emc konusunda kopyacılık sorusu

Başlatan erkan614, 16 Şubat 2009, 15:55:52

erkan614

bir firma profösyönel bir çalışma yapmış ve urununu belgelendirmiş emc testlerine sokmuş ve iyi sonuçlar almış diyelim
ben adamların yaptığı elektronik şemanın aynisini kullanarak farklı bir pcb çizimi ile ayni devreyi yapsam yine ayni emc sonuçlarına yakın değerler alabilirmiyim?

veya ayni işlevi gören birkaç firmaya ait 4-5 cihaz var ve hepsi onay almış
ben bu cihazları inceleyip herbirisinin hoşuma giden katlarını alıp yine ayni işlevi gören yeni bir devre ortaya çıkartsam bu devre emc den iyi sonuçlar alabilir mi?

elbette bu soruların kesin cevabı emc testine sokup sonucu görmek o ayrı
sizin göruşleriniz nelerdir? tecubeleriniz ne diyor?

SYavuz

Aynı sonucu alamayabilirsin. Nedeni ne gelince; Diyelim ki ilgili firmanının ilgili ürünü EMC testlerinde ESD (Elektro Statik Deşarj) testinde sorun çıkarttı, bu firma test anında işlemcinin yazılımını revize ederek sorunu bazen aşabiliyor. Dolayısı ile başkasının tasarımını birebir yapmak sıkıntılı olabilir. Ancak EMC'ye uygun dizayn yöntemleri vardır. Bunu zaman içerisinde tecrübe kazanarak öğrendiğin gibi ayrıca bu konular hakkında döküman sağlayan web siteleri de var. Eğer bunlar senin için yeterli olmuyorsa bir danışman ile çalışmanı tavsiye edebilirim.

ddavut

gözünü korkutmak istemem ama iyi bir EMC performansı istiyorsan devrede kullanacağın her bir elemanın yerini, çizeceğin yolların uzunluğunu ve devre üzerinde nerelerden geçireceğini, komponentlerin uygun değerlerlerini, gnd yollarının stratejik çizilmi, gerekiyorsa poligon yapılmasını vs. vs. hepsini çok iyi düşünmen gerekiyor. tabi buda tecrübe, çok döküman inceleme ve deneme yanılma tekniğiyle gelişiyor. hiç bilmeyen biri için zorlu bir süreç. tabi testlerde çok pahalı...

erkan614

eninde sonunda yaptığım çizimler emc testlerine girecek belki 0.5-1.5 yıl içinde ?
yapılmış devre çizimlerini inceliyorum ve kendi çizimlerime göre pek fark yok ama yinede daha iyi çizimler çıkartmak gerek ki birçok tehlike arzedicek yeri abartılı şekilde uzak ve büyük çiziyorum bazı yöntemleri ilk kez deniyorum bakalım inş problem çıkartmaz.
emc tasarımları ile ilgili döküman veren site isimlerini bi yazarsanız sevinirim şu sıralar google pek işe yarar cevap veremiyor
ben forumdaki eski mesajları inceliyorum şuan

bir zamanlar göktuğ yazmış smd filitre diye bununla alakalı bilgi varmı?
ayrıca 1206 kılıfdaki dirençler kaç watt civarı?

Logan

Kesin ve net olarak konuşuyorum, aynı sonuçları alamazsın. Gerçi ne tür bir cihazdan bahsettiğimiz konusunda bir fikrim yok. Fakat yapman gereken, diğer profesyonel olarak tabir ettiğin firmaların muadil makinelerini inceleyip EMC testinden geçen kısımlarını, kendi üretmiş olduğun cihaza göre adapte etmek olacaktır. Aynı problemleri bizde zaman zaman yaşıyoruz.
İmza.


erkan614

10 ns 4000v luk bir sitem nasıl yapılır?
dc voltajı gerilim katlayıcılar ile 4000v a çıkarsam sona ana besleme  f n e iki kontak yapım 4000v u yaylı veya dönen bir mekanizma ile bir anlık olara kontaklara değdirsem  sizce işe yararmı?

z

10ns ve mekanik kontak ?

Tepe degeri 4000V ve genisligi 10ns sinusel  bir puls  isimi gorur dersen teorik anlamda aciklamada bulunabilirim;

Isin sirri RLC devresinde.



Burada RLC devresi 50Mhz tank devresi olusturacak.

R sistemi sonumlu yapacak sekilde hesaplanacak.

L, donusum orani 13 civarinda bir transformatorun sekonderi. Hava gobekli olacak.

Mosun RDS degeri cok yuksek olmamali. R hesabinda Rds degerini de dikkata almalisin.

Sistem nasil calisiyor.

C uclarinda 300v bekliyor. Mosu iletime soktugunda (100us puls yeterli)
C deki enerji L uzerine bosalir ve RLC devresi cinlamaya baslar. Ancak R kritik sonum sartina gore hesaplandigindan (asiri sonumlu) Cinlama sadece tek yarim alternansda biter.

L nin primerinden yuksek voltaj darbesi elde edersin.

Transformatorun donusum orani 13 dedik ama muhtemelen daha kucuk  olacaktir.

Transformatorun primerini  kalin telden sarmalisin.

C cok kritik. Kayipsiz iyi bir sey olmali.

Sistemin calismasini riske edecek tek sey olsa olsa Mosun RDS si olur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

erkan614

transformatorun primerinde 220v olsa bi problem olamz dimi?

yani yaptığımız cihaz220 de çalışıyoken şebekeden 10ns 4000v gelse bakalım bozuluyomu şeklindeki deney için primerin ac 220v a bağlı olması gerek

z

220V hattina guc mu basacaksin? Gerci 10ns de kablolar bayagi bir empedans gosterir ama sistemin verdigi pals enerjisinin yuksek olmasini istiyorsan 50Mhz rezonans sartina uymak kaydiyla C degerini buyultup L degerini dusurmen gerekecek.

Siradan C lerde sorun yasayabilirsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com