mc34063 ile power led sürülürmü_?

Başlatan mustafa_cmbz, 28 Mart 2009, 21:57:52

mustafa_cmbz



arkadaşlar rgb led için akım sınırlayıcı yapmaya çalışıyorum lm317 pek kullanışlı değil...dirençler ile cebelleşip uğraaşıp duruyoruz...

bunların dışında mc34063 dc/dc entegresi ile bu işi yapabiliriz diye düşünüyorum ama pic ile kontrol etme imkanımız varmı acaba_?

ben mesela rgb led için bunlardan kullanmak istiyorum diyelim ama ledleri yavaş yavaş açıp kısacağım..yanlız bunun için pic ile mc34063'ü nasıl kontrol edeceğim onuda geçtim pwm ile kontrol etme imkanı varmı onuda bilmiyorum...yardımcı olurmusunuz_?

ete

Bütün bu şekil çalışan DC-DC çeviricilerin bir referans voltaj girişi vardır. Çıkıştan alınan bu voltaja göre alet kendi çıkış voltajını ayarlar. Nasıl ayarlar PWM ile oynayarak ayarlar. Bu devrede de 5 nolu bacak bu işi görmektedir. Dikkat edersen çıkış voltajı bir gerilim bölücü ile 5 nolu bacağa girmektedir. 5 nolu bacakta olması gereken voltaj 1,25 V dolayındadır. Alet bu voltajı buluncaya kadar PWM artırır. İşte bu bacağı senpicden gelen bir PWM sinyali ile beslersen yani PWM sinyalini önce bir direnç den geçirip 10Mf kondansatör ile GND ye bağlarsan düz DC voltaj elde edersin. Bu voltajı tam led voltajında veya biraz üstünde 1,25V verecek şekilde gerilim bölücüden geçirirsen al sana pic den kontrollü bir dc gerilim kaynağı olmuş olur. Ne işine yarar bu dersen. Başlangıçta çevirici voltajı çok düşük iken sen PWM çıkışını yüksek tutarsan alet çıkış voltajı maksiimumda deyip çıkışı kısar böylece led sönük kalır. Sen PWM yavaş yavaş kısarsan alet bu sefer yavaş yavaş çıkışı artırır. Nereye kadar?, tam ledin istediği voltaja kadar bunu yaparsın. İşte bu şekilde yavaş yavaş açılma va kapanma işini kolaylıkla halledebilirsin.
Başka bir örnek vererek anlamanı kolaylaştırayım.
BU aletin 5 nolu bacağındaki voltaj şayet 1,25V un altında ise alet kendi PWM değerini artırarak çıkış voltajını artırmaya çalışır taki 5 nolu bacaktaki voltaj 1,25V oluncaya kadar. Diyelimki 5 nolu bacağı sen dışarıdan kontrol ediyorsun. Aletin çıkış voltajı 2V civarında. 5 Nolu bacağa 1,2V luk bir voltaj verdin. Bu durumda alet çıkış voltajını hemen artırmaya başlar ve çıkış yavaş yavaş 2,1V - 2,2V- 2,3V şeklinde artmaya başlar. Çıkış tam 3V olduğunda sen 5 nolu bacaktaki voltajı ,1,25V ta getirirsen alet voltaj artırmasını durdurur ve çıkışı sabitler. Bu aşamada şayet 5 nolu bacaktaki voltajı 1,25 v değil de 1,4V yaparsan bu sefer alet hemen çıkış voltajını azaltmaya başlar. Bu sıfır çıkış voltajına kadar sürer. Diyelimki çıkış 1V oldu sen hemen 5 nolu bacağı 1,25V ta getiririsen alet orada durur ve çıkışı sabitler. Umarım çalışma mantığını ve ne yapman gerektiğini anlamışsındır. Tek yapılacak iş pic den gelen PWM sinyalini DC ye çevirip %50 duty değerinde 1,25V elde edecek şekilde bir gerilim bölücüden geçirip 34063 ün 5 nolu bacağına girmek. Bacaktaki mevcut bağlantıyı kullanmayacaksın tabiiki. 34063 Voltajını artırmak istersen PWM duty değerini 30 yapacaksın, 34063 çıkış voltajını kısmak için Pic PWM duty değerini ise 70 yapacaksın. Voltajı sabitlemek için ise duty değerini 50 yapacaksın hepsi bu kadar.

Devrede birde akım sezici olur ise kolaylıkla çekilen akımıda aynı yöntemle kontrol edebilirsin sanırım.  0,1 Ohm yada 0,22 Ohm direnci GND beslemesi tarafına yerleştir ve direncin iki ucunu bir LM358 opamp ile kontrol et. Çekilen akıma karşılık gelen opamp çıkış voltajını ADC ile ölç ve 350 ma ri geçmiş ise sen kendi PWM değerini artır böylece alet çıkışı kısacak ve çekilen akım azalacaktır.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Macera

Nisan 2007 EPE sayısında bu konu ile güzel bir proje var.
"Art without engineering is dreaming; engineering without art is calculating." -- Steven K. Roberts

omenek

http://rapidshare.com/files/214847020/HV9910BDB3.pdf
Linkteki uygulamada harici pwm kontrolü var.Belki işine yarayabilir.

mustafa_cmbz

hocam linkte hata var...yenileyebilirmisiniz_?

ete

Bu HV2099B isimili universal Led driver için verilmiş bir şema. Benzerini aşağıdaki linkten bulabilirsin ama orada harici PWM uygulaması göremedim neyi kast ediyor arkadaş anlamadım.

http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/197996/SUTEX/HV9910B.html

ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

omenek

http://rapidshare.com/files/215406046/HV9910BDB3.pdf
entegrenin 5 nolu ucuna gönderilen pwm sinyali ile
ortalama led akımı ayarlanabiliyor.Eğer bu bacak referans
gerilimine bağlanır ise r4 direnç değerinin belirlediği max akımda çalıuşılır.