optokuplör ile motor sürme

Başlatan enrique_iglesias, 30 Ekim 2008, 23:03:05

enrique_iglesias

Arkadaşlar kafayı yiyeceğim :(
moc3010 ile bt136 kullanarak elektronik bir röle yapmak istiyorum bunun sebebi devremde çok fazla röle olması ve yer kaplamasından ötürü...
Sormak istediklerim şunlar
Röle ile kontaktörü çektirecektim bunun yerine moc3010 ve bir tristör ile yapmak istiyorum bu uygunmudur sizce?

Birde moc yerine bana k3010pg verdiler datasheetinden muadili olduğunu buldum ancak bu alet canımı sıkmıya başladı bağlantım şu şekilde 1ve2 numaralı bacağa 1/4w 470r direnç ile 5v uyguluyorum ama 4 ve 6 numaralı bacaklar iletime geçmiyor...ölçü aleti ile bakıyorum ama nafile
bt136 tristörün gate(3) bacağını 1/4w 10k direnç ile terminal(2) numaralı bacağa bağlıyorum , 220v lambanın bir ucunu direk şebekeye diğer ucunuda terminal(1) numaralı bacağa bağlıyorum, diğer şebeke ucunuda terminal(2) numaralı bacağa bağlıoyrum ama yanmıyor yanmıyor yanmıyor delirmek üzereyeim optoküplör bozulmuş olabilirmi? bunu nasıl test ederim birde 1 2 nolu bacakları tetiklendiğinde 4 6 iletime geçmesi gerekmiyormu ölçü aleti ile göremedim.

timpati

diğer açıklamaları anlamakta zorluk çektim, bir şema çizimini ekleseydin daha iyi olurdu, neyse, anladığım kadarıyla optonun beslemesinde eksik bir direnç var (pull-up direnci). burayı aktif etmediğin sürece enerjiyi nerden bulacak da iletime geçecek? yani 6 numaraya bir dirençle besleme vermen gerekiyor. umarım yanlış anlamamışımdır.
why mr. anderson, why ?

enrique_iglesias



Dostum şema aynen böyle... Faz nötr bu durumda fark edermi? Tristorun 1 ve 2 numaralı bacaklarındaki yer değişikliği fark edermi? kafam karman çorman...

enrique_iglesias

birde 4N25 ile MOC3010 arasındaki fark nedir anlayamadım.? yani her ikisi birbirinin görevini görürmü?

timpati

evet, böylesi daha iyi oldu. senin sorununun kaynağı 10k'lık direnç. bu değer bulunduğu yer için çok fazla. en iyisi, moc3010 ve Bt139 için örnek uygulamalara bakmak gerek ama benim hatırladığım onun 47-100 ohm civarı olması gerektiği. malzemeye göre (tutma akımları, iletim-eşik gerilimdeki minimum akım vb yüzünden) farklılık gösterse de bu oranda olacağını hiç sanmam.

sonra o triyak çizimi (sch sembolü) de ilginçmiş. bir triyağı ilk kez bu biçimde görüyorum, proteusun uydurması mı?

bu arada 4n25 opto-transistördür, moc3010 opto-triyak (aslında diak demek daha doğru gibi).
why mr. anderson, why ?

sezgin05

Aşağıdaki devre kullandığım bir devredir...


timpati

başka soruların da varmış, onlara da kısaca değineyim.
triaclar 4 bölgede de tetiklenebiliyor ama çoğunlukla kullanılan 2. bölge. burada, A1'i nötrde, A2'yi faz tarafında tutup, A1'e göre gate ucuna daha pozitif bir gerilimle tetikleme veriliyor.

AC ile çalışan cihazlarda polarite sözkonusu olmadığından (cihazın fişini ters çevirip prize taksan yine çalışır) faz-nötr değişikliği fark oluşturmaz.
why mr. anderson, why ?

enrique_iglesias

arkadaşlar tüm bilgiler için teşekkür ederim zamanınızı ayırıpta yardımlarınız için...

Ama ben hala bir sonuca varamadım :(
Ya ne biçim iş bu hala çekmiyor..bt139 bacaklarını ters çevirdiğimde ışık sürekli yanıyor....ama diğer türlü opto üzerinden bir değişiklik yok :(
direnç değerlerini değiştirdim..yukarıdaki şemayı denedim yine olmadı yine olmadı...acaba çizip koyabilirmisiniz arkadaşlar:( pic dimmer diye aratıyorum çok saçma şeyler çıkıyor..

timpati

1. triyakını yaktın mı?
2. bt139'un bacak bağlantılarına dikkat ediyor musun? (simetrik değil)
why mr. anderson, why ?

enrique_iglesias

opto bozukmuş sorunumu anca çözdüm teşekkür ederim :)

enrique_iglesias

arkadaşlar birde pwm deneyim dedim kodum aşağıdaki gibi :

trisb=%00000000
DEFINE CCP1_REG  PORTB
DEFINE CCP1_BIT  3
portb=0
i var byte

basla:

    hpwm 1,127,255

goto basla


220V bir lamba bağladım lamba göz kırpıyor neden kırpıyordur veya bunu nasıl engelleyebilirim.?????
Devre aşağıdaki gibi :



sezgin05

Kullandığınız Optodiyak sıfır geçiş dedektörü (zero crossing) özelliği olan bir  elemandır.Uyguladığınız kare dalga sıfır geçişe denk gelecek şekilde çıkışa atıldığında bazen bu kare dalganın tepe noktasında bazen ise sıfır noktasında buna yakalnır. Elektronikte bu tür bir uygulamapek kullanılmaz.Eğer niyetiniz lambanın parlaklığını ayarlamak ise öncelikle 220 volt AC sinyali pik tarafından okumanız gerekir.Ve ona göre gecikmeli sinyal göndermelisiniz.Ve bu devrede MOC3041 kullanamazsınız.
Yok devre mutlaka böyle olacak derseniz lambaya 220volt DC gerilim uygulamanız yeterli olacaktır...

enrique_iglesias

sayın sezgin çok teşekkür ederim biraz güç oldu benim için ama sonunda hallettim :) yardımlarınız için çok çok çok teşekkür ederim tekrar Allah razı olsun...

antit

arkadşlar optokuplörlü basit bi devre lazım bana açıklamasıyla berbabr okulda anlatıcam acill? yardımcı olursanız sevinirim??