rgb led sürerken akım nasıl arttırılır

Başlatan lalegul, 13 Ekim 2008, 10:30:14

lalegul

merhaba 555 ile sürülen 74ls90 ın çıkışlarına bağlanan 2.7k dirençlerden sonra bc547 ile sürülen rgb ledler var bu devreyi eminim deneyimli olanlar biliyordur devrenin beslemeside 5 volt ben bu devrede 100 tane rgb led kullanmak istiyorum ve ledlerin beslemesini 12 volt yapcam burda transistörde ve dirençte nasıl bir değişiklik yapmam gerekir deneyimli arkadaşlardan yardım bekliyorum

XX_CİHAN_XX

Bc547 yerine, BDX53 transistörünü kullan.
Ledleri 3 erli seri gruplar halinde bağla. Tabi her grup birbirine paralel olarak bağlanacak. Bu şekilde yaparsan hiç bir sorun çıkmaz.
Tabi led grupları BDX53 lerin kollektörüne bağlanıcak. Emiterler zaten genel şasede olacak. Yani tüm ledlerin (+) uçları birleşip kaynağın +12v una verilecek. Tabi led gurupları 3 erli seri ledlerden ibaret değil yanına birde 12v için uygun değerde dirençte koyacaksın bunu söylememe gerek yok herhalde :)
Kolay gelsin.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

lalegul

çok teşekkür ederim vakit ayırıp yazdığınız için bdx53 kataloğuna baktım bir yanlışlık yoksa 45-100volt arası çalışıyor yazıyor tamam 8 amper akım güzel ama ben 12 voltla çalışan bir devre yapcam tek istediğim bc547 yerine mesela 100 ledi seri veya paralel kombinasyonlarıyla bağlayabilceğim bir transistör yada mos lazım  bu yüz led kırmızı ayrıca diğer bir çıkıştada 100 led yeşil ve 100 led mavi var

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

XX_CİHAN_XX

Evet OG hocamın dediği gibi 12v da istediğin gibi çalıştırabilirsin.
Yukarıda anlattığım şekilde devreyi kurarsan sorunun çözülecektir.
BC ler yerine BDX leri takıcan hepsi bu. Emiter şasede Kollektörlerden çıkış alacaksın. Ledleride 3 erli seri guruplar halinde paralel bağlaki daha az akım çeksin. Hepsini paralel bağlarsan çok fazla akım çekecektir ve dirençlerde kayıp daha fazla olacağı içinde ısınma daha çok olacaktır.
Ledleri 3 seri ve 1 direnç olacak şekilde guruplara ayıracaksın her gurubu paralel olarak birleştirerek led sayını çoğaltıcaksın. Direnç değerini ohm kanunu ile ledin voltajı neyse hesaplarısın.
Kolay gelsin.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

timpati

yapacağın değişikliğin ayrıntılı hali aşağıdaki resimde görünüyor. şekil, genel olarak transistörün anahtarlama elemanı olarak nasıl kullanılacağını anlatıyor. baza gelen gerilim, seri baz direnciyle dengelenebilir (5 voltla da tetikleyebilirsin, 12 voltla da). 2k7 direncin aynı şekilde kalsın. bu arada bir transistörün 100V/8A olması onun mutlaka 100 voltta çalışacağı ve 8 amper basacağı anlamına gelmiyor. bunlar üst sınır değerler yani sen 50 kiloluk bir ağırlığı kaldırabiliyorsan 70 gramlık bir yumurtayı da rahatça kaldırabilirsin demek oluyor.



senin sisteminde seri bir dirence yine seri bağlanmış 3 adet led olacak. sonra bu guruptan 33 tanesini paralel bağlayacaksın (+12V hattı ile transistörün kollektörü arasına) yani 99 led kullanacaksın (ve 33 direnç). illa 100 ledi de kullanacağım dersen sonuncuyu da tek başına bağlayabilirsin, ayrıca anlatırım.

direnç hesabına da kısaca değineyim.

senin kullancağın ledler sanırım yüksek verimli ledler, bunların rengine göre değişen düşüm gerilimleri var. ben ölçümlerimde kırmızı ledler için 1.8-2V arası, yeşil ledler için 3-3.2V ve mavi ledler için de 3-3.2V değerler gördüm. aldığın ürüne gör eküçük farklılıklar olabilir ama kesinlikle 20mA'den fazla (sürekli halde) akım geçirmeni önermem. 10-15mA'lik bir akım bile zaten yeterince parlaklık oluşturuyor.

şimdi elimizde tam 12V var diyelim, transistörün tam iletime geçtiği sırada CE'si arasında düşen gerilimi ihmal edelim. bu durumda

3 adet R led için gerilim düşümü (en fazla):
Vr=3x2=6volt olacaktır. aynı şekilde G ledleri için:
Vg=3x3.2=9.6 volt ve B için:
Vb=3x3.2=9.6 volt.
bu durumda örneğin 20mA için dirençler:
Rr=(12-6)/0.02=300 ohm (270 veya 330),
Rg=(12-9.6)/0.02=120 ohm ve
Rb=120 ohm olur.

100. ledi tek başına bağlamak istersen
kırmızı ise Rr=(12-2)/0.02=500 ohm (510 0hm)
yeşil ise Rg=(12-3.2)/0.02=440 ohm (430 veya 470 ohm)
mavi ise aynı şekilde 430 veya 470 ohm bağlamalısın.

bu değerler 20mA için hesaplandı, sen yine de akımı biraz daha düşük tutarsan ledlerin ömürleri açısından hayırlı olur. yani dirençl değerlerini bir sonraki büyük değerden al. örneğin Rr için 390, Rg ve Rb'ler içinse 150 ohm gibi.

toplamda çekilecek akımlar 20mA x 33=660mA yapacağından herhangi bir güç transistörünü kullanabilirsin. ısınma sorunları olabileceğinden birkaç amperlik bir transistör kullanmakta zarar yoktur, hatta ona (onlara) bir de soğutucu bağlarsan hiç sorun çıkarmazlar. şimdiden kolay gele...
why mr. anderson, why ?

lalegul

hocam zaman ayırıp ayrıntılı açıkladığınız için çok teşekkür ederim bildiğim kadarıyla 5mm kırmızı için voltaj 1.8 yeşil için 2.98 ve mavi için 3.3 direnç hesaplamasıda biliyordum ben 0.1 volt pek değiştirmesede Vce(sat) hesaba katmıştım 3 lü seri bağlayabilirim onlarıda paralel güzel fikir ben burda piyasada metreyle satılan rgb ledlerden kullanmayı düşünüyorum onlarda sanırım seri bağlı paralel bağlamak fazladan kablo kalabalığı yapacak ve parçalamam gerekecek en azından 25 li seri bağlamanın bir yolu yokmu

timpati

metreyle satılan satılan hazır çubukları incelersen her 3 ledde bir yapının tekrar edildiğini göreceksin (12V ile çalışanları). hatta bunların çoğunda bu 3 ledde bir, bir makas izi bile vardır yani kesilecek yeri işaretlemişlerdir. sonuç olarak yukarıda anlattıklarımı çok fazla değiştirmeden uygulayabileceksin çünkü işin büyük bölümünü zaten senin için yapmışlar. orada da 3lü seri ve gurupların paralelliği sözkonusu yani.

bu durumda senin tek yapacağın 33 adet 3lü yapıyı sayıp (mutlaka 100 kadar olacaksa) kesmek ve transistörle besleme arasına bağlamak. dirençler de hazır, ne güzel işte.

özel bir efekt (sırayla yanıp sönmeler, kısmalar falan) olmayacaksa bunları doğrudan güç kaynağına da bağlayabilirsin, transistör sadece kontrollü anahtarlama yapmak için.
why mr. anderson, why ?

OG

Alıntı yapılan: "timpati"metreyle satılan satılan hazır çubukları incelersen her 3 ledde bir yapının tekrar edildiğini göreceksin (12V ile çalışanları). hatta bunların çoğunda bu 3 ledde bir, bir makas izi bile vardır yani kesilecek yeri işaretlemişlerdir.
GİBİ
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

lalegul