cihan hocamın ultra sonic mesafe ölçer PCB'si

Başlatan mustafa_cmbz, 15 Nisan 2009, 02:43:36

mustafa_cmbz




benim çizdiğim pcb resmi:




cihan hocamın yabancı bir siteden çevirim yapılarak sitemizde proje olarak sunulan devreye kendisi 16f628 için yazdığı kod ile çalışan (bizzat defalarca denenmiştir) devrenin pcb dökümanını sizler ile paylaşmak istedim...umarım yapmak isteyen arkadaşlara faydam dokunur...iyi çalışmalar...

http://rapidshare.com/files/221468808/cihan_ultra_sonic.rar


Devreyi daha kullanışlı hale getirdiği için cihan hocama çok teşekkürler...

hocam laf aramızda 4 üniverste öğrencisini senin bu devreye yazdığın kod sayesinde sınıfta kalmaktan kurtardım...

XX_CİHAN_XX

Bende sana teşekkür ederim. :)
Çalıştıramıyan, çalışmıyor diyen yada güvenilir bulmayıp yapmaya cesaret edemeyen arkadaşlar için yeterince açık olmuştur sanırım.

Bu arada yeri geşmişken söyleyim yakın bir zamanda yeni bir versiyon daha çıkarmayı düşünüyorum. Tasarım ve yazılım olarak daha hassas ve uzak mesafelere ulaşmayı hedefliyorum. İlerlemeleri burada paylaşırım tekrar. Başka arkadaşlardan benzer çalışmalarda bulunanlar olursa burada paylaşmalarını rica ederim.

İyi çalışmalar,
Esen kalın.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

cetinkaya

simdi devreyi yaparken sadece pic 16c84 yerine 628 yi monte edecegiz ? ayrica sunum icin tesekkürler

mustafa_cmbz

eğer yabancı kaynaklı sitedeki kodu kullanırsan 16c84 kullanacaksın ama cihan hocamın kendi yazdığı kodu kullacaksan da 16f628 kullanman gerekir...ben ilk başta cihan hocamın açıklamalarını okumadan kodu 16f84'e yüklemeye çalıştım programerim hata verdi acaba bendemi bir hata var dedim pic'i devreye taktığımda buton ve lcd komutları icra ediliyordu ama ölçüm yapmıyordu...daha sonra cihan hocamın yazdıklarını teker teker gözden geçirince devrede 16f628 kullanılacağını farkedip kodu 628'e yükleyip denedim sonuç mükemmel oldu...

benim sadece mesafe sorunum olmuştu oda sensörlerimizin dandik oluşundan ve çok parazit kapmasından kaynaklanıyor diye düşünüyorum...sensörler sağlam dursun diye ayaklarına silikon sıkayım dedim bu seferde ölçüm yapmadı çok hassas bişey...bence metal bir kutu içine alınması en sağlıklı çözüm olacaktır...birde devredeki kutupsuz kondastörleri aynı değerlerini takmaz iseniz mesafe hassasiyeti vs. gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz...

yanlız denemek isteyipte zamın olmadığı için uygulayamadığım devreyi folyo tarzı bişey ile kaplayıp denemek.ikincisi de sensörleri birbirinden izole ederek denemek ti  ama dedimya vakit kısıtlı olduğundan deneme şansım olmadı ki bu dediklerim de yapılırsa devre daha da kararlı çalışabilir...

bu arada cihan hocam yeni versiyonu dört gözle bekliyorum...bende glcd uygulamalarını bitirince yeni bir pcb versiyonu çıkartırım :D

iyi çalışmalar...
m.c

erhanzeynel

sensörlerinizi direkt olarak plakete lehimlemeyin. ince bir çift kabloyu spiral şekilde sarıp sensörünüze öyle bağlayın. Yoksa ses plaket üstünden yürüyerek sensörünüze ulaşır ve sürekli ekranda 0000 görürsünüz.

mustafa_cmbz

yaptığım pcb de ekranlama var o yüzden sorun olmuyor...ama sensörlerin ucuna silikon vs. tarzı herhangi bir yapıştırıcı damlatırsanız sorun yaratıyor...birde sensörleriniz metal kılıflı değilse siyah olanlardan ise üzerlerini bakır veya aliminyum folyo ile kaplayabilirsiniz.
birde devredeki bc serisi transistör yerine bc546 kullanabilirsiniz bc547 sorun yaratıyor..

...iyi çalışmalar...

erhanzeynel

Alıntı yapılan: "mustafa_cmbz"yaptığım pcb de ekranlama var o yüzden sorun olmuyor...ama sensörlerin ucuna silikon vs. tarzı herhangi bir yapıştırıcı damlatırsanız sorun yaratıyor...birde sensörleriniz metal kılıflı değilse siyah olanlardan ise üzerlerini bakır veya aliminyum folyo ile kaplayabilirsiniz.
birde devredeki bc serisi transistör yerine bc546 kullanabilirsiniz bc547 sorun yaratıyor..

...iyi çalışmalar...

bir yanlış anlaşılma var sanırım. ben elektriki bir iletimden değil, sesin plaket üzerinden yürüyerek sensöre ulaşmasından bahsediyorum. 2 kağıt bardak ve bir ip ile yapılan telefon gibi.

mustafa_cmbz

ben elektriksel olarak düşünmüştüm..

onunda önüne geçmek için 2 sensör arasındaki plaket parçasını kesip araya sünger gibi bir malzeme eklemek daha akılcı bir çözüm olur gibime geliyor...

erhanzeynel

plakette ultarsonik alıcı ve verici arasına t şeklinde bir oyuk açmak  da çözüm olabilir çok da şık olur ama özellikle elinizde cnc yoksa çok da uğraştırır.

ayrıca belirtmek isterim ki ses dalgalarının plaket üstünden yürüyerek vericiden alıcıya ulaşması, bu tür devrelerde bir kalsik haline gelen "devrem çalışmıyor, sürekli 0 gösteriyor." şikayetinin sebebidir.