DC MOTOR SÜRÜCÜDE MOSFETLER YANIYOR HATAYI NERDE YAPIYORU

Başlatan HAKKITANIR, 13 Şubat 2009, 21:34:03

bymrz

ısı sorununu çözemezsen bir de IRF3205 i kullanmayı dene...

HAKKITANIR

Bu tür bir H köprü ile DC motor sürülemiyor olabilirmi acaba?
Gördüğüm internet dökümanların hepsinde iki uçlu DC motor sürülmesinde H köprünün üstteki + voltaj  baraya bağlı mosfetleri
P Kanal kullanılmıştı.3 uçlu motorlarda H köprü 6 adet N kanal mosfetle
sürülmüş burasıda tamam ama 2 uçlu dc motor sürümünde hiç 4 adet n kanal mosfet kullanılmış örneğe rastlamadım.Sorun burdan kaynaklanıyor olabilirmi?
Daha önce böyle bir devre gören yada yapan varmı?

Bizim devrenin son hali şu şekilde giriş korumasını şimdilik devreyi çalıştırana kadar eklemedik.Devre çalışınca eklenecek.



Bu devrenin iki kontrol ucu ile çalışmaması gibi bir durum olabilirmi.Bu devreyi yanlış sürüyor olabilirmiyim.

Motorun bir ucunu +24V.'a diğer ucunu n tipi mosfete girip sürdüm 25KHz. de bile sorun yok.Demekki ben yukarıdaki devreyi sürmede hata yapıyorum.Bu konuda yardımcı olabilecek varmı?

tyildizak

Alıntı yapılan: "HAKKITANIR"Bu tür bir H köprü ile DC motor sürülemiyor olabilirmi acaba?
Gördüğüm internet dökümanların hepsinde iki uçlu DC motor sürülmesinde H köprünün üstteki + voltaj  baraya bağlı mosfetleri
P Kanal kullanılmıştı.3 uçlu motorlarda H köprü 6 adet N kanal mosfetle
sürülmüş burasıda tamam ama 2 uçlu dc motor sürümünde hiç 4 adet n kanal mosfet kullanılmış örneğe rastlamadım.Sorun burdan kaynaklanıyor olabilirmi?
Daha önce böyle bir devre gören yada yapan varmı?



Hocam, şu sizin 24V motor h-bridge probleminiz gitgide kronikleşiyor, neden bu kadar uzadı, anlamadım, ir2104 ya da 2106  sürücü ve 4 adet irf540 kullanın, kurtulun artık.
Sürücü beslemelerini aynı dc kaynaktan 7815 ile sağlayabilirsiniz.
Örnek:


necati

pwm sinyalinizi yavaş yavaş artırın veya azaltın
motorun ilk anda fazla akım çekmemesi için
örneğin

if(hiz>pwm){pwm=pwm+1;delay_ms(10)};
if(hiz<pwm){pwm=pwm-1;delay_ms(10)};

zamanı ve +,- yi değiştirerek veya
akım kontrollu pwm yaparsanız mosfetler patlamaz.
kolay gelsin
[email]entegreterbiyecisi@yahoo.com[/email]

HAKKITANIR

tyildizak,

konuya çok hakim olmayan ama Türk işi yardımsever olacakya illa bir yardım edeyim deyen arkadaşlar yüzünden konu uzuyor tabi bunu yaparken kimsenin art niyetli olduğunu sanmıyorum.yukarıdaki devreyi ben çalıştıramadım bu haliyle 2 kontrol ucuyla n tipi mosfetlerle H köprü sürülmesi mümkün değil.4 farklı bir birinden bağımsız kontrol ucuyla çok karmaşık pwm yöntemleriyle belki sürülebiliyor olabilir ama böyle bir pwm yöntemini bizim uygulama şansımız hiç yok.olabilir demiyorum bakın hiç yok yani devreyi süremeyiz.bunu belirtiyorum ama arkadaşlar yinede bunu çalıştırırsınız muhakkak diye bir şema veriyor.bizde onun malzeme temini çalıştırılması kart çizimi olayları ile uğraşırken zaman geçip gidiyor.

sizin devrenizi değerlendirirsek anladığım kadarı ile 2 adet yön kontrol ucunuz var birde bu yönlerde motora uygulanacak pwm ucunuz.IR entegreyi bilmiyorum ama kapıları herhalde aynı anda iki yön kontrol uçları devrede olamsın diye kullandınız devreyi biraz analiz edeyim dedim kapılarda giriş çıkışta entegre girişlerinde direnç diye bir şey yok çalışıyormu bu devre girişlerine göre kapı çıkışlarınıda tam çözemedim.

Sizin alayacağınız hadi yapalım bu devreyi dedik çalışacağı garanti değil daha şemetiğinde kafama yatmayan olaylar var.Ayrıca kapı tarafını transistörlerle biz yaptık sonuç olumsuz transistör yapamayacak kapımı yapacak istenileni kapıların içindede transistörler yokmu?Bizim devre 25kHz. de çalışacak bu frekansında duty saykılı %1 yani 0,4 mikro saniye zamanda moslar iltimde kalıp tekrar yalıtıma geçecek böyle bir çalışmayı bu devre yapamaz.en azından girişindeki kapılardan dolayı.siz dersenizki IR entegresinin her birine pic den 2 pwm kontrol ucu gireceğim ve bizim başarmamızın mümkün olmadığı pwm mantığıyla devreyi süreceğim tamam derim zaten uygulamada bu şekilde yapılmış hep.

Belki devrenizi kontrol uçlarını ve pwm frekansını aralarında ayarlayarak sürebiliyor olabilirsiniz ama bizim 0,4 mikro saniye bu devreylede mümkün değil.benim gördüğüm bu normalde bu güne kadar devrelere pek yorum getirmeden uygulayarak olayı görelim diye zaman bu kadar uzadı.sizin devreyede başlasak sonuç aynı hem ben olayı artık çözdüm.

benim için süslü şeması ve popüler olan devreler değil çalışan iş yapan devreler daha makbül.

İş iki uçlu dc motor yön hız ve fren kontrolü ise en mükemmel devreyi ben yaptım benim için bu devre en iyisi.

ama saniyede binlerce kez yön değiştiren bir akım istendiğinde (ferrit trafo sürmek gibi) yada üç fazlı asenkron motor.sürmekse benim devre benim mantığımla iş görmez.
ama 2 uçlu ve bu uçaların polaritesi değiştiğinde yönüde değişen bir motor sürümü için iddalıyım en iyi devreyi ben buldum.
Bunu yapacağım.Devren yardımcı olamasada yinede sağol
Sizde benim devreyi yorumlayıp fikir belirtmektense veriyorsunuz çin patentli bir devre olayı uzatan nokta bu işte arkadaşım niye uzadığını artık öğrendiniz.

OptimusPrime

senin high side daki mosfetlerin hiçbir zaman tetiklenmiyorki! boşuna uğraşıyorsun. bir defa TLP250 dediğin entegrenin beslemesi zaten floating pointte duruyor nasıl oluyorda düzgün çalışmasını bekliyorsun anlamadım. duty cycle ı düşür artır falan demişler, bir alay lakırtı var ortada ama bootstrap mantığıyla çalışan bir high side driver yokki zaten devrede. duty ile istediğin kadar oyna sonuç yine hüsran olur. illaki ben high side gate driver kullanmak istiyorum dersen FAN7361 işini görecektir. bu entegre ile sorunların çıkarsa duty ile arkadaşların yazdıkları yöntemleri deneyerek sonuca gidebilirsin ama TLP250 ile bu iş olmaz! bozduğun mosfetlerde yanına kar kalır.
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

z

Hakkitanir

Sacmaladiginin farkindamisin bilmem ama millete laf atacagina becereksizligin sebebini biraz bilgisizliginde ara.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Alıntı yapılan: "OptimusPrime"senin high side daki mosfetlerin hiçbir zaman tetiklenmiyorki! boşuna uğraşıyorsun. bir defa TLP250 dediğin entegrenin beslemesi zaten floating pointte duruyor nasıl oluyorda düzgün çalışmasını bekliyorsun anlamadım. duty cycle ı düşür artır falan demişler, bir alay lakırtı var ortada ama bootstrap mantığıyla çalışan bir high side driver yokki zaten devrede. duty ile istediğin kadar oyna sonuç yine hüsran olur. illaki ben high side gate driver kullanmak istiyorum dersen FAN7361 işini görecektir. bu entegre ile sorunların çıkarsa duty ile arkadaşların yazdıkları yöntemleri deneyerek sonuca gidebilirsin ama TLP250 ile bu iş olmaz! bozduğun mosfetlerde yanına kar kalır.



OptimusPrime

Ortada lakirti yapan yok.

C transsitorunu iletime soktun. Bu A kodlu TLP nin kapasitorunu sarj eder.
C transistoru kesime gittiginde A nin kapasitoru besleme devresi olarak calisir.

Ayni durum D transitoru icin de gecerli. D iletime gectiginde B kodlu TLP ye bagli kapasitoru sarj eder. D kesime gectiginde bu kapasitor B kodlu TLP yi besler.

Floating kaynaklar gordugun gibi kapasitorler ve alt moslarin anahtarlanmasi ile olusuyor.

Eger PWM sinyalini cok uclara getirmezseniz (%5 %95) bu kondansatorler pasa pasa sarj olur ve gerekli besleme voltajini elde ederler.

Yukarida yapilmasi gereken tek sey

OC1=1 OC2=0

OC1=0 OC2=1

seklinde surekli olarak anahtarlamak.

Anahtarlamayi kesersen ust moslar beslemesiz kalirlar.

%50 Duty motora sifir volt verme anlamina gelirken %50 den kucuk duty degerleri motora bir yonde voltaj ayarlama imkani verir. Tersine %50 den buyuk duty degerleri de motora bir diger yonde voltaj ayarlama imkani verir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

OptimusPrime

peki öyle olsun mantıklı duruyor. fakat diyotları daha hızlılarıyla değiştirmekte fayda var.
lakırtı lafımı geri alıyor özür diliyorum herkezden.
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||