Mikrokontrolörlere yönelik yeni başlayan soruları

Başlatan derindusunce, 12 Aralık 2008, 20:38:02

derindusunce

Merhaba Sitenin Yeni üyelerinden biriyim.

Konuyu Belki yanlış yere açtım, varsa böyle bir yanlışlık Yönetici arkadaşlardan özür dilerim.

Mikrodenetleyici ile programlama uzun zamandır hayalimdi ancak pek zamanım yoktu, ancak yaklaşık 2 haftadır PIC Programlamaya merak Sardım ve bu yüzden CCS C ile PIC programlamayla ilgili olarak epey bir yol almış durumdayım...

Taaki bu siteyle tanışana kadar çünkü ;

Okuduğum bazı mesajlar beni PIC Mikrodenetleyicileri ile ilgili olarak şüpheye düşürdüm ve internetten konuyla ilgili bir epey araştırma yapmam sonucunda bu konunun uzun süredir gerek yerli gerek yabancı sitelerde hararetli bir şekilde tartışıldığı ancak elle tutulu gözle görülür bir sonuç alınmadığını gördüm.kaldıki şüphelerim daha derinleşti.

Ben Elektrik-Elektronik Mühendisiyim ancak işin Elektronik Bölümüyle ilgili olarak bir uğraşım olmadı ve yaklaşık 7 yıldır AG-OG Elektrik Şebekeleri üzerine çalışıyorum ve ben Elektrifikasyon ile Elektroniği birleştirerek ileriye dönük ticari faaliyet gerçekleştirmek niyetindeyim.

Örneğin Kumanda Sistemleri,Otomasyon Sistemleri,Elektrikasyon Kontrolü gibi.

Ancak yukarıdada belirttiğim gibi PIC ile ilgili şu kaygılarım oluştu;

Hızının Düşük olması (Gerçi yüksek Frekanslarla hız arttırılabiliyor ancak diğer MCU 'lar ile karşılaştırıldığında acziyeti ortaya çıkıyor)

Hafıza Problemi (üst modellerde bu problem aşılmaya çalışılmış gibi ancak)

Titreşimlerden,Parazitten,Gürültüden ve bu tip elektronik elemanların etkilendiğinden çok daha fazla birşekilde Statik Elektrikten etkilenmesi.


şimdi tüm bunları düşündüm alternatifleri denemek lazım dedim kendi kendime,madem yolun başındasın yanlış yapma diye telkinde bulundum kendi kendime;

sonra yine bu sitede Renesas işlemcilerin epey bir övüldüğünü görünce, incelemeye heves ettimki , hevesim kursağımda kaldı çünkü yeterli kaynak yok hatta hiç yok denilebilir, bir türkçe tez ve bir kaç profesyonel kaynak dışında,

iyi dedim bu olmadı AVR nin PIC ten daha iyi olduğu söyleniyor ona bakayım, ancak bu noktada zorlandım çünkü bana en yakın dil C olmasına rağmen AVR ile ilgili bulabildiğim tüm kaynaklardan arşiv edindim incelemeye başladım ve anlama güçlüğü çektim çünkü çok karışık geldi açıkçası MCU 'lar ile ilgili hevesim kırılmaya başladığını hissettim.

Sonra belki kendi kendime züğürt tesellisi etkisindende olabilir; Madem PIC ler bu kadar kötü neden bu kadar yaygın yada bu firma niye iflas etmiyorki diye düşünmeye sorgulamaya başladım tabii yabancı sitelerde AVR ve PIC kıyaslamalarında PIC'in çok iyi yanlarınında olduğunu görünce doğrusu bu sorgulamayı daha cesurca yapmaya başladım ,üstelik CCS C gibi çok pratik bir uygulama metodu varken neden terkedeyim dedim kendi kendime,


Şimdi Arkadaşlar bilenlere yada Bir Fikri olanlara Soruyor ve Yol Göstermelerini Rica ediyorum.

1-PIC Endüstride kullanılmazmı ?

2-Yukarıda Saydığım Dezavantajlarından başka kötü yönleri varmı ? bunu aşmanın bir yolu yokmu ?

3-AVR bir alternatifse öğrenmek için Ne önerebilirsiniz ? (C dili ile, yalnız mevcuttaki tüm siteleri değerlendirdim ; berik.net,linuxfocus vb...)

4-Yada PIC i bir merdiven gibi kullanmalımıyım ?

5-Hemen PIC'i terket ne kadar zorlanırsan zorlan diğer Alternatiflerden ......filan alternatifi değerlendir ,öğren !! mi ?

6-Sen konuşulanlara bakma PIC amatörlerce çok kullanıldığı için üst modeller ile ilgili çok fazla proje yada bir denenmişlik olmadığı için Bazı profesyoneller özellikle amatörlerce çok kullanılmasını yadırgadığı için PIC bu kadar kötüleniyor !!! mu ? - yada Yok be arkadaşım zaten kötü !! mü ?


vb....

Şimdiden Teşekkürler

gevv

evet benimde merak ettiğim sonrasında aldığım evaplara göre araştırmaktan vaz geçtiğim bir konu hadi alevlendirelim :) bir çok kişi PIC diyor ama endüstriyel tarzı gelişmiş uygulamalarda hep atmel serisi kullanıldığını  görüyorum ben ne PIC ne nede ATMEL bilirim ama gördüğüm bu
 

Erol YILMAZ

Microchip kadar avantajlara ve kaliteli MCU lara sahip başka
bir firma var mı açıkçası bilmiyorum.

Yeni Başlayacaksanız sonu SIFIR ile biten bir PIC18 serisi Mcu ve
C18 derleyicisini tavsiye ederim.

EMI sağlamlığı, kod kalitesi, IDE ve CPU verimliliği sizi şaşırtacak.

Bu arada sizin listenizdeki en zayıf halka CCS olmuş :)
Dikkatinize...

ground

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.
güzel giriş mesajın için teşekkür etmek istiyorum derindusunce..

yazdıklarını okuyunca pic den korkmaya başladım birden :)

şaka bir yana,
pic ya da atmel ya da herhangi bir mikrodenetleyici..

kullandığınız denetleyici ne olursa olsun sizin çevresinde kurduğunuz donanımlar , korumalar , yalıtımlar sayesinde ayakta durabilecek sistem yapmanız , tasarlamanız gerekir. zaten dünya da elektronik tasarım diyince yazılan denetleyici programı ya da algoritması değil içerisinde bulunan denetleyici sayesinde kurduğunuz sistemi tasarlamak gelir akla..

sistemin endüstriyel (aslında sağlam sorunsuz da diyebiliriz) olabilmesi için.. bu  projeyi , devreyi , sistemi tasarladığınızda teoride düşünülen her ayrıntıyı hayata geçirmeniz gerekecek çalışmayı  bitirip bunu ürün haline getirebilmeniz için ar-ge sürecinde bunu ciddi bir kalite kontrolden geçirip sonucunda yapacağınız ek güvenlik önlemleri sayesinde nihai ürüne , sonuca ulaşacaksınız.

bu tasarımı yaparken karşılaştığınız tecrübeyle edindiğiniz bilgileri hemen uygulayıp , sitemizden de yaptığınız donanım konusunda tartışma konusu açıp, konu hakkında bilgisi olan bir arkadaşlardan püf noktalarını öğrenebilirsiniz.

pic konusu Türkiye de ve dünyada çok tartışılmıştır. Nihai olarak her zaman,  kullanıcının; kulanabileceği denetleyiciye hakim olmasıyla , onu yakından tanıyıp sorunları olsa da o sorunların ne olduğunu bilip ona göre önlem alması gerektiği sonuçlarını doğurmuştur hep.

Piclerin özellikle 16 serisinde sorunlardan bahsedilmiştir hep. Bu sorunlar 18 serisinde geçildiğinde çokça azalmış dspic ve 24 serilerinde ise çok çok azalmıştır. Buna kullanıcı sayısı azlığı sebep oluyorda denebilir. Ama özellikle 16 serisinin sorunlarından çekenlerin testleri yeni serilerde hep olumlu olmuştur.

Özellikle 16bit seviyesindeki picler aşık ettirmişlerdir kendilerine. 16bitlik timerlar , öncelik atamaları , yüksek mips (hız) seviyesi , dahili arabirimler donanımlar gibi..

Özellik bakımından değerlendirecek olursak 16 bit seviyesindeki denetleyicilerde biraz üst seviyede dünya da ve ülkemizdeki profesyonellerde ve bu dahili arabirimleri sıkça kullanmak zorunda kalanlar genelde LPC serisi ARM tabanlı denetleyici kullanmaktalar. Ama daha düşük seviyede Microchip denetleyicileri gerçekten başarılı özellikle yeni serileri , çokça yaygınlaşacağa benzer.

Atmel ve Microchip karşılaştırması yapmak özellikle aynı seviyedeki denetleyiciler üzerinde pek anlam taşımıyor bence. Ama kullanım sayısı olarak neden se (sanırm ürüne erişebilirlik) avrupada Atmel kullanımı çokken Türkiye de microchip kullanımı fazladır.

Renesas firması da kılıf seçenekleri (dıp kılıf sorunuı) dezavantajı , sadece büyük firmaların ar-gelerine ulaşma istekleri , Seri üretimi çok fazla olan firmaların projelerini neredeyse kendileri yapmak suretiyle elit müşteri - çok satış politikaları,  16bit seviyesinde kendilerine çok fazla güvenmeleri ,  hobi seviyesine inmemeleri , inmek istememeleri yüzünden halk arasında çok fazla yaygınlaşmalarını azaltmıştır.

Bence işlemcilere çok fazla takılmayın C ile başlamak biraz dezavantaj olsa da (assembler da hardware i tanımak daha zorunlu olduğundan) , C temelinde program yazmaya başlamak çok ama çok doğru bir tercihtir.

Yakın zamanda (ki iar, keil ve hi-tech sayesinde bu mümkünleşmeye başladı) işlemci marka ve modelinden bağımsız programlarımız çok ufak değişiklerle çalışacaktır. Bunun için en uygun dil de C olarak gözükmektedir.  Bu yüzden seçiminiz ve çalışmalarınızı taktir ediyorum.

Umarım denetleyicilere ön yargıyla bakmaktan uzak önünüze hangi denetleyici gelirse gelsin program yazar seviyeye gelirsiniz.

KOlay gelsin.
ground.
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

Erhan YILMAZ

Arkadaşım zamanında elime bir kaç çamaşır bulaşık makinesi kartları geçti tanıdık bir markanın ve bunların eskilik sırasına göre ilk olarak tda isimli bir  motor sürücü entegre ve komitatörlü mekanik beyin kullanılmış sonraki modelde ise PIC16C54 sonrasında PIC16F877 daha sonrada PIC18C452 kullandığını gördüm elimdeki sonkart üzerindede baktımki ATmega16 veya 32 kullanmış dediğim firma pic iyi olmadığı içinmi atmele geçmiş bilemem tabi bir tanesindede nec firmasının bir denetleyicisi vardı yanlış hatıramıyorsam ayrıca necin denetleyicilerinide bir çok kartta gördüm tabi çamaşır makineleri endüstriyel bir uygulama sayılırmı bilmem ama bende atmel üzerine yoğunlaşmaya başladım kaynak olarakta www.altaskitap.com adresinde altaş yayın evi atmel ile ilgili kitap yazmışlar kitap atmel ile ilgili tek türkçe kaynak niteliğini taşımakta ve ATtiny2313ü ele alarak avr atmel konusuna giriş yapmış kitap 450 sayfa en kısa sürede almayı düşünüyorum tavsiye ederim ATtiny2313 de PIC16F628in denginde hatta daha iyi bir denetleyici ayrıca atmel yurtdışında çok tutulmuş

z

70 li yıllarda 74xx serisi çiplerle yapılmış bir bitlik işlemci kartı ve bu kartın kontrol ettiği devasa frezenin 2008 yılında hala  çalıştığını gördükten sonra;

uygulama kritik değilse kullanılacak islemcinin iyisi kötüsü olmaz derim.

Bütün olay fiyat.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

fatal1ty

Selamlar birkaç cümle de ben söylemek istedim,
Ben MCU programlamaya PIC ile başladım, daha sonra Atmelin Atmega 16 ve 128'iyle uğraştım. Z'nin dediği gibi çok kritik olmadığı sürece mikroişlemcilerin bir farkının olmadığını düşünüyorum.
Fakat atmega programlarken farkettiğim şu ki, AVR studio MPLAB'a göre gerçekten çok güzel ve kullanımı çok kolay.Registerları ayarlamak için bir yardımcısı var ve gerçekten kullanımını kolaylaştırmış.
Mesela ileri uygulamalarda Arm mı PIC mi daha iyi derseniz yine size kalmış,    hiç kullanmadım ama PIC'inde yüksek seviye mikrodenetleyicileri var sonuçta tftlcd sürüyorlar.
Benim karşılaştığım insanlar da Atmeli överler ama bana sanki Microchip'in desteği daha fazla gibi geliyor...
Son olarak bana sorarsanız 8bitlik bir denetleyici ile uğraşacaksanız pic atmel farketmez, C ile yazın datasheet'ten öğrenmeye çalışın, modullerin ne işe yaradıklarını nasıl kullanıldığını öğrenin yeter, atmele geçerseniz aşağı yukarı sadece registerlar değişir...

İyi çalışmalar...