Röleler nasıl?

Başlatan nemocan, 22 Temmuz 2008, 10:42:12

nemocan

Merhaba siteniz gerçekten çok güzel.. Faydalı bilgiler var.. Elektrik-elektronik okumak isteyen birisi olarak şimdiden biraz uğraşayım dedim.
Röle ile ampul yakıp söndürmek istedim..


 Şekildeki resim uygun mu? İnternette rölelere bakarken farklı voltaj ve akım değerleri olarak üretilmiş.. Seçimde 5 voltluk röle mi almam gerekir, yoksa 220 voltluk röle mi almam gerekir? Yani röle üzerinde yazan değerler sol taraf için mi, sağ taraf için mi? 5 volt verince sol taraftaki bobinden ne kadar akım geçer? Sağ taraftan istediğim kadar akım geçirebilir miyim?

Röle mantığını biliyorum fakat üzerindeki parametreleri açıklarsanız sevinirim..

Logan

@nemocan, sitemize hoş geldin. Öncelikle şunu söylemek istiyorum, senin gibi hevesli ve meraklı gençlerin bu tarz konular açıp cevap aramaları çok sevindirici bir durum, umarım bu şevkini ve amatör ruhunu kaybetmezsin.

Şimdi ise soruna gelelim. Şekildeki bağlantı lambayı yakıp söndürmek için yeterli sayılabilir. Lambanın bir ucunu 220 V şebekenin bir ucuna, diğer ucunu ise rölenin normalde açık kontağına seri bağlanacak şekilde 220 V'un diğer ucuna bağlamalısın. Resimde açıklayıcı olarak göstermemişsin. Bu sebeple bildiğini varsayıyorum.

Röleler, kullanım amaçlarına göre farklı voltajlarda üretilirler. Endüstriyel amaçlı uygulamalarda 220 V röleler kullanılabiliyor. Fakat elektronik kartların üzerlerinde bulunan röleler genel olarak DC 12 V ile beslenir. Kontak akımı normal şartlarda 6 ile 16 Amper arası değişebilir. Bobin uçlarına DC voltajı ne şekilde verdiğinin bir önemi yoktur, her halükarda röle çekecektir.

Eğer bahsi geçen lamba, evlerde kullandığımız 100 W'lık lambalardan ise çekeceği akım 0.5 A'dir. DC 5V'luk ufak bir röle, bu tür bir uygulama için rahatlıkla kullanılabilir.
İmza.

M_B

Merhaba oncelıkle Sitemize hosgeldınız
Sol tarafta yazan kısım rolenın bobın sargı kısmı .bu kısma  5V uyguladıgınızda bobınde bır magnetık alan olusup rolenın kontaklarını cektırır. ( sag taraftakı ıkı kırmızı uc olan kısım bırlesır. ) ( kısaca bır anahtar gıbı dusun ) iki ucun bırleşmesiyle roleye baglı olan yuk ( ampul vb. ) calısır.
Role kullanırken dıkkat edilmesi gereken nokta.
Role kontaklarının kac amper ve volta calıstıgıdır. Bu tur bilgiler role uzerınde yazar.
ornek
12V DC
10A28VDC/120VAC gibi
ayriyeten uzerınde baglantı şekli oluyor.
Kolay gelsın
M_B
İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

debi

Merrhaba;

Resimdeki şekil senin uygulaman için uygundur.. Transistör yazan yerin olmadığını ve toprağa bağlandığını düşün..

timpati

Alıntı yapılan: "Logan"... röleler genel olarak DC 12 V ile beslenir. Kontak akımı normal şartlarda 6 ile 16 Amper arası değişebilir. Bobin uçlarına DC voltajı ne şekilde verdiğinin bir önemi yoktur, her halükarda röle çekecektir...

bazı röleler polariteli, (+) ucu illa belli bir noktaya bağlamanı istiyor. denemeden baskı devre tasarlamayın (başıma geldi de ordan biliyorum :oops: )
why mr. anderson, why ?

stlg

ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

nemocan

Hepinize teşekkür ederim. Benim sormak istediğim aslında röle üzerinde yazan değerlerin rölenin bobin kısmı için mi olduğu, yoksa kontak kısmı için mi olduğuydu?
Mesela ben böyle bir uygulamayı(ampül yakıp söndürmek) yapmak için satıcıya;
"5 volt şu kadar amperlik röle"  mi
"220 volt şu kadar amperlik röle"   mi demeliyim..  

Yoksa hem bobin hem de kontak için röle üzerinde değerler mi mevcut?

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "nemocan"Hepinize teşekkür ederim. Benim sormak istediğim aslında röle üzerinde yazan değerlerin rölenin bobin kısmı için mi olduğu, yoksa kontak kısmı için mi olduğuydu?
Mesela ben böyle bir uygulamayı(ampül yakıp söndürmek) yapmak için satıcıya;
"5 volt şu kadar amperlik röle"  mi
"220 volt şu kadar amperlik röle"   mi demeliyim..  

Yoksa hem bobin hem de kontak için röle üzerinde değerler mi mevcut?

Güzel bi soru sormuşsun,
Röle nin kontak uçlarının kaç V olacağını kimse bilemez ama max. gerilim
seviyesi vardır.

Bobin uçları ise belli bi gerilimde olmalıdır.
Çıkış kontaklarının da akımı önemlidir.

Onun için mesela 12V bobinli 10A kontaklı bobin demen isabetli olacaktır.

microcozmoz

Bir resimde belirtilmiş ama ben yinede söyleyeyim.. Röle bobin uçları arasına besleme polaritene göre ters diyot koymanı öneririm.. Bobinin oluşturacağı ters etkiyi sönümlemen gerekir.
"Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."

volpii

Alıntı yapılan: "microcozmoz"Bir resimde belirtilmiş ama ben yinede söyleyeyim.. Röle bobin uçları arasına besleme polaritene göre ters diyot koymanı öneririm.. Bobinin oluşturacağı ters etkiyi sönümlemen gerekir.


microcozmoz çok haklı.. grafiktede göstermiş olduğun gibi kontağı çekmesi için elektromiknatıs etkisi yaratan bir bobinden yararlanılıyor fakat bobinler bence elektronik aleminin en huysuz devre elemanlarından biri. ilk enerji verdiğinde sonsuz drenç etkisi yaratır sonra bu drenç değeri düşer ve işlevlerini yerine getirir peki enerjiyi kestiğimizde ne olur....
işte olan olur :) sonsuz akım çekme isteğinde bulunurlar hele hele bi elektronik kart üzerinde bi röle bağlı olduğunu düşünelim tum hatta resmen saldırır. şahsen üşenip ne zaman ters diyot bağlamamışsam tetikleyici transistörüm yanmıştır. fakat ters diyot takarsan kendi çevriminde bu isteğini bitirmiş olursun. kolay gelsin

nemocan

Teşekkür ederim herkese.. Arkadaşlar peki iletimde iken bobinden ne kadar akım geçer tahminen.. Mesela ben 3 tane kalem pil taksam olur mu?

timpati

bu işler tahminle olmaz, şimdi ben 20mA derim, bir başkası 30mA, biri de tutar 1A der. rölelerin yapısına göre, markasına göre değişen (ama sabit) ohmik dirençleri vardır.

amatörlük başlangıçta zevklidir, bilinmeyenlerin sayısı arttıkça sıkıcı gelmeye başlar. özellikle böylesi teknik bir konuyla ilgileniyorsan ilk edinmen gereken 1. ya da 2. alet bir ölçü aleti [AVO (Amper-Volt-Ohm)metre] olmalıdır.

kendi kişisel deneyimlerimi aktarayım, bana denk gelen rölelerin 5V olanları 30mA, 12V'lar 20mA, 24V olanlarsa 15-20mA civarında akım çekiyorlardı. ama bu demek değil ki senin alacağın bir röle 10mA'le çalışmayacak, çalışabilir. dene ve gör (ölçebilirsen tabii).

ayrıca her rölenin belli bir "tutma gerilimi" vardır, diyelim 5V röle kullanıyorsun, gerilimin de (pilin diyelim) yavaş yavaş zayıflıyor. atıyorum, 3.5V'un altına inene kadar çekili kalır ve sonra artık paletleri tutamaz ve bırakır (o gerilimin altında da bir daha çekemez). nominal gerilimlerine göre bu değer farklılık gösterir.

son olarak rölelerin sadece DC gerilimde değil, AC'de çalışan tipleri de vardır. uğraşında şimdiden kolay gele...
why mr. anderson, why ?