AC Inverter

Başlatan eLectronbLue, 28 Ocak 2009, 23:19:16

eLectronbLue

S.A. Forumda yayınlanan PIC kontrollü bir inverter devresinden esinlenerek aşağıdaki devreyi tasarladım fakat ufak bir sorun var, PWM kontrollü 50 Hertz'de sürdüğümde çıkıştan aldığım 40-50 voltu geçmiyor. Asıl problem ise mosfetlerin giderek voltajı arttırıp daha sonra bir anda düşürmesi ve daha sonra tekrar yükseltmeye başlaması. Bu böyle periotlar halinde devam ediyor. Bu inverter sadece  deneme amaçlı yapılmıştır. CCFL bir lambayı çalıştırmak için deneme yanılma yöntemlerinde uygulayabileceğim bir devredir. CCFL Lamba 600 volt 5mA i geçmeyen floresen bir lambadır. Çıkıştaki trafo semboliktir.

Devre şeması:



Protonda yazılımş mikroişlemci yazılımı:
Device 16F84A
XTAL 4

TRISA=0
TRISB=0
PORTB=0
PORTA=0

BASLA:
High PORTA.0
High PORTA.1
DelayMS 10
Low PORTA.0
Low PORTA.1
DelayMS 10
GoTo BASLA
End


Şema ya da yazılımdaki hataları inceler misiniz. İYİ ÇALIŞMALAR...

askuzucu

mosfetin biri iletimde iken diğeri kesimde olmalı.yani;

BASLA:
PORTA=1:DELAYMS 10
PORTA=2:DELAYMS 10
GOTO BASLA

gibi olmalı.bu tür devreleri SG3524 gibi bu işlere özel entegreler ile yapmanız daha uygun olur.pic ile adc kullanmazsanız pwm kontrolü yapmanız çok zor olur.

OG

50Hz de kare dalga uygun/verimli değil. Transistörler için herhangi bir koruma da yok. sg3524, 3525 gibi devreleri inceleyin.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

alayli

CCFL lambalar için 50Hz de kasmanıza da gerek yok. 2-10 KHz ile de sürebilirsiniz. Trafonuzu da ferit nüve seçerseniz devre boyutlarınızda bir hayli küçülür...
Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

eLectronbLue

CCFL lambanın 50 KHz'de sürülmesi gerekiyor. Yine de verdiğiniz bilgiler bana yeteri kadar yardımcı olacaktır herkese teşekkür ederim.

lojikmemo1

Merhaba

Devre ile ilgili gözüme takılanlar şöyle;
1-50Hz ile bu iş pek olası değil yüksek frekanslı ve aktif düresi değişen bir pwm dalgası gerekiyor.
2-Optik izatatör gerekli olan yüksek frekansı mesela 30 KHZ geçirebilecek yeterlilikte Değil bu frekanslarda çalışanları da var ama çıkışı transistör değil transistör olsa bile yeterli akımı sağlayamayabilir.
3- Mosfetler 10k ile pull down edilmiş fakat bu kesinlikle yetersiz böyle yaparsan PWM dalgasının düşen kenarı çok yayvan olacaktır ve mosfetler de ısı da artacaktır.
4- Mosfetler için gerekli korum devresi yok en azından uf4007 gibi piyasada kolayca bulaileceğin bir diyot eklemelisin.
5- Çıkış gerilimini sabit tutmak için bir geri besleme devresi gerekecektir bu geri besleme devresi ile pwm dalgasının aktif süresini değiştirmelisin ve bunu oldukça hızlı yapmalısın.
6- trafonun nüve kesiti gerekli Volt*Amper yani görünen gücü aktarablecek kadar büyük olmalı.
7- Trafo yalıtımı da 600V'a dayanıklı olmalı.


Bana kalırsa mosfetleri mosfet sürücü ile sürmesela mesela IR2111 gibi bişey olabilir. İşlemci olarak dsPic serisi bir işlemci seçmelisin dsPic analog okuma konusunda 16f ve 18f serisinden yaklaşık 5 kat hızlı.

Kolay gelsin
İnsanlara Akılları Ölçüsünde Söz Söyleyiniz.

eLectronbLue

Peki mosfetleri transistör ile sürsem. Hızlı bir transistör ile mesela ? Yaklaşık olarak 200 Khz i rahatlıkla anahtarlayabileceğim bir transistörle ?

lojikmemo1

PWM sinyalini çok yüksek frekanslarda kullanmayacaksan transistör de olur fakat push-pull yapmanı tavsiye ederim. Transistör yerine küçük akımlı bir mosfet koyup onun  gate'tini de direkt picden beselmek de olur.
İnsanlara Akılları Ölçüsünde Söz Söyleyiniz.