda aslında bi yerde klimanın ufağı olmalı ?

o zaman şöyle düşünüyorum ,
bu nem alma cihazların içerisinde aynı klimadaki gibi bir radyatör ve kabaca içerisinde dönüp duran freon gazı var , fan vasıtası ile kendine doğru çekilen hava radyatörden geçerken soğuyor haliyle ortaya çıkan su bir kapta toplanıyor , çok kabaca oldu ama sanırım böyle .

Bu sefer ortam sıcaklığınında düşmesi gerekir diye düşünüyorum ,
tek fark klima sisteminde içerideki hava ortamdan yani odadan dışarıya atılıyor ,nem cihazında ise tekrar odaya veriliyor ama o sefer ortamın bir miktar daha ısınması gerekmezmi ? çünkü bilirsiniz klimanın fanından dışarıya üflenen hava sıcaktır .

uzun lafın kısası ,nem alma cihazı ile klima arasında bana göre pek fark yok gibi duruyor ,ne kadar yanılıyorum bilmiyorum ,
fiyatlarına baktığımızda çok satıldığından dolayı fiyatları gayet makul olan klimalar karşısında sanırım o kadar fazla satılmadığından dolayı olacakki ,ufacık nem alma cihazlarının bile fiyatları az buz değil .

Maxim

yok ben bu hava sıcaklığı ve nem olaylarından dolayı kafayı yeyecem sonunda .

benim yaptığım bir lcd gösterge var ,SHT11 kullandım ve ete ustanın yazılımını baz alarak ona dew point hesaplamasınıda ekledim .

yani sıcaklık ,nem ve dew pointi gösteriyor.

fakat sanki bir parametre eksik gibi geliyor bana hep ,
bir tuhaflık var ,
anlatayım .

akşam ,sıcaklık 30.6 derece ,nem %61 idi,
çok bunaltıcı ,felaket bir durum vardı .

sabah hava sıcaklığı gene 30 derecelerde ,nemde %60 ,
fakat o bunaltıcı durum akşama oranla neredeyse yarı yarıya inmiş gibi ,zaten dew pointte dün akşamki değerlere çok yakın .

diyorum ya ,sanki başka bir değer daha var ,

sıcaklık ve nem neredeyse aynı olmalarına rağmen ,neden bunalmıyoruz ?

son olarak ,
yaptığım lcd gösterge yetmedi ,
gittim birde mekanik olanını aldım ,
lcd ile mekanik gösterge örtüşüyor ,
ama onda birde hava basıncı var ,
basınca dikkat etmedim ,acaba basıncın etkisi çok olurmu bu olaya ?

Fixxer

Remzi kardeş...
Kesinlikle zararlı tabiki insan sağlığı açısından nem oranının %50-55 civarında olması gerekir azıda fazlasıda zararlıdır.

maxiboost kardeşim... Gözlemlerin bir yere kadar doğru ama aynı nem değerinde ve aynı sıcaklıkta basıncın farklı ise zaten farklı hissedeceksindir,  ama hissedilen nem'in bunaltıcılığı,  dewpoint (çiglenme noktasında) o anki biyolojik durumuna, yediğin yemeğe,içtiğin suya görede sana bunaltıcı gelebilir veya gelmeye bilir.
Note : Nem çok görecelidir. bir çok kaynaktada farklı görüşler belirtilmiştir.

Nem alıcıya dair zamanında silikajel ve aktif alümina incelemiştim bunlarla nem almak ve tekrar kurutup kullanmakta mümkündür. Ama çok ciddi sonuçlar vermedi diyebilirim.
Ete hocamızın mantığı gayet hoş klima mantığıyla gidip nem i yoğuşturarak bişeyler yapılabilnir;) bu konuyu açabilir bile

Note: Bir çok nem cihazına kalibrasyonlu olsa dahi güvenmeyin
ülkemizde ne yazıkki kalibrasyon değerlerini uzmanlarımız kafalarına göre yaptıkları için %60'a kalibre edip sonra % 90 nem i yiyince cihazın sapıttığını görüp  şaşırıyorlar ;)
...............................