Pic18F452 derlememdeki sigorta ayarları sorunum / çözüld

Başlatan tyilgin, 24 Aralık 2008, 20:18:07

tyilgin

Arkadaşlar kodların şişmesi ve hızın yetmemesi nedeniyle Pic18F serisine geçmeye karar verdim. Elimde Picc-18 Std (9.50PL3) compiler var.

Ancak sigorta ayarlarını yaptığımda derleyici hata veriyor. 18F452 sample code diyerek nette arattım ama bulduğum hi-tech örnek kodlarında da sigorta tanımları olan bir örnek bulamadım.

__config satırını kapatırsam derleyici hata vermiyor.

2. olarak PLL ile mcunun, osilatör hızının 4 katında çalıştığını duydum. bunu 40x4=160Mhz diye yorumlayabilirmiyim.

yardımcı olan olursa sevinirim.

#include <htc.h>
#include <delay.c>

__CONFIG( HS );

void main(void) {
	TRISA=0b11010100;
	TRISB=0b11100000;
	TRISC=0b11010111;
	TRISD=0b00101111;
	TRISE=0b000;

while (1);
}

tyilgin

Arkadaşlar sigorta ayarlarını buldum ancak pll konusunda açıklama yapan olursa sevinirim..

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "tyilgin"2. olarak PLL ile mcunun, osilatör hızının 4 katında çalıştığını duydum. bunu 40x4=160Mhz diye yorumlayabilirmiyim.

40 (x4PLL) = 160 Mhz ifadesi yanlış olur.

10 (x4 PLL) = 40 Mhz olarak yorumlayabilirsin.
Genelde Max clock hızı 40 Mhz'dir.

tyilgin

Alıntı yapılan: "Allegro"

40 (x4PLL) = 160 Mhz ifadesi yanlış olur.

10 (x4 PLL) = 40 Mhz olarak yorumlayabilirsin.
Genelde Max clock hızı 40 Mhz'dir.

O zaman gerçek 40Mhz kristal ile 10Mhz kristal takarak pll kullanarak x4=40Mhz yapmak arasında bir fark varmıdır ? eğer fark yoksa 40Mhz kristalin bulunmadığı durumlardamı seçilebilir ?

Cevabınız için çok teşekkür ederim.

Erol YILMAZ

40 Mhz kullanmak istiyorsan 10Mhz x4 PLL ile olur.

##Nereden bildiğimi bilmiyorum ama 40 Mhz XTAL kullanamıyoruz (sanırım)

Aslında bu konularda bilgi sahibi olmanın en iyi yolu,
Microchip in PIC18 Datasheetlerinde ki 2. bölüm yani
"Oscillators" başlığı altındakileri iyice okumaktır.

tyilgin

40Mhz osilatör taktığımda mcu'nun hala 10Mhz çalıştığını gördüm.

ancak PLL modu açtığımda 40Mhz çalıştığını görebildim. 10Mhz+PLL yi ise deneme fırsatım olmadı.

cevaplarınız için teşekkür ederim.

Tagli

Zaten normalde PIC kristalin 4'te 1'i frekansında çalışır. 18 serisinin azami hızı 10 MHz'dir (gerçi emin değilim belki modelden modele farklılık gösteriyordur). Bu hıza erişmek için ya 40 MHz kristal kullanılmalı, ya da 10 MHz kristal + PLL yapılmalı. Bu 4'te 1 hızın sebebi de sanırım her komutun aslında kendi içinde 4 işlemden oluşması. Ayrıntılı bilgi datasheet'te mevcut.
Gökçe Tağlıoğlu

tyilgin

Alıntı yapılan: "Tagli"Bu hıza erişmek için ya 40 MHz kristal kullanılmalı, ya da 10 MHz kristal + PLL yapılmalı.

teoriyi bilmiyorum ama pratike 40mhz kristal ile pll yi açmadan 40mhz hızında çalışamadım. ancak HSPLL ile 40mhz (yani 10mhz) çalışabildim.

Tagli

Açıkçası benim bilgim de teoriden ibaret, 18 serisiyle henüz uğraşma fırsatı bulamadım, sadece datasheet'leri inceledim. Zaten Allegro da 40 MHz kristal kullanılamayacağı konusunda bir duyumu olduğunu belirtmiş.

Bazı PIC modellerinde PLL'nin çalışması çok daha karmaşık olabiliyor. O işin ayrıntısını bilmiyorum ama daha önce başka bir başlıkta sorulan bir soru üzerine araştırmıştım ve o zaman öğrenmiştim PLL'nin sadece 4 ile çarpmaktan ibaret olmayabileceğini.
Gökçe Tağlıoğlu