AC-DC OPAMP

Başlatan taytis, 27 Mart 2009, 15:39:38

taytis

Arkadaşlar selam pic ile ölçü aleti yapmak istiyorum ,fakat ölçeceğim voltaj milivolt seviyelerinde o yüzden opampa ile yükseltip analog okumam lazım ,bunu hem dc 'de hem de ac 'de yapmam lazım ,diyelim 0-100 mV. arasında dc veya ac bir voltajı nasıl pic okuyabileceği seviyeleri yani 0 ile 5 V. seviyesine çıkartabilirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

wsxwsx

Picle okuyabilmek için 5Vseviyesine çıkarmanız gerekmiyor

Pic ADC referans gerilimini ayarlayarak  yükseltmeden de okuyabilirsiniz

Örnek: dahili referansı set ederek 0..200mV aralığını okursun. eğer maks 200mV yüksek diyorsanız, referans gerilimini dışarıdan verebilirsiniz. ozaman 10mV tam skala ile bile ölçülebilir. Gereksiz yere opamp kullanmayın. 10 bit okuduğunuzu ve referansı dışarıdan 10mV olarak verdiğinizi varsayarsak 1024x = 10mV olur burada x adım değeridir yani hassasiyet = 0,009765625mV

gerçekte bukadar hassas ölçbilir mi? dersen orasını bilmiyorum. Ama dahili referans ile maks 200mV ayarlayarak ölçülebiliyor. Dışarıdan çok düşük referans ayarlayarak güzel ölçümler yapılabiliyor. 10 -20mV sorun olmaz sanıyorum.

Ama dahili referansı kullanırsan, pic duruma göre bunu otomatik ayarlayabilir. Auto-Range ölçü aleti yapmış olursun.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "wsxwsx"referansı dışarıdan 10mV olarak verdiğinizi varsayarsak 1024x = 10mV olur burada x adım değeridir yani hassasiyet = 0,009765625mV

gerçekte bukadar hassas ölçbilir mi? dersen orasını bilmiyorum. Ama dahili referans ile maks 200mV ayarlayarak ölçülebiliyor. Dışarıdan çok düşük referans ayarlayarak güzel ölçümler yapılabiliyor. 10 -20mV sorun olmaz sanıyorum.

Ama dahili referansı kullanırsan, pic duruma göre bunu otomatik ayarlayabilir. Auto-Range ölçü aleti yapmış olursun.

@wsxwsx;
Siz 200 mV Vref uygulayarak ADC çevrimi yaptınız mı?

wsxwsx

Evet yaptım. Hayırdır neden sordun? BU ifadelerimde bir yanlışlık mı var acaba. ben bunları deneyeli 1-2 sene kadar oluyor. Yalnız şu an aklıma takıldı. acaba comparator müydü ADC miydi. Hemen proteusta bir örnek yapıp bildireyim. Yanlış bilgi vermiyeyim.

wsxwsx

Proteusta yeni yaptığım adc denemesi 200mV u 1022 olarak gösteriyor. Halbuki 1024 göstermesi gerekir. Bunu da potansiyometrenin son kısımlarındaki hassasiyet kaybına bağlayabiliriz. belki gerilim gerçekten 200mV değildir.

incelemek isteyen buyursun. proton , 12f675, harici referans ile 200mV ölçülüyor. Sıfır volt ksımında gösterge sapıtıyor. nedeni proteus olabilir. kod, protonun kendi örneğinden türetilmiştir.
http://rapidshare.com/files/214295329/adc12.rar.html

OG

Alıntı Yap200mV u 1022 olarak gösteriyor. Halbuki 1024 göstermesi gerekir.
dil sürçmesi olsa gerek, 1023 olacak.

Alıntı YapBunu da potansiyometrenin son kısımlarındaki hassasiyet kaybına bağlayabiliriz.
Doğru, potun üst ucu ile orta ucu kısa devre yaptığınızda 1023 oluyor.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

wsxwsx

evet haklısın.

ahmet2004

200mV kaynağı gerçek uygulamada nasıl yaptınız?

wsxwsx

200mV kaynağı gerçek uygulamada yapmak için picin dahili referansı kullanılır. Besleme gerilimi olan 5 voltu bölerek kendi elde ediyor.

Dışarıdan 200mV ayarlamak istersen, Daha yüksek bir referansı 1.2 V gibi, düşük toleranslı dirençler ile bölerek elde edilir.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "wsxwsx"Proteusta yeni yaptığım adc denemesi 200mV u 1022 olarak gösteriyor. Halbuki 1024 göstermesi gerekir. Bunu da potansiyometrenin son kısımlarındaki hassasiyet kaybına bağlayabiliriz. belki gerilim gerçekten 200mV değildir.

incelemek isteyen buyursun. proton , 12f675, harici referans ile 200mV ölçülüyor. Sıfır volt ksımında gösterge sapıtıyor. nedeni proteus olabilir. kod, protonun kendi örneğinden türetilmiştir.
http://rapidshare.com/files/214295329/adc12.rar.html

Datasheet in http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/39598e.pdf
143. sayfasında REFERENCE VOLTAGE olarak MIN 2 V olarak verilmiştir.
Biraz daha altı önerilmeyen olarak mümkündür. Ama 1.5V un altı değil !!!!!!!!

Proteus tan değil gerçeklerden bahsedelim.

Horn

PIC, bu ve benzeri işlemleri tek başına yapabilir. Yeter ki doğru yardımcı birimler kullanın. Kendi yazdığınız ya da kaynağı güvenilir bir program kullanmanız şart.

Misal; kulldığınız LCD ya da 7 segment ekran grubu ucuz bir malzeme olmamalı, sapmalara imkan tanımamalıdır. Empirme de o derece hassas olmalıdır, zirâ devreye kattığı direnç değişken sonuçlar verir.

Evren KILIÇ

mrb  arkadaşlar bu tarzda bir ölçü aletide ben yapmaya (mikroohm metre)çalışıyorum orta gerilim kesicilerinin kontak geçiş dirençlerini ölçmek için kesici kontagına akım sürerek kontak üzerinde düşen gerilimi bulup bunu pıc e hesaplatmayı düşünüyorum akım bilgisini 100A/60 mV şönt direnç üzerinden pıc e taşıyacagım ve kesici kontakları üzerinden ölçtüğüm  gerilimide pıc e taşıyacagım ama kontaklar üzerinde düşen gerilim çok küçük mikrovoltlar seviyesinde en azından 1 mikrovoltu 1mV a çıkarmak gerekir diye düşünüyorum 60 mV u ise 2,5 volt gibi birşey yapacagım ama bu kuvvetlendirme için nasıl bir devre yapmalı tavsiye ve şema verebilirmisiniz
[email]evren1623@hotmail.com[/email]

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "evrenk"mrb  arkadaşlar bu tarzda bir ölçü aletide ben yapmaya (mikroohm metre)çalışıyorum orta gerilim kesicilerinin kontak geçiş dirençlerini ölçmek için kesici kontagına akım sürerek kontak üzerinde düşen gerilimi bulup bunu pıc e hesaplatmayı düşünüyorum akım bilgisini 100A/60 mV şönt direnç üzerinden pıc e taşıyacagım ve kesici kontakları üzerinden ölçtüğüm  gerilimide pıc e taşıyacagım ama kontaklar üzerinde düşen gerilim çok küçük mikrovoltlar seviyesinde en azından 1 mikrovoltu 1mV a çıkarmak gerekir diye düşünüyorum 60 mV u ise 2,5 volt gibi birşey yapacagım ama bu kuvvetlendirme için nasıl bir devre yapmalı tavsiye ve şema verebilirmisiniz

MCP607 gibi hassas bir opampla yapabilirsiniz,
Opampın Giriş ve Çıkış ofseti için Opampın Girişine bağlayacağınız bir Mosfetle DARA alma işlemi de yaparsanız Harika olur !

wsxwsx

Bazı picler ile dahili ADC referansını 1.024 V olarak ayarlayıp kullanabiliyoruz.  Bu gerilimin katları da alınabiliyor. Pic içindeki bu kısım FVR olarak geçiyor.   Ben kullandım. çok güzel oldu. Sinyali opamp kullanmadan, yaklaşık 5 kat kuvvetlendirmiş gibi oldum.  Gerçek uygulamada test ettim. Mükemmel çalışıyor.

Bu referans ile 100mV  rahatlıkla okunabilir. Girişteki geriliminiz hiç bir zaman  maks değer olan 1.024 Volta erişmeyecekse sorun olmaz.  

1.024V ref ve  10 bit ADC ile 100mV,  102 olarak okunur.  daha düşük değerler zaten okunur.  1mV hassasiyetle okunuyor.

http://search.microchip.com/searchapp/searchhome.aspx?q=FVR

Atakan_1907

12F675 işlemcisinde dahili referans nasıl ayarlanıyor? Dökümanını okuyorum ama öyle birşey yazmıyor.