Akım voltaj gibi ayarlanabilir mi?

Başlatan gokhangokcen, 20 Mayıs 2009, 11:18:54

gokhangokcen

cümleten selamlar iyi çalışmalar,
akım sınırlama konusunu siz üstadlarımla tartışmak istedim cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Voltaji değiştirmenin mantığı belli bir transistör veya mosfete pwm vererek bir şekilde voltajı değiştirebiliyoruz.Fakat akımı sınırlamanın mantığını halen çözebilmiş değilim.Örneğin bu profesyonel güç kaynaklarında hem akım hemde voltaj uygulayabiliyoruz çıkışa bunun mantığı nedir acaba bana bu tarzda bir devre lazım örnek vermek gerekirse bir led grubunu 20ma de sabit tutmak istiyorum.Her ne kadar ledi 20ma'e direnç ile sabit tuttuysamda ortamdaki ısıdan direncin ısınmasından vede adetli miktarda spot üzerine döşenmiş led düşünürsek epeyce bir ısı oluşuyor ve akıma direkt olarak yansıyor bu durum.belki bazı arkadaşlar toleranssız direnç kullan veya wattlı direnç ile çöz bu durumu diye düşünebilir ama her ne denedim ise kesin sonuç alamadım.Akımı kendim voltaj ayarlar gibi ayarlamak istiyorum.1A verdiğimde çıkıştan 1A den fazla akım çekilmek istense bile kaynak bu akımı vermeyecek bu tarzda bir devre yapan veya uğraşan oldumu acaba?
Bildiğini paylaşmak, Allah'ın verdiği öğrenme yeteneğinin zekatıdır.

timpati

"akım kaynağı" diye aratırsan örnek devreleri ve işin aslını (teorisini) öğrenirsin.
why mr. anderson, why ?

OG

LM317'nin datasını incelersen akım sınırlama örneği görebilirsin.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

dijital74

78 Serisi entegrelerin farklı bir şekilde bağlantısı ile sabit bir akım kaynağı elde edilebiliyor ki en basit şekli budur. Bunun dışında değişik devreler var.

Aşağıdaki devre op-amp ile yapılmış girişe bağlı olarak bir çıkış veriyor.


Aşağıdaki adreste ise transistör direnç ve zener diyotla yapılmış bir devre var.

http://www.elektrikce.com/sabit-akim-kaynagi-ve-rampa-ureteci/

gokhangokcen

hocam cevaplarınız için sağolun,
O.G hocam lm317 nin akımı benim için yetersiz kalacaktır.dijital74 hocamın verdigi linkdeki transistörlü devre işimi görebilir oradaki transistör yerine mosfet kullansam sanırsam emin değilim ama mosfetler bir kere tetiklenince sürekli ters tetikleme gelene kadar çalışıyor sanırım bu yüzden bi sıkıntı olurmu? çünkü ben 12 volt gerilimden 1-8A civarinda bir akım sabitleyeceğim 8A'e dayanacak bir transistöründe baya sağlam bişi olması gerekli :)

Saygılar
Gökhan
Bildiğini paylaşmak, Allah'ın verdiği öğrenme yeteneğinin zekatıdır.

OG

LM338K yı inceleyin, ayrıca akım yüksek olunca switshmode çalışmak daha doğru olur. Örneğin L4970A olabilir ama ledlerin akım sınırlaması her bir kolu aytrı ayrı ilgilendirmeli.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

dijital74

LM 317  ya da 78 serisi entegrelerde çıkış akımını artırmak için 2N3055 tarzı güç transistörleri bağlanıyordu. Aynı olayı akım kaynağı olarak kullanırken de yapamaz mıyız?

mustafaaxu

gokhangokcen
değerli arkadaşım eğer hazır olanı kullanmak istersen benim kullandığım şu bilgisayar power supply 12 volt 7 amperi akımı cok rahatlıkla verebilen bir yapıya sahip 20 amper 5 voltta veriyor gene 3 voltluk çıkışıda var kullanmanı tavsiye ederim
bunlar sabit valtajlar araştırırsan power supply 0 ile 13 volt ayarlı yapmayı anlatılmıştı ben kaçırdım

akım sınırlama ile ilgili basıt bir şema
kolay gelsin
TA5EK.....73