Dokunmatik ekran (touch screen plate olanı)

Başlatan tcitak, 27 Kasım 2008, 09:08:54

tcitak

Merhaba,

Dün dokunmatik ekran özelliğine sahip bir cihazı inceledim. Aslında cihazın tuş takımının altında her tuş takımının altına 1 er santim  PAD olacak şekilde  işlenmiş bir PCB ve 20x 20x 4  mm ebatlarında üzerinde hiç bir şey yazmayan kara kutu benzeri bir entegre (desem değil) bir ünite vardı.

NE olduğunu çok merak ettim.
Ünite pcb'Deki iletken bölümlere elinizi 1 cm yaklaştırdığınızda giriş bilgisi alıyor.

Tahmin ediyorum ki aynısı ATM'lerde kullanılıyordur. Çünkü tamamı ile dokunmatik bir ekran almaz zorunda kalmıyorsunuz.


Bu konuda bir bilgisi olan var mı?

İyi günler dileriö

ustad


sebo

dokunmatik ekran monitörün üzerine takılmış bir sensörden meydana gelir. aslında monitöre dokunduğumuzu sanırız ama gerçekte monitöre yapıştırılmış olan bir cama dokunuruz. bu camın özelliği konum algılamaktır. dokunmatik ekran bir monitörün ebatları kadardır. yani 15'' 17'' ....  gibi. bu sensörün bağlı olduğu işlemleri yapan ufak bir devresi vardır. devrenin çıkışındanda bir  usb ile bilgisayara bağlanır. bu dokunmatik ekranların en büyük düşmanı tozlanma ve ıslak bez ile üzerinin silinmesidir. sensörün altında ve solunda bulunan algılayıcıların arasına toz geldiğinde zamanla sapıtmaya başlar. ve bu dokunmatik ekran metale kesinilkle değdirilmemeye çalışılır

ramazotti

Acaba dokunmatik bir ekranı piyasada bulabilir miyiz?Ya da dokunmatik ekran görünümlü ya da tuş olarak bişeyler kendimiz yapabilir miyiz arkadaşlar?

mezire


denizcan

dokunmatik ekranda bir çok yöntem var:

- resistive yöntem: iki şeffaf tabaka iletken ve gene şeffaf boya ile kaplanır. (ince bir metal tabakası mesala). Levhalardan birine yatay olarak V potansiyeli uygulanır, parmağın dokunduğu yer yatayda x ve levha genisligi L ise, diğer levhada pot gibi V * x / L potansiyeli. Aynısı bu sefer diğer levhaya dikey olarak potansiyel uygulanıp, yatay levhadan potansiyel okunarak y değeri elde edilir..

- ultrasonik yöntem: cam lavhaya bir kenarda ulrason uygulanır. parmak dokunduğunda bu dalgaları emdiği için dalgalar karşıdan algılanamaz ve pozisyon ölçülmüş olur.

- kapasitif yöntem: teorik olarak mümkün, pcb üzerinde yaygın kullanılıyor ama film üzerinde de niye olmasın. iki iletken kapasite olarak kullanılır. iletkenlerden biri belli bir frekanstaki dalga ile excite edilir, diğer iletkenden bu titreşimler okunur. kapasite iletken yüzeyleri ile çevredeki uzayın permitivitysine bağlı olduğu ve yakşan bir el bu permitivity'i değiştirdiği için algılanan değerde de değişim gözlenir.

hepsiyle uğraştım.. her birinin avantajları dezavantajları var..