Su ısıtıcısı sorunsalı

Başlatan conqueror3, 02 Mart 2009, 01:22:39

conqueror3

Arkadaşlar ben su sıcaklığı ölçme ile ilgili bir proje yapıyorum.

Suyu ısıtmak için ne tür bir ısıtıcı öneririsiniz?

Kullanacağım tankın boyutları biraz ufak, 26 x 15 x 20 cm ebatlarında cam  bir akvaryumdan ibaret.

Elimde linkteki 25 W lık ısıtıcı var.

http://www.hepsiburada.com/shark-otomatik-isitici-25-watt/productDetails.aspx?categoryid=560702&productid=ptan8690286573767

Ancak bu ısıtıcı termostatlı olduğundan bir süre sonra kendi kendine kapanıyor ve en yüksek sıcaklık derecesi 35 derece. Daha bu sıcaklığa gelmeden, akvaryuma yakın bölgede bu sıcaklık sağlandığında kapanıyor. Bunun termostatını iptal edebilirmiyim acaba bu konuda bir fikri olan var mı?

Ya da başka ne tür bir ısıtıcı kullanabilirim? Küçük boyutlu ve yüksek sıcaklıklara çıkabilen bir ısıtıcı bulabilirmiyim?

Bir de en önemlisi, ısıtıcıdan suya gerilim kaçağı olmamalı :S

KAZIMUGUR

Resimdeki akvaryum ısıtıcısı.36 bile bir kaç torpik haricinde çoğunu  "haşlar".
İçerisinde spiral şeklinde bir termokupl + vida var , bununla oynayarak değiştirilir.

Dışı cam , içerisinde taşa(seramik) sarılı ısıtıcı olunca şartları fazla zorlamamak lazım.
Bunun yerine suda çalışabilen metal borulu yağ veya su ısıtıcıları var.Çeşitli boyda ve şekilde olabiliyorlar.Bazılarında içeri uzanan bir boş boru ve oraya takılan termostatı var.Kalorifer tamircilerinde-parça satanlarda görebilirsin.Genelde kazana monte için bir flanşa montelidir.
Bunun gibi borulu , evlerde kova içerisine sallanan şeylerde var...

timpati

ben de akvaryum ısısının standart 26 derece (Celsius) olması gerektiğini duymuştum, yanlış mıdır?
why mr. anderson, why ?

conqueror3

o elimdeki akvayum ısıtıcısının içini açtım içinde termik röle gibi bir bağlantı var. sıcaklığa bağlı olarak anahtarlama yapıyor. Bir kablo ile onu lehimlesem sürekli anahtar on konumunda kalsa sürekli çalışır. Bu durumda ısıtıcıya bişey olur mu acaba? Maksimum 50 derece olunca kapatırım. Zaten sıcaklık ölçmünü ben kendim yapacam pic ile ısıtıcının enerjisini kesicem. Bu şekilde ısıtıcıya zarar gelir mi acaba?

KAZIMUGUR

Alıntı yapılan: "timpati"ben de akvaryum ısısının standart 26 derece (Celsius) olması gerektiğini duymuştum, yanlış mıdır?
Japon ,sazan gibiler 14 C dereceye kadar yaşayabilir.lepistes plati black moly gibiler için 28-30 C normaldir.Hatta 2-3 ayda bir , 24 lerde tutarsın sonra suyun 3 de birini dinlenmiş suyla yenilersin ve sıcaklığı 2-3 gün içerisinde yavaşca 28 dereceye çıkarırsın , bahar geldi sanırlar , kısa süre sonra bir sürü bebe şebe olur... :)
Yüksek ısı balıkların hareketli olmasını sağlar ama oksijei iyi vermek gerekir ve mantara karşı koruma olmalıdır.

Klein

Alıntı yapılan: "conqueror3"o elimdeki akvayum ısıtıcısının içini açtım içinde termik röle gibi bir bağlantı var. sıcaklığa bağlı olarak anahtarlama yapıyor. Bir kablo ile onu lehimlesem sürekli anahtar on konumunda kalsa sürekli çalışır. Bu durumda ısıtıcıya bişey olur mu acaba? Maksimum 50 derece olunca kapatırım. Zaten sıcaklık ölçmünü ben kendim yapacam pic ile ısıtıcının enerjisini kesicem. Bu şekilde ısıtıcıya zarar gelir mi acaba?
bir sorun olmaz.

conqueror3

Bir deneme yapacam ama inşallah sargılar sıcaklıkdan dolayı kopmaz bakalm nolacak bende merak ediyorum. En kısa zamanda deneme yapcam :)

erhanzeynel

Bende Fe3Cl kullanmak için benzer bir uygulama yapmayı düşünüyorum.
Bu ısıtıcıları modifiye ederek 70-75 dereceye çıkmak mümkünmüdür?

Klein

Alıntı yapılan: "conqueror3"Bir deneme yapacam ama inşallah sargılar sıcaklıkdan dolayı kopmaz bakalm nolacak bende merak ediyorum. En kısa zamanda deneme yapcam :)

Sargıların kızarıyorsa , tüpün içerisine silikon gres ya da yağ doldur. bölece  sargı sıcaklığın su sucaklığının üzerine çıkamaz.

Alıntı yapılan: "erhanzeynel"
Bende Fe3Cl kullanmak için benzer bir uygulama yapmayı düşünüyorum.
Bu ısıtıcıları modifiye ederek 70-75 dereceye çıkmak mümkünmüdür?
eğer yeterince iyi ısı izolasyonun varsa 500 dereceye bile çıkarsın. mesele verdiğin ısının ne kadarını tutabiliyorsun. eğer yeterince tutabiliyorsan rezistansın kaç watt olduğu önemli değil. rezistans telinin dayanabildiği en yüksek sıcaklığa kadar çıkarsın. Tel alüminyum bile olsa en kötü ihtimalle 600 derece demektir.

conqueror3

Klein teşekkür ederim. Gerçekten orjinal fikirler veriyorsunuz. Bu sitede böyle fikir paylaşımları olması çok güzel birşey. Çok teşekkür ederim.