arkadaşlar siemens s7-300 eğitim seti olarak ne alayım?

Başlatan fractal, 13 Şubat 2009, 11:38:05

fractal

devamı yok mu bu bilgiler cok güzel.bunu tamamlayıp simülayon kısmınada gecebilirmiyiz..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

microcozmoz

Şimdi projemize ait fonksiyon dosyamızı oluşturalım.



Ekranın sağ tarafında buluna bölümde projemize ait kaynak dosyaları görürüz. Şu anda sistem konfigürasyon bilgilerini içeren System Data dosyası ile  bir taramada hangi bloklarının işleneceğini yöneten OB1 organizasyon bloğu gözükmekte. Şimdi biz bu dosyaların arasına kendi fonksiyon bloğumuzu yaratacağız.



Fonksiyonumuzu yaratmak için çıkan pencerede "Function" seçeneği seçilir.


Çıkan pencerede "Symbolic Name" yazan kısıma fonksiyonunuza ait sembolik bir isim verebilirsiniz. Örnek olarak ben pic proje ismi vereceğim.

Ekrandaki görünüş yukarıdaki gibi olacaktır.

Şimdi projemize ait programı oluşturmak için FC1 fonksiyon bloğumuza kodumuzu ekleyeceğiz. Bu işlem için bloğumuzun üzerine gelip çift tık yapmamız yeterlidir.

Ekranımızda şu anda Siemens Step7 programına ait LAD/STL/FBD editör penceresini görmekteyiz. Ekranımızın sol kısmında siemens merdiven diyagram yazılımı için kullanılan kütüphane görülmektedir. Bu kütüphane içerisinde bit işlemleri , karşılaştırma işlemleri , sayma işlemleri vb gibi işlemler için kullanılacak kütüphane elemanları bulunmaktadır.


Ekranımızın orta kısmında görülen pencere programımıza ait network'leri yani bir anlamda program adımlarını oluşturacağımız penceredir.

Penceremizde görülen Comment ( Yorum ) adlı kısımlar programımız hakkında bilgileri yazabileceğimiz kısımlardır. Şu andaki projemizin amacının ne olduğunu ben yorum kısmına yazacağım. Network başlıklarının altında yazılan yorum kısımlarına ise yazacağınız network'ün ne işlem yapacağını yazabilirsiniz , örnek olarak " bu network analog okuma ve değerlendirme işlerini yapacaktır. "gibi.



Programımız 2 adet adım içerecektir. Programlarımızın bu şekilde adım adım olarak değerlendirilmesi ve yazılması karmaşık projelerde belli bir noktaya odaklanmayı , sorunu ayıklamayı kolaylaştırmaktadır. Ayrıca bir fabrikada sizin yazmış olduğunuz bir program adımları için yapmış olduğunuz yorumlar başka bir kullanıcının müdahalesi sırasında yol göstereci olacaktır.
Şimdi programımıza ait ilk adımı inceleyelim ;


Girişler S7 sisteminde başlarına "I" harfi getirilerek tanımlanır. Donanım çıkışları için "Q" harfi , yazılım içinde kullanılan marker röleleri için "M" harfi kullanılır.

Adımımızı yaratırken kullandığımız yardımcıları tanımakta fayda var ;

Bu sembol fonksiyonumuza bir adet adım eklemek için kullanılır.
Normalde açık bir kontak eklemek için kullanılır. Klavye kısayolu F2'dir.
Resim29Normalde kapalı bir kontak eklemek için kullanılır. Klavye kısayolu F3 ‘dür.
Çıkış rölesi eklemek için kullanılır. Klavye kısayolu F7'dir.
Boş kutucuk eklemek için kullanılır. Bu kutu eklendikten sonra kutunun fonksiyonu seçilir. Klavye kısayolu Alt+ F9 dur..

Listede görülen tüm fonksiyonlar boş kutucuk için seçilebilir.
Aşağı yönde bir dal yaratmak için kullanılır. Klavye kısayolu F8 ‘dir.
Yukarı yönde bir dal yaratmak için kullanılır. Kalvye kısayolu F9'dur
İki dal ‘ı birbirine bağlamak için kullanılmaktadır. Klavye kısayolu F12'dir.

Yukarıda belirtmiş olduğum yardımcılar ekranımızın sol tarafında bulunan kütüphane elemanları içerisinde bulunmaktadır. Kütüphane içerisinden seçim yapılarakda ekleme yapılabilir.

Şimdi ikinci adımıza geçelim ;
İkinci adımı oluşturmak için butonuna tıklarız. Yorumumuzu yazdıktan sonra diyagramımızı oluştururuz.


Bu adımda yardımcı araç çubuğunda bulunanların dışında olan timer elemanını görmekteyiz. Bu elemanı sol kısımda bulunan kütüphanemizden ekledik. Kütüphanemizde bulunan elemanların ne işe yaradığı hakkında bilgi almak için ilgili elemanı seçip F1'e basmamız yeterlidir.

Evet programımızı test etme aşamasında geldik.. Bu ilk yazımızda bilenlerin fark edeceği gibi bazı detaylara girmedim , sadece PLC otomasyonu ile giriş seviye bilgisi olan arkadaşların kısa yoldan proje oluşturmalarını amaçladım. İnşallah bundan sonraki yazımızda daha detaylı ve ileri düzey çalışmalar yapacağız.
Bu nedenle şimdi oluşturduğumuz programın test işlemini Siemens'in bir ürünü olan PLCSİM yazılım modülü ile yapacağız.
Simulasyon modülünü çalıştırmak için Simatic Manager ekranındaki butonuna basmamız gereklidir.



PLCSİM programı ilk açıldığında karşımıza yukarıdaki ekran çıkacaktır. Kısaca bu ekranda bulunan butonların ne işe yaradığını anlatalım ;

 Ekrana bir giriş değişkeni eklemek için kullanılır.
 Ekrana bir çıkış değişkeni eklemek için kullanılır.
  Ekrana bir marker değişkeni eklemek için kullanılır.
Bir timer değişkeni eklemek için kullanılır.
 Bir sayıcı değişkeni eklemek için kullanılır.
 İstemiş olduğunuz herhangi bir bitin gösterilmesi içindir.
 CPU akümülatörlerinin gösterimi içindir.
 Blok yazmaçların gösterimi içindir.
Sadece bir taramalık simulasyon işlemini gerçekleştirir.
Devamlı çalışma modunda simulasyon işlemini gerçekleştirir.

Programımızda kullanılan elemanların simulasyonunu yapmak için bir adet giriş , bir adet çıkış  ve bir adet timer grubu eklememiz yeterli olacaktır. Gerekli grupları ekledikten sonraki görünüşü şu şekilde olacaktır.


PLCSİM programına bizim yazmış olduğumuz programın derlenip yüklenmesi için Simatic Manager ekranında bulunan butonuna basmamız gereklidir. Butona bastıktan sonra karşımıza çıkan pencereler derleme sonrasında oluşan dosyaların simulasyon programına yüklenmesinin onaylanması için gereken pencerelerdir.

Simulasyonumuzu eğer bu şekilde başlatırsak simulasyonumuzda herhangi bir işlemin oluşmadığını gözleriz. Çünkü daha öncede tanımladığımız OB1 döngü yürütme bloğumuzda döngü içine dahil edilecek fonksiyonları belirtmedik.
Simatic Manager sayfasında OB1 üzerine çift tıklayıp editörü açalım ve aşağıdaki görüldüğü gibi gerekli satırı ekleyelim. Değişik projelere baktığımızda genelde OB1 bloğunun içinde genelde hep fonskiyonların "CALL" komutu ile çağrıldığını görürüz.


OB1 bloğumuzuda düzenleyip kaydettikten sonra programımızı derleyip PLCSİM programına yükleyebiliriz.

Simulasyonumuzu çalıştırmak için FC1 bloğumuzu editörde açalım ve PLCSİM programında en solda bulunan Cpu start kutucuğunda RUN-P kutucuğunu seçerek CPU ‘yu başlatalım.
Eğer yaptığımız işlemlerde herhangi bir sorun yok ise simulasyon penceremiz soldaki gibi gözükecektir.

FC1 fonsksiyonumuzu simule edebilmemiz için butonuna basmamız gerekiyor.


Simulasyonun başladığını ekranın altında bulunan kutucuğundan ve adımlarınızda bulunan elemanların aktif olanlarının yeşil renkte gözükmesinden anlayabilirsiniz.
Girişlerimizi simule etmek için PLCSİM programının penceresini ekrana getirelim ve start butonumuzun adresi olan I0.0 kutucuğunu seçelim.
Gördüğümüz gibi I0.0 girişimiz aktif oldu ve Q0.0 çıkışımızı aktif duruma getirdi.

Şimdi I0.0 kutucuğundaki işareti kaldıralım ve Timer elemanımızın çalışmasını gözlemleyelim.

I0.0 butonunu bıraktığımız anda timer zamanı saymaya başlayacak ve 5 saniye sonra motoru devreden çıkaracaktır.


Basit bir projenin oluşuturulması ve simulasyonu umarım hazırlamış olduğum bu döküman daha kolay hale gelmiştir.

İyi Çalışmalar Dilerim.

Microcozmoz
"Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."

fractal

çok teşekkürler.cok faydalı bilgiler.emeğine sağlık
Restantum cogniscutur Quantum deligutur