MACH3-KCAM ... DİĞERLERİ

Başlatan kck, 29 Mayıs 2008, 21:01:11

kck

belki farklı yerlerde işlendi ama başlık altında bu programların çalışması için veya diğer püf noktalarından bahseder isek bir çok arkadaşa faydamız olur. örneğin ben kcam ı biraz biliyorum ama mach3 hiç kullanmadım ve başka bir programa rastlamadım..

merakli43

Mach 2 bence Mach 3 e göre daha hızlı ve performanslı çalışan bir program. Mach 3 de çok güzel yeni özellikler var ama, tezgahı çalıştırırken akıcı olamıyor, nedenini bilmiyorum, Mach 2 tezgahı daha kıvrak çalıştırıyor.
   Artcam, Bobcad, Cimco, Mastercam, Solid work, solidcam, catia, power mill gibi gcode üreten programlardan nc codeleri  dosya olarak kayıt ediyorsunuz. Sonra
  Mach 2 yi açıyorsunuz, Loadcode iletişim kutusuna basıyorsunuz, işleyeceğiniz kodun olduğu dosyayı açıyorsunuz, Sol tarafta kodlar yükleniyor. Reset tuşuna basıyorsunuz arayüzden, sıfır noktasını ayarlıyorsunuz, işleyeceğiniz malzemeyi önce tezgaha sabitliyorsunuz. Sonra spindle motoru elinizle çalıştırıyorsunuz, işleyeceğiniz malzemenin sert oluş durumuna göre spindlenin devrini artıyor veya azaltıyorsunuz, bazı tezgahlarda spindle motoru bilgisayardan kumanda edilebiliyor. Neyse
  Sonra G kodların bulunduğu listenin altında sol taraftaki tuşa basıyorsunuz, start tuşu ama üzerinde circle mi öyle bir şey yazıyor. Böylece tezgah işlemeye başlıyor. Bittiğinde ise tezgahın kafası sıfır noktasına geri geliyor.

peko


Merhaba,

işleyeceğimiz malzemeyi tablaya sabitledikten sonra sıfırlama işlemini nasıl yapıyoruz ?
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

merakli43

Şöyle anlatmaya çalışayım, 2d veya 3d çizimi nc koda çevirdiğimiz programlar varya, örneğin artcam programında, başlangıç noktasını modelin tam merkezinde veya üst sağ, alt sağ, üst sol, alt sol köşede olup olmayacağını seçebiliyorsun, ben genelde orta noktayı seçiyorum. Böyle olunca programın ürettiği nc kodda başlangıç noktası işlenecek malzemenin tam merkezi , ortası oluyor. Sonuç olarak, malzemeyi sabitledikten sonra, cetvelle ölçerek sağdan soldan ortayı, yukardan aşağıdan ortayı buluyorum, ve spindle motorunun ucundaki, freze ucunu bu orta noktaya getiriyorum ve mach 2 programında gotoZ düğmesinin üstünde bulunan, sıfırlama düğmesine basarak x,y ve z eksenlerini 0 (sıfır) hale getiriyor ve malzemeyi işlemek için başla düğmesine basıyorum.

Macera


Linux Ubuntu altında çalışan EMC var.
Windows'dan sonra bana Ubuntu epey hızlı geldi.
Sistem kaynaklarını daha az tüketiyor gibi.
Ayrıyeten EMC nin hiç takılmadan çalıştığını kulananlardan duyuyorum.
www.linuxcnc.org adresindeki hazır kurulum cd sini indirip deneme anlamında kurabiliyorsunuz.
Yani cd den emcyi test edebiliyorsunuz.Beğenirseniz windows alternatifli Ubuntuyu harddiske kurabilirsiniz.


"Art without engineering is dreaming; engineering without art is calculating." -- Steven K. Roberts

papylon

Peki, Windows'ta çalışan programları Ubuntu'da sorunsuzca çalıştırmak mümkün mü?

Macera

Ubuntuyu kısaca denediğimde windowsda kullanılan programların alternatiflerinide test ettim.
Firefox , Openoffice zaten kurulum cd sinde var.İnternete ağ kablosundan sorunsuzca bağlandım.
Ubuntuyu zaten baştan seçimli olarak yükleyebiliyorsun.Yani PC açılırken Windows yada Linux seçimi
yapabiliyorsun.
"Art without engineering is dreaming; engineering without art is calculating." -- Steven K. Roberts