proje

Başlatan murad, 29 Kasım 2003, 12:18:50

murad

Merhabalar;
iyi çalışmalar benim adım muratceylan CBÜ de iki yıllık endüstriyel bölümünü okumaktayım.
Bu

projede bana yardımcı olursan sevinirim

0-9 tuş takımı ile ikili dısplay üzerinde (analog) kayarak ve iki tuşa bastığında dısplay üzerinde görünecek yani diyelim ki tuş takımında 2 ye

basıldığında dısplay üzerinde görünecek 6 nolu tuşa basıldı ekrandaki 2 sola kayarak dısplay üzerinde 26 yazacak ve yazdığın rakam ekranda kalacak
ve yeni rakam girildiğinde aynı şeyler

olacak

DumrulBey

Merhaba,

Öncelikle aramıza yeni katılan arkadaşımıza ufak bir mesaj:
Hoş geldin

"Murat Ceylan" ;)

Projen sınav sorusu gibi. Bu yüzden fazla malzeme kullanmana gerek yok. Eğer gösterişli olsun istersen klavye için 74C922 ile

denetim için PIC 16F877 kullanabilirsin. Ancak dediğim gibi gereksiz! Üstelik parana yazık. Bir 16F84 ile 7447 işini görür. Tasarım önerileri ise şu şekilde olabilir:

Tam 12 düğme ile

3x4'lük bir matris oluştur. Matrisin sütunlarını 10 Kohm direnç ile Pull-up(+5 V) yap. Satırları ise 100 ohm ile PIC'in RB1, RB2 ve RB3 ayaklarına bağla. PortB'deki RB4-RB7 arası

bacaklara da sütunları bağla.

Geriye RB0 ile PortA'daki portlar kaldı. RA0'ı birinci segmente, RB0'ı ikinci segmente bağla. Kalan RA1-RA4 çıkışlarını 7447 binary olarak sürmek

için kullanırsın. Bu entegrenin çıkışlarını da paralel bağlı segmentlere bağlarsın.

Gelelim çalışmasına: Gözün algılayamayacağı bir şekilde, RA0 ile RB0

çıkışları sırasıyla segmentleri aktif eder. Matris tuş takımından gelen veriye göre ekranda gözükmesi gereken bilgi yapılan tarama dikkate alınarak RA1-RA4 çıkışlarından 7447'e binary olarak

verilir. Hepsi bu kadar! :o

Dip Not: Tuşlara basarken veya iki tuşa birden aynı anda basılırken arada matris

denetleyicisi olmadığı için ekranda bozulma olabilir. Ancak 7 segmentlerin daha ışıltılı görünmesi için bir universal transistör ile sürmeni tavsiye ederim. Dolayısıyla RA0 ile RB0 uçlarını bu

transistörlerin beyzine uygularsın. Eğer 7447 kullanacaksan transistörler PNP, segmentler ortak anot olsun. Kusura bakma vaktim olmadığı için tasarımı anlatarak verdim. Eğer anlamakta zorluk

çekersen sonra bir yerde çizip buraya yerleştiririm. Programı ise basittir ama senin yapman daha doğrudur.

Kolay gelsin...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

murad

bu bilgiler için teşekkürler DumrulBey

pıc konusunda fazla bilgim yok pıc öğrenmeye çalışıyorum.
bu konu

da şekil ve hex yönünden bana yardımcı olurmusunuz.

projede fazla zamanım yok.

axanc

selam...

"DumrulBey" benim sana bir sorum olacak, neden 7segment'lerden "ortak anot"lar daha fazla

kullanılıyor.. şimdiden teşekkürler...
Uzmanlık: Bilgisayar Müh. öğrenci Derleyici: PicBasic Pro Compiler Ver. 2.45 Program: Proteus 6.2.5 ve MCSP

DumrulBey

Alıntı yapılan: "axanc"selam...

"DumrulBey" benim sana bir sorum olacak, neden

7segment'lerden "ortak anot"lar daha fazla kullanılıyor.. şimdiden teşekkürler...
Bunu 7447 decoder entegresinin popüler oluşuna bağlayabiliriz. Çünkü 7447

entegresinin çıkışları açık toplayıcı (open-collector) olalarak tasarlanmıştır ve çıkış gerilim fazladır. Kullandığımız seri direnç ise display korumak için konan akım bölücüsü olarak görev görür. 7448

entegresinin içindeki pull-up dirençleri iptal edilmiştir ve çıkış gerilimi düşüktür.  (bkz. sn74ls47 data sheet)

Ben PIC ile display

sürerken ortak katot olanları tercih ediyorum. Çünkü tasarım yaparken değerler içindeki 1'ler benim için daha çok anlam ifade ediyor. Elimizde 7447 ile ortak katot 7 segment display varsa ve ortak

anot alma imkanımız yoksa transistörler ile veya 7404 değileyici (not gate) kullanarak sürebiliriz. Elektronikte alternatifler tükenmez... :)

Kolay gelsin...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

elektromer

Alıntı yapılan: "DumrulBey"[.... Elimizde 7447 ile ortak katot 7 segment display varsa ve ortak anot alma

imkanımız yoksa transistörler ile veya 7404 değileyici (not gate) kullanarak sürebiliriz. Elektronikte alternatifler tükenmez... :)

Kolay gelsin...

Benim nacizane

önerim ise CMOS olan 4543 entegresini kullanmanız.
Besleme geriliminin 5 - 15 V arasında olması, ayrıca entegrenin PH Phase bacagını uygun voltaja baglayarak

istenilen display tipi kolaylıkla sürülebilir.

Yanlış hatırlamıyorsam;

PH=1 ise ortak anot,
PH=0 ise ortak

katot,
PH=Kare dalga ise LCD,

displayleri sürebiliyordu.

Saygılarımla...
Her şey gönlünüzce olsun..