Göz ardı edilen hazine : Attiny2313

Başlatan Analyzer, 12 Kasım 2008, 11:11:08

Analyzer

Selam,

Genellikle küçük projelerimizde; gerek alışkanlık, gerek basitlik, gerek kolay temin edilebilirliği nedeniyle 16F628 (eskiden 16f84) kullanıyoruz. Ancak satış politikaları nedeniyle Atmel ürünleri ülkemizde pek tanınmıyor ve kullanılmıyor. Bazı arkadaşlarımız biliyor ve kullanıyor olmasına rağmen atmel'in deyim yerinde ise yıldızından biraz bahsetmek istiyorum.

Attiny2313



8 bit pazarında daha önceleri AT90S serisi olarak yer alan Atmel, daha sonra bu serisini Attiny olarak değiştirdi. Bu sınıfta en büyük rakibi microchip ürünlerine karşılık bariz üstünlükleri mevcut. Attiny2313-20PI'ın altta teknik verilerine bir bakalım :

http://www.atmel.com/dyn/products/product_card.asp?part_id=3229

2K Bytes of In-System Self-Programmable Flash, 128 Bytes In-System Programmable EEPROM, 128 Bytes Internal SRAM. USI--Universal Serial Interface, Full Duplex UART. debugWIRE for on-chip-debug. Up to 20 MIPS throughput at 20 MHz.

Hız : Şimdi burada dikkatimi çeken bir husus var. 20 mhz de 20 mips çaılşan a2313'ün yanında özellikleri yakın olan microchip ürünleri aynı frekansta dörtte bir hızında çalışıyor. Çok önemli ve ciddi bir eksiklik. Çünkü işlem gücünün yetmediği durumlarda ya daha hızlı ve nispeten pahalı başka işlemciye geçiyorduk veyahut işlemleri birden fazla mcu'ya bölüyorduk. Bu da maliyeti ciddi şekilde yükseltip, stabiliteyi nispeten etkiliyordu.

Basit programlayıcı : İkincisi öğrenci ve amatör arkadaşlarımızın en büyük problemlerinden bir tanesi. Elimizde düzgün bir programlayıcı yoksa pic programlamak cidden sıkıntıya düşürüyor. JDM, Propic, IC-prog, Brenner, pickit vs.. piyasada bir çok programlayıcı var ancak usb ile çalışanlar hariç çoğu stabil çalışmıyor. USB'li çalışanlar çok pratik ancak öğrenciler için maliyetli. Ancak Attiny serisini paralel porttan yalnızca 3 dirençle, seri porttan ise direnç, zener, transistör gibi çok basit komponentlerden oluşan ve yapması yarım saat almayacak bir programlayıcı ile programlayabilirsiniz. (http://www.avrprojects.net/articles.php?lng=en&pg=511)

Stabilite : Geçmiş senelerde AT90S serisiyle çalışanlar, mcu'nun stabilitesini beğenmemişlerdi. Yeni Attiny serisi ile bu sorunlar çözülmüş görünüyor.

Yeterli Örnek : Attiny2313 ile bir çok proje geliştiriliyor. Mesela meşhur IgorPlug bunlardan bir tanesi (http://www.cesko.host.sk/IgorPlugUSB/IgorPlug-USB%20(AVR)_eng.htm)
Attiny2313 hızı nedeniyle usb low-speed arabirim olarak çalışabiliyor. Ayrıca yine picle yapılamayan renkli tv sinyal jeneratörü projeleri de yapılabiliyor. Bir çok projeye yine www.avrprojects.net adresinden ulaşılabilir.

Derleyici : Attiny derleyicileri, donanım yapısı sayesinde daha kompakt kodlar üretebiliyor.

Fiyat : Son konu özellikle imalatçılarımızı ilgilendiriyor.. Fiyatı yurtiçi perakendesi yaklaşık 2 YTL+kdv. (11.10.08 tarihi itibari ile) Bu da yaklaşık olarak 16F628 toptan fiyatıyla aynı demek oluyor. Bu özellikleri 16F628 fiyatıyla almak bence avantaj. Artık çoğu Karaköy esnafında bu malzeme bulunabiliyor.

Son söz olarak amatör ve öğrenci arkadaşlarımız için büyük kolaylık, imalatçılar için fırsat yaratan bir malzeme olduğu kanaatindeyim.

Not : Alıntı yapılmamıştır, tarafımdan hazırlanmış küçük bir incelemedir. Atmel ile veya distribütörü ile bir yakınlığım bulunmamaktadır.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

leblebitozu

İlaveten Atmel'in sitesinden bedava indirilebilen AVR Studio ile GNU C kullanarak (ya da asm) gayet güzel program yazabilir ve debug edebilirsiniz.

ATMEGA8'de gayet uygun fiyatlı türkiyede bulunabiliyor, 8k flash 1k ram,512 eeprom özellikleri ile pek çok projede kullandığım gayet hoş bir microdur.

berkay_yalan

Atmele özel kodlar varmı yoksa kendi bilgimizle programlayabiliyormuyuz.

Basic kullananlar ne yapacak.

creemstorge

Alıntı yapılan: "berkay_yalan"Atmele özel kodlar varmı yoksa kendi bilgimizle programlayabiliyormuyuz.

Basic kullananlar ne yapacak.

Atmel ürünlerinin Basic compiler 'ı yok diye biliyorum.

sebo


a.zorba

Bilenler bilir . Biz maraşlilar için şehir olarak şubat ay' i bayram ,kurtuluş ,yaz in gelmesiydi. Şimdi karalar in yas in ayı oldu.

mikromuh


Cetinal

böyle konuları açmanız çok güzel ..teşekkür ederim  bilgi verdiğiniz için..

ama :D konu nun gitişatı belli , bu işe siyaset gibi yaklaşanlar da var aşırı sağcı aşırı solcu gibi aşırı pic'ciler ve aşırı atmelciler filan :D:D akşama geldiğimde inşallah görmem gitgide konunun pic mi avr mi tartışmasına dönüştüğünü :D

önemli olan pic veya avr değil hangi uygulamada hangi uygun mcu nun kullanılması gerektiğinin bilinmesidir

www.berik.net

bu sitede C ile avr programlama hakkında bilgi var tükçe zaten ;)

CoşkuN

Son zamanlarda meraktan içini açtığımız birçok devrede Atmel işlemciler kullanıldığını görüyorum.Ayrıca geçen gün embedded.com sitesinde yapılan ankette de atmel işlemcilerin kullanımı önde görünüyordu.PIC'in popüleritesine rağmen atmel işlemcilerin kullanımı da bayağı yaygın sanırım.

KaraBekir

Alıntı yapılan: "sebo"atmel öğrenmek isteyeceklerin işine yarayacak bir link
http://sorubank.ege.edu.tr/~mengin/ders_notu.html
Bir düzeltme: Atmel, şirket ismidir, herhangi bir mikrodenetleyici ailesine verilen (PIC, AVR, Picollo gibi) isim değildir. Kitapta bahsedilen mimaride 8051 mimarisidir. AT89S52 de 8051 mimarisine sahiptir.

Konu açılmışken sormak istedim, Luminary Micro nun ARM Cortex M3 işlemcilerini Türkiye de nereden temin edebiliriz? Fiyatları digikey in sitesinde çok cazip gözüküyor. İyi çalışmalar.

sebo

@karabekir demişki
Bir düzeltme: Atmel, şirket ismidir, herhangi bir mikrodenetleyici ailesine verilen (PIC, AVR, Picollo gibi) isim değildir. Kitapta bahsedilen mimaride 8051 mimarisidir. AT89S52 de 8051 mimarisine sahiptir.


çok doğru soylüyorsun hocam. atmel bir şirkettir. atmel dememin nedeni bu kitaptaki birçok örnek ve deney kartı  at89s52 kullanılarak yapıldığı içindi.

erhanmete

özellikleri yanında seri üretim yapanlar fiyatlarını mutlaka değerlendirsinler. örnek olarak üzerinde pic kullandığım bir ürünüm var ayda 2000 adet üretiyorum. bunun işlemcisini mega8'e çevireceğim. yaklaşık aralarında 1 dolara yakın fiyat farkı var. ertesi ay 2000 dolar cepte. onunlada scope lazım onu alırım. yanlış anlaşılmasın bunu kötülemek maksadıyla yazmıyorum fakat imalatta ilk kural alırken kazanmaktır.

Ziya

Stack ve interrupt vektörlerini de kıyaslayın.
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

Erol YILMAZ

@erhanmete,
AtMega8 için aldığınız adetli fiyat yaklaşık olarak nedir ?

CoşkuN

Bu arada geçenlerde Microchip firmasının Atmel'in bir bölümünü satın aldığına dair haberler vardı.En son durum ne bilmiyorum.