DS1820'li oda termometresi

Başlatan Erhan YILMAZ, 13 Mayıs 2009, 18:41:08

Erhan YILMAZ

ds1820nin çözünürlüğü 0.5 derece daha yüksek çözünürülük için ds18b20 kullanılmalı

picker

Alıntı yapılan: "tamirci_erhan"ds1820nin çözünürlüğü 0.5 derece daha yüksek çözünürülük için ds18b20 kullanılmalı

DS18S20 ile doğrudan fazla çözünürlük elde edilememekle birlikte, 0,0625 C çözünürlüğü (0,1'den de düşük) ulaşmak mümkün. Nasıl mı?
Normalde Temperature Register'in LS ve MS olmak üzere 2 bytedan oluştuğunu biliyoruz. DS18S20 9 bit ile ölçüm yapar normalde. Bu da -50+85 derece aralığında 0,5 derece çözünürlükle ölçüm yapmayı sağlar. Fakat, DS18S20'nin içinde scratch bölgesi var. Bu bölgeden COUNT_PER_C ve COUNT_REMAIN değerlerini okuyoruz. Count_Per_C 10h, CountRemain 0Ch adreslerindedir.

Bu değerleri okuduk. Bir de bu çip ile 500 ms olan ölçüm süresini 750 ms'ye çıkartıyoruz. Böylelikle 12 bit okuma yapıyoruz.

Sonra komutlarıyla derece değerini okuyoruz. Diyelim ki 24.5 derece okuduk. Bunu 24 derece olarak kabul ediyoruz.

Sonra şu hesaplamayı yapıyoruz :

TEMPERATURE = TEMP_READ-0,25+(COUNT_PER_C-COUNT_REMAIN)/COUNT_PER_C

TEMP_READ = 24
Diyelim ki COUNT_PER_C değerini 16 olarak okuduk.
COUNT_REMAIN değerini de 9 olarak okuduk.

TEMPERATURE=24-0,25+(16-9)/16
TEMPERATURE=23,75+7/16
TEMPERATURE=24,1875 (24,2) derece

Görüldüğü üzere DS18S20 ile 0,1 derece hassasiyet ile okuma yaptık...

Kaynak : DS18S20 Data Sheet'i... Arkadaşlar, rica edeceğim data sheet okuyunuz. Birşeye olur veya olmaz demeden önce mutlaka okuyunuz.

Eğer ingilizce konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, burada yazınız, eminim ingilizce bilen pek çok arkadaş bu konuda sizlere yardımcı olacaktır...

Herkese sevgi ve saygılarımla

Erhan YILMAZ

haklısın dostum ingilizcem o kadar iyi değil fazla ayrıntısına kadar okuyamadım.O yüzden çözünürlük 0.5 diye söyledim. Datasheeti okumamazlıktan değil. Bilgilendirdiğin için sağol

picker

Alıntı yapılan: "tamirci_erhan"haklısın dostum ingilizcem o kadar iyi değil fazla ayrıntısına kadar okuyamadım.O yüzden çözünürlük 0.5 diye söyledim. Datasheeti okumamazlıktan değil. Bilgilendirdiğin için sağol

Ben kendi adıma elimden geldiği ve vaktim olduğunca yardımcı olmaya gayret ederim ingilizce dokümanlar konusunda (Yapıyorumda zaten, yeni birşey öğrendiğimde paylaşmaya gayret ediyorum...)

Sevgiler

Erhan YILMAZ

sağol dostum yardımcı olduğuma sevindim