hareket sensörü modifiyesi yardım..!

Başlatan floresan, 25 Kasım 2008, 23:52:53

floresan

arkadaşlar piyasada satılan hareket sensörünün devresinde değişiklik yapıp hareketsiz nesneleride algılamasını istiyorum.

yani önüne bir insan geçtiği zaman çıkış verecek ama insan hareket etmese bile çıkış vermeye devam edecek.

şimdi payasadaki hazır kitlerin çalışma mantığına göre pır sensöründen alınan sinyal yükseltiliyor ve sonra bu sinyaller karşılaştırılıp eğer değişillik varsa röleyi çektiriyor. fakat ayrıca önemli bir nokta, sinyal değişikliğine bir süre sonra karşılaştırıcı uyum sağlıyor ve çıkış vermiyor. işte benim istediğim bu uyum sağlamayı kaldırmak yada azaltmak.bilmem anlatabildim mi?

neden böyle  birşeye ihtiyaç duyuyorum: wc ye girildiğinde otomatık ışık yansın istiyorum. burada hareket sensörü kullandığımda, içeri girildiğinde ışık yanıyor fakat içeride insan fazla hareketli olmadığından bir süre sonra sönüyor ışık.

http://www.glolab.com/pirparts/infrared.html  burada bilgi vermiş. fakat ingilizcem fazla iyi değil.

[/url][/img]



sistemin devre şeması bu. bendeki cihazda sondaki cd4538 doğrulayıcı entegresi kullanılmamış.o kadar önemli değil zaten. önemli olan buradaki op-ampların çalışması. ilk kısımdaki op-amp sinyali yükseltiyor fakat sonrakileri anlamadım. bunların nasıl çalıştıklarını açıklarmısınız? hangi op-ampı devre dışı bırakmam lazım. yani değişikliğe uyum sağlayan hangisi :?:

ayhani

Bu sensörleri içeren armatürlerde zaman gecikmeside var. Fakat süre çok uzunmu bilmiyorum.
En iyi bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir.

Tagli

Bu konu hakkında bilgim yok ama aklıma daha kolay olduğunu düşündüğüm bir çözüm geldi: Mesafe sensörü kullanabilirsin. Bir insanın tuvalette bulunabileceği noktalar bellidir  ;). Bu noktaları görecek bir mesafe sensörü insan olmadığı zaman duvara (veya tuvalette bulunan başka bir nesneye) kadar ölçüm yapacaktır ama insan olduğu zaman ölçeceği mesafe düşecektir. Bu şekilde orda birinin olup olmadığını anlayabilirsin.
Gökçe Tağlıoğlu

timpati

4538 orda zamanlayıcı olarak kullanılıyor. istediğini yapmak için 4538 devresini kaldırıp bir adet DFF veya JKFF (örneğin CD4013 veya CD4027) eklemen yeterli.

herşey iyi güzel de bir kez açılıp hiç sönmeyen ışığı ne yapacaksın? bunun için hareket sensörüne gerek yok ki; eski sistem düğme yeterli. eninde sonunda bu ışığın kapanması gerek, bunu neyle yapmayı düşünüyorsun?
why mr. anderson, why ?

Salih

PIR detektörleri özellikle ısı değişimlerinde aktif olacak şekilde çalıştırılırlar. Diğer türlü, yani sabit bir ısı seviyesinde çalıştırmak problemli olur. Örneğin bulunan ortamın ısı seviyesi X derece olsun. Ortama insan geldiğinde de X+1 derece olacaktır. Diyelimki biz X+1 dereceye göre devremizi ayarladık. Bazı zamanlar da   ortam ısısı, ortamda insan olmasada X+1 dereceye gelebilir. Ve devremiz aktif duruma geçer. En iyisi bir arkadaşın dediği gibi ultrasonik sensörlerle devreyi yapmak.
Kolay gelsin.

OG

PIR Dedektörler ısı değişimine duyarlı olsa da ardına bağlanacak devre ile  değişimin hızı algılanır. Hız yeterince düşük ise zaten devre çıkış vermez. Alarmın çalışması da bu esasa göredir. PIR karşısında çok yavaş haraket edilirse devre alarm çıkışı vermez.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

floresan

Alıntı yapılan: "timpati"4538 orda zamanlayıcı olarak kullanılıyor. istediğini yapmak için 4538 devresini kaldırıp bir adet DFF veya JKFF (örneğin CD4013 veya CD4027) eklemen yeterli.


herşey iyi güzel de bir kez açılıp hiç sönmeyen ışığı ne yapacaksın? bunun için hareket sensörüne gerek yok ki; eski sistem düğme yeterli. eninde sonunda bu ışığın kapanması gerek, bunu neyle yapmayı düşünüyorsun?
kardeş benim cihazda 4538 entegresi yok zaten. sadece lm324 op-amp entegresi var. zamanla işim yok benim. ışık sönecek tabiki ama insan önünden çekilince sönecek.


Alıntı yapılan: "salih"PIR detektörleri özellikle ısı değişimlerinde aktif olacak şekilde çalıştırılırlar. Diğer türlü, yani sabit bir ısı seviyesinde çalıştırmak problemli olur. Örneğin bulunan ortamın ısı seviyesi X derece olsun. Ortama insan geldiğinde de X+1 derece olacaktır. Diyelimki biz X+1 dereceye göre devremizi ayarladık. Bazı zamanlar da ortam ısısı, ortamda insan olmasada X+1 dereceye gelebilir. Ve devremiz aktif duruma geçer. En iyisi bir arkadaşın dediği gibi ultrasonik sensörlerle devreyi yapmak.
hocam ev koloriferli olduğundan ortamda fazla bir ısı değişikliği olacağını zannetmiyorum.sabit bir ısıda çalışsın önemli değil. yada uyum sağlama özelliğini azaltırız biraz.ama nasıl? ultrasonik sensörlerde fazla üğraştırır şimdi. hazır devreyi değiştirmek daha kolay olacağını düşünüyorum.



Alıntı yapılan: "OG"PIR Dedektörler ısı değişimine duyarlı olsa da ardına bağlanacak devre ile değişimin hızı algılanır. Hız yeterince düşük ise zaten devre çıkış vermez. Alarmın çalışması da bu esasa göredir. PIR karşısında çok yavaş haraket edilirse devre alarm çıkışı vermez.
OG hocam işte benim istediğimde bu. ardındaki devreyi iptal edip değişim hızı çok düşük olsada çalışmasını sağlamak.yani sensörün karşısında kaldığın sürece çıkış vermesini istiyorum.

OG

PIR arkasına, hem PIR'a buffer olacak hem de gerilimini yükseltecek (gerekiyorsa) opamp bağlayıp bunun cıkışını da 12F675 gibi ADC si olan küçük bir PIC bağlar ve sürekli çıkışını gözlersiniz. Değişim varsa çıkış alırsınız.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Salih

Alıntı yapılan: "OG"PIR arkasına, hem PIR'a buffer olacak hem de gerilimini yükseltecek (gerekiyorsa) opamp bağlayıp bunun cıkışını da 12F675 gibi ADC si olan küçük bir PIC bağlar ve sürekli çıkışını gözlersiniz. Değişim varsa çıkış alırsınız.

OG arkadaşıma katılıyorum. Daha önce böyle bir şey ile uğraşmıştım. PIR detektörünün yükselteç opamp'ının çıkışını kullanmak istemiştim. Bunun için 16F819 ile gerilim değişmelerini ölçüp kaydetmiştim. Ölçme bina balkonunda detektörün altında insan hareketleri esnasında alınmıştır. Grafiğin Y ekseni 8 bitlik analog ölçmenin ham değerleridir. X ekseninin her birimim yakalşık 65 mS dir. Belki yardımcı olur.


Edit: Şimdi hatırladım. Ölçmeyi ikinci opamp ın çıkışından almıştım. İkinci opamp bildiğim kadar türev alıcı olarak kullanılıyor. Dolayısı ile elde edilen dalga şekli, yükselteç opamp çıkışındaki değişimlerin hızını göstermektedir.

floresan

sağolun arkadaşlar ama şimdiye kadar pic le hiç işim olmadı. pic hakkında fazla bilgim yok. programlama yapamam. pic siz halledemezmiyiz bu işi?

YAKUP ALTOK

Bu devreyi çalıştırabilen var mı? Isıs simülasyonunda çalışmıyor?

YAKUP ALTOK

ısıta bu devreyi nasıl simüle edebiliriz. Pir sensörün simülasyonu yok onun yerine ne bağlanabilir?

YAKUP ALTOK

Bu devreyi çalıştırabilen var mı? Pır senseün önüne fresnel lens takmadan çalışır mı? Devreyle ilgili 3-4 örnek şemayı çalıştıramadım. Yardımcı olan olursa sevinirim.