yurtdışından malzeme getirtmek

Başlatan sekoli, 20 Ekim 2008, 14:15:58

sekoli

Selamlar,

Yurtdışından hesaplı bir şekilde elektronik komponent getirebilmenin yolları nelerdir, nerelerden alışveriş yapmalıdır. Malum kargo ücreti çok tutuyor. Bildiğiniz online mağazalar yada yöntemler varsa ve paylaşırsanız sevinirim.

Teşekkürler.

Analyzer

Selam,

Bununla ilgili forumumuzda bir çok konu mevcut. Arama yapıp sonuca ulaşmanızı rica ederim.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

raltin

Selamlar,
eğer sabrın varsa Ebay'de gayet hesaplı getirtebiliyorsun.

http://shop.ebay.com/merchant/semielectric_W0QQLHQ5fAuctionZ1QQQ5ftrkparmsZ39Q253A1Q257C66Q253A2Q257C65Q253A1QQ_trksidZp3911Q2ec0Q2em14QQ_pgnZ1?_trksid=p3911.c0.m14
ben yukarıdaki satıcıdan baya bi alışveriş yaptım. combine shipmet'la kargo daha bi ucuza gelebiliyo, ulaşması 3-5 hafta sürebiliyor.
Hatta acelem yoksa PIC18'leri burdan alıyorum dolar fırlamadan önce 2 tane PIC18F4550, kargo dahil 14YTL'ye maalolmuştu. karaköyde tanesine 16 diyolar.

sekoli

Alıntı yapılan: "Analyzer"Selam,

Bununla ilgili forumumuzda bir çok konu mevcut. Arama yapıp sonuca ulaşmanızı rica ederim.

Analyzer

Sayın @analyzer, teşekkür ederim. Fakat sizde hak verirsiniz ki, her geçen gün yeni mağazalar açılıyor, yeni alışveriş yöntemleri ortaya çıkıyor, yeni distrübütörlükler verilmiş oluyor. Maksadım, birileri daha kolay ve hesaplı bi alışveriş metodu bulduysa bundan faydalanmaktı.
Yoksa halihazırda birşey sormadan önce forumda arama yaptırıyorum.

leblebitozu

www.futurlec.com
www.sparkfun.com

bunların kargo ücretleri ucuzdur

ahmet2004

http://www.nel.com.tr/TR


400.000 Ürün, İster Katalogdan Seçin, İster İnternet Üzerinden
Farnell InOne ürün kataloğu üzerinden veya www.farnellinone.com web
sitesinden ihtiyaç duyduğunuz ürünleri ve kodlarını belirleyin.

İster 1 Adet Sipariş Verin, İster 10.000 Adet
Adet ve fiyat sınırlaması olmadan, ihtiyaç duyduğunuz malzemelerin ürün
kodlarını ve adetlerini, fiyat teklifi, stok ve teslimat bilgileri için, aşağıdaki
adreslerimizden bizlere iletin.  
 Marmara Bölgesi için:
Tel: 0212 275 8400
Email: istanbul@nel.com.tr
Email: dkadakal@nel.com.tr
 Diğer Bölgeler için:
Tel: 0312 472 69 00
Email: nel@nel.com.tr
Email: otasdemir@nel.com.tr

Siparişleriniz 1 Hafta İçinde Teslim Alın
Her hafta Perşembe günü İngiltere Farnell'e sipariş geçme günümüzdür
ve siparişler bir hafta içerisinde ofislerimize ulaşır. Sizin tercih ettiğiniz
teslimat metoduna göre siparişleriniz anında kargo ile sizlere ulaştırılır.

ground

Ahmet hocam..

nelden bir dac siparişi verdim 2 hafta sonra gelir diye düşünüyorduk 2 hafta sonra haber geldi 10 adet değil 178 adet alabilirsiniz demişler..

komik.

ingiltere farnell 10 adet vermiyormuş.. sitesinde en az 10 alabilirsiniz demelerine rağmen..

gayriciddi yaklaşımları var,
getirtemiyorsan hemen geri dön getirtemiyorum de.. neden bekletiyorsun 2-3 hafta.. ben o sürede tasarımını yapıyorsam ne olacak?  benim zaman kaybım ne olacak?

satın almacı bana böle deniyor diyor , getirtenler bize böyle deniyor diyor..

kaybeden tasarlayanlar , argeciler oluyor..
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

ground

aynı sorun ad türkiyede yaşadık..

500 adet dds istettim verdikleri süre geldi sordurdum analog device zamanı atlattı diyormuş başka bir zaman verdiler.. o yeni zaman geldiğinde yine sordurdum yine zamanı atmışlar.. ama hiç geri dönüş yok.. yine bekledik (3. zaman) söyledikleri zamanda telefonla görüştük 1 hafta sonra kesin geliyor şuan yolda dediler.. herşeyi halletmişlermiş kargodaymışş..

ama işime yaramayacaktı çünkü işim kaçtı..

bende o sıra iptal ettirdim.

kimbilir naptılar getirttilermi :D sadece bize yansımadı olan..

ama ülkemizde çok ciddi malzeme sıkıntısı var.
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

timpati

Alıntı yapılan: "ground"...ama ülkemizde çok ciddi malzeme sıkıntısı var.

bu sıkıntı biraz da "havada" bir sıkıntı bence. açıklamama izin verin.

tamam teknoloji gelişiyor, bir yerde yakalamamız da gerekiyor ama hepsini değil. çoğu malzeme bir eskisinin az biraz gelişmişi iken (bilgisayar ve cep telefonları modellerinden iyi bilirsiniz) fiyat farkları korkunç olabiliyor, tabii ilk zamanlar. sonra moda oldukça (spekülasyon ve reklamlarla, ha bir de tekno-idiotlar** sayesinde) fiyatları aşağı çekiliyor, bol bulunuyor ve sonra tüketim aşkına tam da eskisinin ömrü dolduğunda icat gibi yenisi (vekil mi halef mi neydi adı, diğerinin devamı anlamında) ortaya çıkarılıyor. biz ise çok daha basit malzemelerle yapabileceğimiz iş için "güncel" olanı arzuluyor ve ne pahasına olursa olsun elde etmeye çalışıyoruz.

bir çok malzemenin yerinin, benzeriyle tam olarak doldurulamayacağının farkındayım, kaldı ki "yükselen değerlerimiz" yüzünden eskinin adını bile anmak "ilkellik/enayilik" olarak görülüyor. yani illa ki bu tüketim çılgınlığına bir koyun gibi katılmaya zorunlu hissediyoruz kendimizi. kaç kişinin evinde/atelyesinde hiç kullanmadığı, alıp kenara attığı onlarca entegre, cihaz, malzeme yok ki? herkes, sırf meraktan sadece denemek için aldıkları yüzünden bu piyasayı beslemiş olmuyor mu?

bu arada, işi sırf alıcıyla satıcıyı buluşturmak olan insanlara, bir de kargo firmalarına ödediklerimizi de hesaba katarsak kimlerin daha kazançlı olduğu ortaya çıkar. ben (biz) okuyalım, saçımızı dökelim, uykumuzda bile sorun çözmekle uğraşalım, birileri telefon başında çalışırken bizden daha çok kazanıp bizi hor görecek hale gelsin. bize biçilen değer, duruma göre bir hayat kadınının kazandığının yüzde biri bile değil. zeki ve hevesli olabiliriz ama sanırım hepimiz "akıl" yönünden biraz kıtız galiba ya da onlar çok uyanık.

neyse, bizim akıllanacağımız yok, önerilerime geleyim.

şu okul mesaj panoları örneği gibi bir çeşit havuz oluşturulsun (kimse elindekilerin tam listesini yayınlamak istemezse diye, bir zamanların "nebster" programı gibi sanal da olabilir) kim ne arıyorsa, kimde ne kadar olduğunu bir şekilde öğrensin (açık ya da gizli) ve onunla bağlantıya geçsin. aynı ilde olanlar görüşüp veya lokal benzeri bir yerde topluca bir araya gelip malzeme değişimi veya alımı yapabilir.

farklı illerdekiler için kargo bedelini ortadan kaldıracak bir fikrim de var ama belki gülersiniz. şimdi, para bir değişim aracı ve heryerde (bir ülke için)değeri aynı (hemen hemen). nasıl ki bir bir yere, örneğin başka bir ile para yollamak için postaneye, bankaya vb. paramızı yatırıyoruz ve aynı değerde, o başka ildeki bir mekanda bunun karşılığı teslim ediliyorsa bu başka nesneler için neden olmasın? yani bir tür (konumuz şimdilik elektronikse örneğin IC'ler) IC bankası oluşturulsun. memlektin dört bir yanındaki tamirhaneler şube haline gelebilir.

alışveriş konusunda, zaten bilgi anlamında bunu bu sitede yapıyoruz, malzeme için bu neden yapılmasın ki? sorun sadece paylaşılan şeyin sanaldan çıkıp 3 boyutlu hale gelmesi ve maddi bir değeri olması. bilginin, katalogların bile parayla satıldığı bir zamanda bu tür bir paylaşıma kimler izin verir, kimler engel olmaya kalkar, artık orasını bilemem.

ve n'oolur, lütfen, öğrenme amaçları dışında bir lojik entegreyle hatta bir kaç transistörle yapılabilecek bir şey için işlemciler, ram'ler, özel modüller kullanmaya kalkmayın. öğrenecekseniz birlikte öğrenin, ne diye herkes nesnelere "sahip olmaya" kalkıyor ki? biz nasıl yapıldığını bilelim, neyle olsa yaparız sonra. bugün bir yarıiletken ambargosu uygulansa sizce bu ülkede sanayi durur mu?

neyse, söylenecek çok şey var, yer yok. sözün özü:
"bir çuval buğday mı istersin, yoksa hikmet mi?" diye sorulacak olursa iyi düşünün, düşünebiliyorsanız tabii.


**tekno-idiot: teknolojiye tapan, üretmeyip tüketen, kendine güvenmediği için üretenlere hayran ama tembelliği ve cahilliğini bırakmaya cesareti olmayan bağımlı tip.
why mr. anderson, why ?

ground

yazdıklarınız genel itibariyle geçerli şeyler..

malzeme seçimi , malzeme seçerken "tutumlu olmak" , led yakıp söndürmede arm kullanmak :) (tabiricaizse) ya da kullanmamak.. Bu arge cinin ürge olayını nasıl algıladığıyla alakalıdır.

Yani üretimde sonucu verecek olan devrenin en kararlı ve minimum malzemeyle yapılması , montaj kolaylığı (işçilik açısından) etkenleri esasdır. Bu hem elektroniğin doğasında olan en kısayol mantığı açısından hemde patrona yüklenen malzeme sayısı, masrafı açısından şart bir konudur.

malzeme sıkıntısı mevzusu sadece malzeme stoklarının ülkemizde bulunup bulunmaması konusu değildir.

malzeme aldığınız yerlerin sizin yaptığınız işe bakış açısıyla alakalıdır.

örn bir malzeme istediğinizde (ülkede stok bulunmayan) onun devamlı peşinden koşmazsanız onu size satanın insiyatifine kalıp beklemek zorundasınız..

ülkemizde stoğu bulunmayan bir malzeme seçiyorsak bunun bir nedeni teknoloji seviyesini bir üst noktaya getirme çabasıdır.

örn: 100khz bir fonksiyon jeneratör işini neden 1mhz yapmayalım?
çıkışında kullandığımız opampı neden yüksek bandgenişliği olan bir ürün seçmeyelim?

sırf bu yüzden ad dds iyle yaşadığım sorun yüzünden aklımızdaki tasarımı değişip  fpga+hızlıdac+bandgenişliği yüksek opamp seçimine yöneldim.

belki bu malzeme sorunu yüzünden daha hoş bir ürün çıkacak..

ama alternatifleri kısıtlı olabilecek arkadaşlarımız için bu malzeme tedarik sorunları (ki profesyonel iş yaşamında çoğunlukla bu olay; zaman sorunu , bilgilendirilmeme sorunu olarak ön plana çıkıyor) çözüm üretememe noktasına kadar getirebilir insanı..

çözüm üretememe problemleri belki işden ayrılma problemlerini bile getirebilir.

işi hoby anlamında yapmak önümüzde zaman problemini ortadan kaldırıyor ve bu anlatmak istediklerim hoby dışında yaşanılan problemler..
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..