Makina Takip Sistemi

Başlatan polar, 24 Ekim 2008, 21:02:37

polar

Ustalar arkadaşlar
adından da anlaşılacağı gibi bir makina parkuru var ve bu makinaların uzaktan takip izleme işini yapmak üzere bir sistem yapmayı düşünüyorum.
henüz hiçbir çalışmam yok sadece kafamda ana hatlarıyla nasıl bir sistem oluşacağı fikri var.bu konuda yardımlarınızı ve fikirlerinizi bekliyorum.
her makinanın 3 konumu var ve ben bu konumlardan hangisinde olduğunu takip etmek istiyorum. makinalardan bu sinyaller geliyor orada bir sıkıntı yok.benim sorunum bu makinalardan gelen bilgileri merkezde nasıl toplayacağıma daha doğrusu merkeze nasıl ileteceğime karar veremedim.seri iletişim olabilir diye düşündüm fakat mesafe uzak(50-60 mt.) ve 150 civarı makina var.makinalara birer ip adresi verip bilgileri seri olarak makinalara yakın bir yerde toplayıp daha sonra uzak mesafeye taşımayı düşünüyorum ve bunu kabloyla yapmak istemiyorum sizce nasıl yapmalıyım..?
yardımcı olan veya birşeyler düşünme zahmetinde bulunupta buraya yazmaya değer bulmayan arkadaşlara teşekkürler...

mucit07

web server yapman lazım bunu pc yada pic le de yapabilirsin
msn crayhellboy01@hotmail.com msn konusalım yaptıgım sistemleri gösterem fikir edinirsin

polar

mucit web server hakkında bilgim yok msn ni ekledim umarım web server konusundada yardımcı olabilirsin pc veya pic olabilir farketmez

timpati

1 YTL'ye alacağın basit bir encoder IC'siyle yapabilirsin, seri haberleş yani 3lü bir tek kablo yeter. alıcı tarafına da adresleri sırayla tarayacağın bir devre yaptın mı her makineyi 4 konumlu olarak bile rahatça okursun.
why mr. anderson, why ?

Klein

Seri iletişim için 50-60 metre uzak sayılmaz. RS485 ile 1200 metreye kadar çıkabilirsin. en fazla bir tane hat sürücü atarsın araya.  her 32 makina için bir RS485 HUB bağlayarak sistemi burada birleştirir bilgisayara öyle girersin. Asıl sorun şu :
1- MALİYET
2- Kartları kendim yapmalıyım gibi bir takıntın var mı?

maliyet çok çok önemli değilse , ve illa kartlarımı kendim yapacağım demiyorsan, Çeşitli otomasyon malzemesi üreticilerinin  (didtribute I/O) dağıtık giriş çıkış aygıtları var.  modbus veya profibus ile bağlanabiliyorsunuz.

ilave :  kablo istemiyorum demişsiniz. aynı ürünlerin wireless olanlarını da bulabilirsiniz. ya da bütün makineleri HUB da toplamak için kablo kullanıp , bilgisayara  kablosuz üniteler ile aktarabilirsiniz.
http://www.moeller.com.tr/default.asp?UnitID=59&parentID=73

polar

timpati usta encoder IC dediğin bizim bildiğimiz ttl ve cmos entegrelermi yoksa özel bir malzememi?
  klein usta patronumun benden boyle bir talebi yok yani masraf sadece ar-ge giderleriyle olacak. yani kartları kendim yapacağım.

  kafamdaki sistem şöyle her makinaya bir modül takıp bunların üzerlerindeki jumperlarla birer IP adresi atayacağım 150 makina olduğuna göre 8 bitlik bir IP aralığım olcak.ve birde makinadan gelen 3 konumlu yani 2bit'lik bilgi var. benim sorunum şu ; tek hat üzerinden bu bilgileri pic'e nasıl aktaracağım. modüllerde kullanmayı düşündüğüm malzemeler 12f675 , 74165 , 74595. --
  74165makineden gelen bilgileri seri olarak pic'e verecek 74595 anakarttan gelen IP bilgisini alacak ve kendi IP adresiyle karşılaştırmak üzere -özel veya değil- ve -and- kapılarından oluşan devreye gönderecek buradan gelen logic 1 sinyali 12f675 in 74165 den aldığı datayı göndermesini sağlayacak.sonuç itibariyle IP si uymayan modül data göndermeyecek. peki bu modüllerin data üçlarının hepsinin bir hat üzerine bağlı olmasının bir sakıncası varmı?
Veya başka bir öneriniz varmı modül kısmıyla ilgili?

timpati

sözünü ettiğim IC'ler PT2262-2272 ve MC145026-145027 çiftleri gibi entegrelerdir. adresleme, 4 bit giriş/çıkış ve sinyal sağlaması yapma gibi özellikleri var (kataloglarını incelersen fikir verebilir). alıcı tarafına (2272 veya 145027) bir de tarama devresi eklenecek, o kısmı piclerle yapabilirsin.

benzeri bir  sistemi modbuslarla yapmak istedik. schneider elk. bize her tarafta bir PLC ünitesini şart koştu. yani hazır modüllerle epey pahalıya maloluyordu.
why mr. anderson, why ?

Klein

düşündüğün sistem bir fabrika için çok uygun değil. zaten bu işi lojiklerle yapmak oldukça kasacaktır. BENCE doğru yaklaşım şöyle olabilir:
her modül akıllı modül olur. yani her modülde bir işlemci olur. modüllerin haberleşmesi RS485 olur. böylece aynı hatta 32 makina bağlayabilirsin. 32 makinelik 5 adet grubun olur. Bu 5 grubu da bir RS485 hub ile birleştirisin. sonuçta elinde bir tane RS485 hattın kalır. bunu ister wireless modüllere , istersen de kablo ile bilgisayara bağlarsın.

Timpati'nin bahsettiği şekilde de olabilir. ama bunun için her makineye bağlı modülden bir kablo çekip bir işlemciye girmen gerekir.

timpati

Alıntı yapılan: "Klein"...Timpati'nin bahsettiği şekilde de olabilir. ama bunun için her makineye bağlı modülden bir kablo çekip bir işlemciye girmen gerekir.

her modül için gerek yok, encoder-decoder ikilisi zaten seri çalışıyor. yani her makinede bir tane encoder, tek bir data hattı ve alıcı tarafında tek bir decoder IC'si ile tarama devresi olacak. hız için istenen değer nedir, bilmiyorum tabii belki yetersiz kalabilir.
why mr. anderson, why ?

amuhurcu

merhaba,
ben daha önce AYDIN ÖRME için böyle bi sistem yaptım.... Orada da 60 makine vardı yaklaşık 15m lik.... Her makineden de yaklaşık toplamda 130 adet giriş çıkış vardı.... en ucuz ve çok güvenli yöntem RS485 kullanarak bütün makineleri bağlamak... yani her bi makine için yapacağın ufak picli istasyonlar ile tüm makineleri aynı hat üzerinden kontrol edebilir ne yapmak istiyorsan yapabilirsin..... ben yaptım manyak çalıştı.... dediğim gibi 130 giriş çikiş ile istediğini yaptırabiliyordun makineye ve makine operatörüne... yani elemanı ana merkezden yönlendirebiliyorsun bile...
.... daha ayrıntılı bilgi gerekirse fifty-fifty paylaşırız ... ?.... :):):)
...............................................................................................

polar

Fikirleriniz için çok teşekkür ederim kafamda birkaç ışık yandı. şimdi önerileriniz doğrultusunda bir taslak oluşturmaya çalışacağım.sayın amuhurcu aydın örme için yaptığın sistem benim yapmak istediğime yakın ama benimki daha basit sadece makinadan bilgi alacağım makinaya veya operatöre bir komut vermek gibi bir niyetim yok. dolayısıyla senin yaptığın sistem bana uyar ama fifty fifty kısmını anlamadım:)

microcozmoz

Eski çalıştığım fabrikada doruk otomasyonun üretim takip sistemi kullanılıyordu.. Bu sistemde kullanılan tüm akıllı modüller RS422 üzerinden haberleşiyor ve master cihazda PC ile haberleşiyordu..

İncelemek isterseniz..

http://www.dorukotomasyon.com/TR/KeyPDT60.htm
"Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."

polar

bu projemi rgb propeller display projeme daha çok zaman ayırmak için şimdilik askıya aldım arkadaşlar. bir süre bu konuda birşey yazamayacağım. konuyu açıyor gerisi gelmiyor diye düşünülmesin lütfen..!