Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

pwm ile motor hız kontrolü

Başlatan ibo_pazarkaya, 16 Mart 2009, 14:03:46

ibo_pazarkaya

arkadaşalar pcden pic kontrol ediyorum ama dc motora pwm sinyali ile hızını artırıp yavaşlatmak istiyorum. ama beceremedim. forumda okuduklarımdan ise birşey anlamadım. yazdığım kodlar aşağıda

if(karakter=='1'){

hiz=hiz+5;
pwm=100-hiz;

PORTA=0;
DelayMs(pwm);
PORTA=1;
DelayMs(hiz);

}
isteyen başarır.

arslan74

Merhaba,

Bir proje yapabilmek için kücükten başlamalı, kücük ve basit işleri başardıkca, daha sonra zorluk ve bilgi seviye basamakları yavaş yavaş ilerleterek bir sonraki adım gecmek proje yapmak esas unzur olmalı.

Oysa senin soruna ve verdiğin örnek kodu baktığımda PWM, PIC ve C bilginde bayağı eksikler olduğu fark ediliyor. En başta PIC ve C bilgini geliştirmeni tavsiye ediyorum. Bu temel bilgiyi sağlam oturduktan sonra gerisi kolaydır.

Basid ce sorunu cevaplamak gerekirse.

DelayMs(pwm);

veya
DelayMs(hiz);

Fonksiyonun PWM ile hiç alakası yok. Bu fonk. girdiğin değer kadar bekleme yapar. Oysa PIC'in kendi içinde PWM modul var. Bu modülü kullanırsa gercek PWM sinyali elde edebilirsin.

Yok eğer sen donanımal PWM değilde yazılımsal PWM kullanmak istiyorsan o zaman yine donamınsal timer kullanman gerektir. Aksi halde geciktirme komutu ile sağlıklı çalışan PWM sinyalı elde edemessin.

Selamlar

ibo_pazarkaya

bir kaynakta buna benzer bir örnek gördüğüm için bunu yazdım. ayrıca borland c de paralel port kontrolü ile bunu başarmıştım. tabii ki gerçek anlamda pwm değil bunu biliyorum. işte ben bunu önce bu şekilde basit yapmak istedim. ilerleyen safhalarda gerçek pwm ile ilgileneceğim. pic de eksiğim çok. hobi olsun diye yapıyorum ben bu tür uygulamaları. yardımlarınız için teşekkürler. iyice bi gözden geçireyim şu pwm olayını sonra takılırsam tekrar yardımlarınıza ihtiyacım olacak. tekrar teşekkürler
isteyen başarır.