Çizgi izleyen robot

Başlatan serdararikan, 08 Ekim 2008, 14:36:22

serdararikan

Çizgi izleyen robot prejesine başlayacağım.robotu nasıl yapacağım hakkında gerekli bilgi ve tecrübeye sahibim.bu başlığı açmaktaki amacım bu robotu yapacak veya yapan arkadaşlarla bilgi paylaşımı yapmak.mesela sakarya eml nin robotu 1 saniyede 185 cm gidiyrmuş.daha hızlı gidenini yapan varmı acaba?sensor yerleşimi hakkında ne düşünüyorsunuz?hızı artırmak için sizce neler yapmalı?bi beyin fırtınası yapalım istiyorum.

mustafa_cmbz

hem hızlı gitsin hemde yolundan şaşmasın istiyorsan sensörleri okuma hızınıda ona göre okuman gerek ki takip ettiği çizginin dışına çıkmasın..

bunun içinde picle kullanabileceğin maksimum hız 20 mhz dir....birde 18fxx serisi bazı piclerde bu hızı 40mhz e kadar arttıralabiliniyormuş diye duydum onuda bir araştırman gerek...aklıma gelenler şimdilik bunlar..

robotu tasarlarken motorlar ile devrenin beslemesini ayrı verirsen sorun yaşamazsın ama maddi imkan var dersen rediktörlü motorlar var onlardan kullanabilirsen besleme sorun olmuyor...uyuglama yapmak kısmet olmadı....

serdararikan

arkadaşım ilgin için teşekkür ederim.Ama PIC in hızı bu tarz bir robotta önemli değil.sen pic i 4 MHz ile bile çalıştırsan robotu kontrol edebilirsin.PIC 4MHz de 1 saniyede yaklaşık 1 milyon işlem yapar.bir sensoru kontrol etmek için 1000 işlem kullansan bile 1 saniyede sensörü 1000 defa kontrol edebilirsin.3 sensor için düşünürsen 333 defa kontrol edersin.Geçen sene MEB in yarışmasında birinci olan Sakarya EML nin robotu 1 saniyede 185cm gidiyormuş.333/185 yaparsan yaklaşık olarak her yarım santimetrede bir kere sensoru kontrol edebilirsin.işt ebu yüzden işlemci hızı robotun hızını belirleyen bir faktor deil.Bence asıl olay çizgiden çıkıldığında bunu  hemen tesbit edip ataleti yenerek robotu tekrar en kısa  sürede tekrar çizgiye kilitlemektir.

volkii

o dediğin olay sağlam bi mekanikle olur arkadaşım. robotunmanevra yeteneği çok iyi olmalı

serdararikan

evet manevra yeteneği hızı etiler bencede.sen olsan nasıl bir mekanik yapardın?

emrahse

Robotlarda her bir kızım çok önemlidir ( mekanik-elektronik-yazılım) Ancak mekanik robot için biraz daha ön planda duruyor. Bir çizgi izlyen robotun uzun olmaması gerekiyor. sensörler mümkün olduğunca robotun en önüne konulmalıdır. Robtun hafif olması için kullanılacak malzemeninde hafif olması gerekir.

Morfin

Benimde sınıfı geçebilmem için bu devreyi yapmam gerekiyo 25 gün kadar süremiz var bitirebilirsem fotoraflarını ve videolarını eklicem inş