IR alıcı ve Güç devresi bir arada olursa ?

Başlatan XX_CİHAN_XX, 14 Ağustos 2008, 14:45:56

XX_CİHAN_XX

Arkadaşlar bilindiği gibi IR yada RF alıcılar ile pwm li analog - güç devreleri bir arada heleki aynı besleme ile içiçe çalıştığında alıcının bulunduğu dijital devrenin sağlıksız çalışması normal bir durum olabiliyor. Heleki beslemeniz pwmli ise...
Böyle bir durumda öncelikle kart üzerindeki malzeme yerleşiminde analog kısım ile dijital kısmın birbirinden olabildiğince uzakta durmasının ve yolların mümkün olan en kestirme şekilde bol şaseli olarak çizilmesi gerektiğini biliyorum.
Ayrıca mümkünse analog ve dijital kısmın özellikle alıcı kısmının ayrı bir besleme ile temiz bir şekilde verilmesi gerektiğininde farkındayım.
Benim sorunum ise bu saydığım maddeleri uygulayabilecek alanımın olmaması ile başlıyor.
Çizim yapmam için çok dar bir alanım var smd malzeme kullanmadan çizim yapılması gerekiyor. Kart çift taraflı yapılabilir ancak dar ve uzun bir kart olması gerektiği için bol şaseli kalın yollar yapamıyorum.
En azından analog kısım ile dijital kısmın beslemelerini ayrı regülatörlerden vereyim istiyorum bu konuda en kestirme ve önerebileceğiniz az yer kaplayan malzemeler nelerdir?
Dijital kısımda 2 adet pic , lcd ve bir adet IR alıcı olacak. Yani 300mA yı geçmez.
Analog kısımda 8 adet mosfet var yanlız bunlar pwm ile çalışacak ve toplamda çektikleri akım 1 Amperi geçmemektedir. Buarada mosfetler doğrudan pic ile tarama mantığı ile sürülmektedir. Üzerlerinden çok ciddi akım geçmesede toplamda 1 amperi bulmaktadır.
Şuan Tüm sistemi 1 adet LM2576-5 ile besliyorum ve MOS lardan akan akım artınca, Ir alıcının sağlıksız çalıştığını görüyorum.
Akım akmadığı zamanlarda kusursuz çalışıyor.
Tüm sistemin 5v ile çalışması gerekiyor.
Giriş voltajlarım ise 12 yada 24v oluyor.
Ir alıcının beslemesini seri direnç yada diyotlarla ayırıp direk sensorun ayaklarına kapasite bağlamayı denedim. Azcık bir faydası oldu ama istediğim sonucu tam olarak alamadım. Akım çekilmediğinde kusursuz çalışıyor.
Lojik kısım ile Analog kısmın beslemesini ayırayım diyorum bu seferde ya 2 adet LM kullanıcam yada 1 LM 1 de 7815+7805 şeklinde kullanıcam her halukarda çok ciddi malzeme sarfiyatı oluyor. Malum yer sıkıntısı var.
Daha kestirme yada etkili bir yöntem arıyorum.

Saygılar, sevgiler...
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

erkan614

ir li bi çalışmamda farkettimki besleme gerilimine pwm varsa  mesela smps gibi ir çeşitli parazitler alıyor.
ben bu  durumu transformator ile çözdüm

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

XX_CİHAN_XX

İyi akşamlar hocam. Fırsat bulupta açık şema çizemedim henüz. Biraz kalabalık bir devre. Şuan devreye lm nin yanına bir adet 7815 ve peşinden 7805 ekledim 7805 in çıkışınıda sadece Ir gözün beslemesine verdim. Kartın diğer tüm kısımlarını LM besliyor. Bu şekilde tahmin ettiğim gibi sorunsuz çalıştı. Tabi bir tanecik Ir göz için 7815 ve 7805 kullanmakta canımı sıkmıyor değil. Ama şuan için başka alternatifim yok gibi.
Bu arada dışı metal kılıf içinde olan alıcıyıda denemiştim sonuç aynı olmuştu.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

timpati

akım çekildiğinde gerilim düşmesinden çok ortaya çıkan manyetik alan parazit oluşturuyor olmalı. zamanında bizi de epey tırmalatmıştı. iyi sonucu bobin filtreli ve IR gözün metal kafes içine hapsedilmesiyle almıştık. son olarak uzak doğudan getirttiğimiz bir IR kevvetlendirici (ve işleyici) IC'si tüm sorunları çözmüştü. o zamanlar çok zor temin etmiştik, şimdi bulunabilir mi bilemem, kaldı ki yer sorunlarınız var. size önerim, sensör ve kuvvetlendirici katı (dc anahtarlamaya gelinceye kadar) tamamen metal kafes içine koymanız yönünde olacak. bir de netten bobin filtreli IR devreleri bulabilmeye bakın.
why mr. anderson, why ?

selvi

ir dedektor(tsop1738) kullandim.yaptigim devrede 16f628,rf modul ve ir dedektor var.besleme tek reguleden(L7805CV) aldim.devre saglikli calismiyor.kendi kendine ir dedektor cikis veriyor.gun boyu calistirdigimda bazen 4-5kez kendi kendine cikis veriyor.tabi ir verici surekli ir dedektor uzerinde(karsilikli yerlestirmis bicimde).araya herhangi bir cisim(ir sinyali kesildiginde) girince led yaniyor.
ir sinyalini pwm modulasyonuyla yaptim.sorun tam ir sinyalini gonderen sistemden mi yoksa ir dedektorden mitam anlamadim.ir sinyalini bir kac farkli yontemle olusturmama ragmen birsey degismedi.sorun buyuk ihtimal parazitik etkilenmelerden kaynakli ir dedektor cikis veriyor.
metal kafesli satalaytin ir dedektorunu kullandim.ayni sorun devamediyor.diger onemli durum ir sinyalini şifresiz gonderiyorum.isik ir dedektore dustugunde-pic ile bu durumu okuyorum-lojik 0,isikyokken lojik 1'dir.
hocam sizin bahsettiginiz ir'dan kaynakli sorun tam nedir.kendi kendine cikis vermesi mi?
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....

XX_CİHAN_XX

Evet sorunum kendi kendine çıkış vermesiydi.
Ama bu çok normal bir durum bu tür parazitler sürekli olur zaten.
Ben beslemedeki parazitlerden dolayı böyle bir sorun yaşadım. Zaten Ir gözü ayrı bir kaynaktan besleyerek sorunu çözdüm.
Ancak sendeki sorun bence yazılımla halledilebilir.
Şöyle ki; temiz bir kaynak ile devreyi beslediğinde Ir göz düzgün çalışacaktır. Ancak düzgün çalışması demek sensörün arasıra parazit çıkarmıyacağı anlamına gelmez. Anlık parazitler oluşabilir. Bu normal bir durum. Bunu yazılımsal olarak sezip ona göre gözardı etmelisin.

Sistem sensorun önü kesilince çalıştığı için işin biraz daha kolay ancak burada anklık algılama hassasiyetin ne olmalı?
Eğer 1 saniyeden çok daha kısa bir süreliğine dahi kesilse yinede algılayım istiyorsan işin biraz daha zorlaşabilir.
Aksi halde en basitinden anlık kesilme oldu diyelim 300-500mS lik bir gecikme sonrasında hala kesilme devam ediyor mu?
Diye yazılımsal olarak sorduğunda cevap evet ise bunun parazit olmama ihtimali yüksektir. ASncak sen programda en ufak bir kesilmede gecikme olmadan hemen arada nesne var değerlendirmesine gidersen hata payın artacaktır çünkü sensör zaman zaman dış ortamdan aldığı parazitler yüzünden böyle kesilmeler yapabilir.
Birde gönderdiğin veriyi seninde dediğin gibi şifreli göndermende oldukça yarar vardır. Örneğin bir sony protokolü inceleyip aynı formatta verici ve alıcı programı yaz. Yada daha basit bir şekilde format oluşltur ama gönderdiğin datalar sürekli değişken olsun yani 1 -0-1-0-1-0... diye. Bu şekilde daha sağlıklı alış yapar.
KOlay gelsin.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

selvi

hocam belirtiginiz sekilde degisiklik yapacam.fakat kesilme 10msn civarinda da olabilir.parazitten kaynakli kesilme ortalama suresi ne olabilir.
şifreleme bicimi hem mesafeyi cok kisaltiyor, hem de cisim gecince kesimi algilama sorunu cikiyor.elimde sony protokolu var.fakat kumandanin 1 tusuna basildiginda roleyi cekiyor.2 nolu tusa basildiginda roleyi birakiyor.yani belli data sistemine gore role cekip birakiyor.cisim gecince bunu nasil algilatacam.burdan takiliyorum.
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....

XX_CİHAN_XX

Alıntı yapılan: "selvi"hocam belirtiginiz sekilde degisiklik yapacam.fakat kesilme 10msn civarinda da olabilir.parazitten kaynakli kesilme ortalama suresi ne olabilir.
şifreleme bicimi hem mesafeyi cok kisaltiyor, hem de cisim gecince kesimi algilama sorunu cikiyor.elimde sony protokolu var.fakat kumandanin 1 tusuna basildiginda roleyi cekiyor.2 nolu tusa basildiginda roleyi birakiyor.yani belli data sistemine gore role cekip birakiyor.cisim gecince bunu nasil algilatacam.burdan takiliyorum.
Şifreleme mesafeyi kısaltmaz hatalı yazılım kısaltır. Bir tv kumandası kaç bit data gönderiyor her tuş için ayrı ayrı... Kumandaların nekadar uzaktan çalışltığını biliyorsunuz. Ve kusursuz alış yapıyor çünkü bir bitlik data değil çok fazla bit gönderiliyor ve bunlar doğru alınırsa işlem yapılıyor böylece parazitlerden gelen hatalı veri olasılığı sıfıra iniyor. Yani bit sayısını fazla göndermek değil mesafeyi kısaltmak daha uzaktan sorunsuz alış için olmazsa olmaz bir durum.
Birde süre meselesine gelelim benim orda demek istediğim sensor kesilir kesilmez arada nesne var sanıp hemen işlem kısmına atlama mümkün olacak en yüksek gecikmeyi oraya ekle bu 1mS de olsa hiç fark etmez parazitler anlık gelir eğer beslemen çok kötü değilse uzun soluklu olmaz.
1mS bile koysan anlık parazit ise sorun ortadan kalkacaktır.
Sony ile röle açma işine gelelim o sistemide kullanabilirsin. Örneğin sony kumandanın 1 tuşu sürekli basılıymış gibi düşün.
Ne olacak ilgili röle sürekli çekili kalacak. Taa ki araya nesne girene kadar. Rölenin çekmesi kesildi bu noktada koyabileceğin en müsait gecikmeyi koy örneğin 1mS olsun. Bu süre dolunca tekrar duruma bak röle hala kesik ise gerçekten arada nesne vardır ona göre işini görürsün.
Bu arada Ir gözlerin parazit oluşturma süresi sayısı hakkında hiç bir şey diyemem bu senin devrenin sağlamlığı ile beslemenin temizliği ile alakalı osilaskop ile yada gözlem yaparakta bunu tespit edebilirsin.
Kolay gelsin.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

selvi

hocam soylediginiz tarzda degisikik yapacam.simdi devreyi pille besliyorum.onun icin bir devrede 2 kaynak kullanmak ayri bir sorun. bir kaynaktan devreyi 2 tane 7805 regulesiyle beslesem sorun cikar  mi?yani ayni kaynaktan rf modul ve pic islemcisini bir regule ile, ir dedektorunude ayni kaynaktan fakat 2. bir regule ile beslersem sorun cikar mi?
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....

XX_CİHAN_XX

Devren pille çalışıyorsa beslemen temiz demektir. Eğer devrende sadece pic, ir - rf alıcı ve akım çekmeyen başka ufak malzemeler varsa ve kullandığın pilin akımı yeterliyse beslemende sorun yok demektir. Bu şekilde yeterli pil ile çalıştığın sürece Ir için ayrı bir 7805 bağlamana gerek yok. Zaten Ir alcının ve devredeki diğer mazlemelerin besleme uçlarındaki voltajı ölçtüğünde temiz 5v görüyorsan beslemen yeterli demektir. Bu durumda tek 7805 iş görür.
Ancak rf modüller çok hassas oluyor 4.9 ile 5.1v un dışına çıkıyorsa voltajı ufaktan ufaktan sorun yaşamaya başlarsın.
Ölçüm sonuçlarında tek 7805 ile malzemelere temiz 5 v ulaşıyorsa 2. 7805 e gerek yok çünkü devrende akım çeken bir malzeme yok ve pille çalıştığı içinde çok temiz bir kaynağın olacaktır.
Bu arada Ir vericine gönderdiğin her datayı 38khz ile AND li gibi göndermelisin bunu biliyorsundur herhalde.
Kolay gelsin.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

selvi

besleme icin:regulenin girisine 100uf, cikisina 47uf bagliyorum.bu degerler ve bu elemanlar besleme icin yeterli mi?
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....

XX_CİHAN_XX

Eğer giriş voltajın pilden sağlanıyorsa 100uF ye gerek yok.
Girişe 47 yeter çıkışa 100uF daha uygun olur. Picin, RF alıcının ve Ir gözün besleme uçlarınada mümkün olan en yakın noktadan 100nF eklersen garanti olur. Bu arada dediğim gibi elemanların besleme uçlarını ölç temiz 5v görüyorsan ve smps değilde pil gibi bir kaynaktan sistemi çalıştırıyorsan beslemende sorun arama. Çünkü devrende beslemeyi göçertecek bir malzeme yok.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

selvi

hocam dun aksam 6 saat devreyi kurdum.7 sayi artmis.yani 7 kez kendi kendine tetiklenmis.rb0 kesmesini kullandim.kesme olustuktan 300msn gecikme koydum ve kesme kosulu hala devam ediyorsa bunu cisim tarafinda kesilmis kabul et.simdilik yeni bir durum yok.hala kendi kendine tetikleme yapiyor.
 38khz frekansi nasil urettiniz?ben pwm sistemi ile urettim.555 ile 38 khz uretmek daha saglikli mi?birde asembly komutlariyla 38khz uretmek var.hangisi en sagliklisi?
TSOP1738 datasheet'inde optical test kisminda grafikler var.38khz 20msn peryotta 1msn(30 darbe ) kadar gonderiyor19msn ir isigini kesiyor.bilmiyorum sanki yanlista grafigi okumus olabilirim.linki asagidadir.optical test sinyal kisminda bu durumu anlatmis.ir led olarak TSAL6200 kullanmis.
http://www.sunrom.com/files/TSP17xx.pdf
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....