Power ledler ve lensleri

Başlatan XX_CİHAN_XX, 22 Ekim 2008, 21:19:08

XX_CİHAN_XX

Power ledlerlere takılan lensler bir süre sonra yüksek ısıdan dolayı resmen ledin üstündeki plastik kılıfa yapışıyor. Lensin kendiside zaten plastik olunca uzun vadede sürekli çalışan bir led ise iki plastik malzeme oluşan yüksek ısıdan dolayı birbirlerine yapışıyorlar.
Bu acaba normal bir durum mu yoksa lensin dandikliğinin bir sonucu mudur merak ediyorum. Böyle bir durumla karşılaşan oldu mu?

Birde power ledlerde şöyle bir şey fark ettim.
Bu ledleri wattlı bir direnç ile hiç bir driver yada sabit akım devresi kullanmadan uygun adaptör voltajı ile çalıştırdığımda ledler üzerinde ve tabi direnç üzerinde oluşan ısı ile birlikte devrenin çektiği akım lineer olarak artmaya başlıyor.

Atıyorum direnci ilk başta ledlerden tam 340mA geçecek şekilde ayarlıyorum. Ampermetreyi sisteme koyup çalıştırıyorum.
İlk anda ledler soğuk çekilen akım tam 340mA.
Kısa sürede sistem ısınmaya başlıyor ve bu artan ısı ile ampermetrede gözüken akım değeride artmaya başlıyor.
Isı artışı maksimum seviyeye gelene kadar çekilen akımda artmaya devam ediyor ve bu artış ortamdaki hava sirkülasyonuna bağlı olarak bir süre daha devam ediyor ve ısı belli bir tepe değere ulaşana kadar sürüyor.Heleki hava sirkülasyonu olmayan bir kasanın içersindeyse çok ciddi boyutlara geliyor.
Bunun çözümü tabiiki sabit akım devrelerinde.
Bir driver takıp iş çözlür ancak akımdaki bu artışın teknik açıklaması nedir burada tam olarak bir fikir yürütemiyorum.
Saygılar,sevgiler...
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

aslan_korhan

LED'lerin üzerindeki Lensler eriyorsa yeterli bir soğutma yapamıyorsun demektir ve kesinlikle normal bir durum değildir.

Sadece araya direnç takarsan çekilen akım ısıya göre değişebilir ve önerilmeyen bir sınırlamadır. Dirençin değeri bile ısındıkça değişir.
Sabit akım verebilen elektronik bir sınırlama kullanman gerekir.
MOSFET olabilir veya hazır driver çipleri işini görür.
Örneğin MBI6650 güzel çalışır...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

Maxim

Alıntı yapılan: "XX_CİHAN_XX"
ygun adaptör voltajı ile çalıştırdığımda ledler üzerinde ve tabi direnç üzerinde oluşan ısı ile birlikte devrenin çektiği akım lineer olarak artmaya başlıyor.

Bunun çözümü tabiiki sabit akım devrelerinde.
Bir driver takıp iş çözlür ancak akımdaki bu artışın teknik açıklaması nedir burada tam olarak bir fikir yürütemiyorum.
Saygılar,sevgiler...

soruyuda cevabıda yazmışsınız aslında  :)
ısınan direncin değeri değişecektir ,
hatta ısınan power ledinde değeri değişecek ve bu iki nedenden dolayı çekilen akımda artacaktır .

OG

Cihan, Led'leri kavuruyorsun gibi görünüyor :) . Soğutma yetersiz.

Direnç veya bir başka akım sınırlama elemanını pratik olsun ve ekstra pcb olmasın diye led kartı üzerinde imal ediyorlar, fakat ledlere yazık oluyor.

LED kalitesini anlayabileceğimiz bir püf noktası da akımın kararlı olması. Isı ile zorlandığında akımda muhakkak kayma olur, fakat çok ledde gördüğüm gibi, ibre ufak ufak da olsa yükselmeye devam ediyorsa, uzak durulacak led ile uğraşıyoruz diyebilirim.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

XX_CİHAN_XX

Hocam evet o ibredeki ufak ufak artışlar benimde çok canımı sıkıyor ve hakikaten ledler kavruluyor  :)
Başka markalarla tekrar deniyeceğim.
Birde dirençsiz denemek istedim.
Şöyle bir test yaptım 6 tane power ledi seri bağladım.
Bu altı lede hiç bir direnç bağlamadan direk 19v girdim.
Led başına yaklaşık 3.1v düştü ve ledler yandı.
Ledlerden geçen akım soğukken 75mA ve artmaya başladı.
İbre birer ikişer arta arta 120mA' e kadar çıktı ve ledlerdeki ısı artışınında durması ile birlikte 6 tane seri ledin bu voltajda çektiği akım dinrençsiz olarak 120mA da sabit kaldı. Ledler oda ortamında kasanın dışında denendi. Nerdeyse üzerinden 3 de 1 oranda bir akım geçtiği için ısınma oldukça azdı ama buna rağmen 75mA dan başlayıp akım artışı 120mA ya kadar sürdü.

Ledler üzerinde düşen voltaj 3.5v lara çıkınca üzerinden akan akımda 350mA seviyesini buluyor. Ancak kısa sürede oluşan yüksek ısı ile birlikte 350mA yıda geçiyor. Heleki kapalı bir kasanın içinde ve uzunca çalışıyorsa lenslerle ledler özdeşleşiyor  :)

Tabiiki bu testler driver kullanılmadan direk adaptör ile deneniyor.
Sadece pratik kullanımlar için...
Ama yinede bu kavrulma olayı ve akımdaki oynamalar beni düşündürüyor.
Dediğiniz gibi elbette bir oynama olacak ısınma olduğu için ama bunun ne derece olması gerekir bunu tam kestiremiyorum.  :?
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

debi

Küçük tahminler yürüterek, sorununa cevap bulabileceğimizi düşünüyorum :) Başlıyorum..

-söylediğin gibi akım sınırlaması getirmeden sürmüşsün ledler.. tahminime göre 350mA olması lazım nominal akımın.. lm317 ve 3.4-3.7 ohm ile küçük bir devre kur tekrar dene..

-soğutma olarak olabildiğ ne büyük bir soğutucu kullan, olmadı her led için ayrı ayrı soğutucularını tak.. o da olmadı fan bile koyabilirsin.. alümünyum pcb üzerine diziliyor power led'ler, kıyaslamanı ona göre yapabilirsin..

-bir de ek olarak ledler edison mu?

bymrz

hocam lm317 de iyi bir sürme yöntemi değil power ledler için. çok verimsiz oluyor ayrıca.

Power ledleri sürmek için kesinlikle ve kesinlikle buck-boost topolojisi veya PFM ile çalışan komponentler kullanılmalıdır. Aynı zamanda arkadaşların da dediği gibi iyi bir soğutma alanı hesabı yapılmalıdır...

mihri

LED ısındığında iç direnç artarmı azalır mı?
"Eppur si muove!"

gokhangokcen

slm arkadaşlar iyi akşamlar.kafama takilan bi kaç soru varda ; bu MBI6650 entegresi ile tam olarak kaç led sürülebilir veya kullanımı nasildir pfm sürme tekniği nasildir? bilgileriniz için şimdiden teşekkürler...
Bildiğini paylaşmak, Allah'ın verdiği öğrenme yeteneğinin zekatıdır.

XX_CİHAN_XX

Arkadaşlar elbetteki normalde driver kullanıyorum.
Bu yaptıklarım sadece ledi test amaçlıdır.
Birde driver olmadığı zamanlarda ve sadece gösterme amaçlı çalıştırmam gerektiğinde tamamen pratik bir şekilde kullanmak için adaptör ile çalıştırmaya kalkıyorum.
Normalde driver kullanırım.
Ama yukarıda yazdığım akımdaki değişmeler beni rahatsız ettiği için paylaşmak istedim. Bu konuda fikir almak istiyorum power led sürme yöntemleri konusunda bir problemim yok.

Bu arada mihri hocam bende ısındıkça direnç artar diyebiliyorum. Burada bir gariplik var  :roll:
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

z

Yariiletkenlerin direncleri, metallerin aksine isindikca  duser.

Sizin lediniz isindikca iletim voltaji dusuyor bu da cekilen akimin artmasina neden oluyor.

Is gorecek ilkel bir yontemden bahsedeyim.

Yeterli gucte bir ptc yi led isisindan etkilecek sekilde led yakininda bir yere koyarsaniz sistem akimi dengede tutmaya calisir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

volkii

hocam yaptığınız test te tabiki ön direnç kullanmazsanız akım artacak güç kaynağınız akım sınırlamalı değilse tabi. 1 ampere lik güçkaynağı ise sizinki eğer gerekli dirençte yoksa 1 amperde çeker o ledler tabi onden önce yanmazsa. bence bu testi baz almayın derim. onun haricinde eğer ısı problemini çözerseniz, driverınızda varsa devrede zaten sorun olacağını sanmıyorum.

bymrz

Elbette ledin dinamik direnci ısı arttıkça azalır. Bu da akımın artmasına neden olur.
Asıl mesele, led üreticilerin uygulama notlarını ve uyarılarına bakarsanız ledin ömrü direk ledin ısısıyla orantılı, yani soğutmasıyle...

OptimusPrime

led sıcaklığı arttıkça ledin eşik gerilimide düşecektir. dolayısı ile led akımı artacaktır. ayrıca led sıcaklığı arttıkça azalan bir kaç önemli unusur daha vardır, bunlardan en önemlisi ledin ömrüdür. bir diğeri ise ışık şiddetidir. led in ısınmasına göz yumduğunuz anda ledi çöpe yaklaştırıyorsunuz demektir. eğer amacınız ledi test etmek ömrü hakkında bilgi sahibi olmaksa, led i 1000 saatlik bir sürekli çalışma testine sahip tutun ( sabit akımda/uygun sıcaklıkta ) ve ışık şiddetini izleyin. çok ilgiç bir deneyim olacaktır sizin için eğer elinizdeki kaliteli bir led ise. :))
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

XX_CİHAN_XX

Teşekkürler arkadaşlar aradığım yorumlar geldi.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.