kurşun adedi saymak için hızlı sensor

Başlatan erkan614, 18 Haziran 2009, 14:38:14

erkan614

İyi günler,

1x1 metrelik alandan geçen otomatik tufekten çıkan kurşun sayısını saymak için nasıl bir sensor gerekir?

muhittin_kaplan

G3 için 600 adet/Dk ona göre seçilmeli. birde işin içerisinde hız var (Merminin Çıkış Hızı 800 metre/sn ) okadar hızlı bir nesneyi nasıl yakalayacaksın

Logan

Bildiğim kadarıyla normal bir tüfekten çıkan kuşunun hızı saat 3200 km. Tüfekten çıktıktan sonra, atılan kurşunun 1 metrelik bir mesafeyi geçene kadar harcıyacağı süreyi yaklaşık olarak şu şekilde hesaplayabiliriz;

3200*1000 = 3.200.000 metre / saat

3.200.000 / 3600 = 888.8 metre / saniye

Bir metrelik bir mesafeyi geçmesi için gerekli süre ;

1 / 888.8 = 0.00112 saniye = 1.12 mS olarak hesaplanabilir. Tabi ki iş sadece bununla da bitmez. Burada bulmuş olduğumuz sonuç, kullanacağın sensörün görme açısı ile ters orantılıdır. Sensörümüz 10 cm'lik bir algı mesafesine sahipse, çıkan sonucu 10'a bölmek durumunda kalabiliriz.

 Yukarıda yapmış olduğumuz hesaplar, bir adet kurşunun 1 merte karelik alanı ne kadar sürede katedeceği ile ilgilidir. Fakat siz bir değil birden fazla kurşundan bahsetmişsiniz. Bu durumda işiniz oldukça zorlaşıyor. Umarım bir çözüm yolu bulabilirsiniz...
İmza.

muhittin_kaplan

saniyede 10 adet mermi atar g3 yani yaklaşık iki mermi arasında 80 metre olur ilk mermi ataşlendiğinde 1 metrelik alandan 1,25 ms de çıkar. 100 ms de bir atış yapabiliyorsa 98,5 ms sonra (ilk mermi 1mlik yerden çıktıktan sonra) bir işlem süresi kalır..

timpati

ancak optik olarak gözlemleyebilirsiniz sanırım. hesaplara göre çıkan çalışma frekansına göre, bu iş için IR ledler (veya foto diyot/transistör) uygun gibi görünüyor. hatta dilerseniz, stroboskop kullanarak mermileri havada durdurabilirsiniz (havada duruyorlarmış gibi fotoğrafını çekebilirsiniz).
why mr. anderson, why ?

Prof.EleCTroN

İzlediğim gösteri filmlerinde özel kameralar kullanılarak elde edilmiş video nun yavaşlatılmış gösterimde merminin hedefe hareketlerini izliyorlar.  Belki böyle bir kameradan alınan veriyi bilgisayarla görü işlemlerinden geçirerek algılama yapılabilir.

erkan614

şu anda sac bir lehvaya ateş ediliyor işlem bittiğinde lehvaya kaç kurşun isabet ettiği anlaşılamıyor (lehva delik deşik oluyor :) )
bunun için lehvanın hemen önunde kenar kısmında birbirini karşılıklı gören optik (hani hareketli kapılarda arada birşey olup olmadığını gören) alıcı verici çifti koyup kaç adet kurşun lehvaya gelmiş onu sayıcam
bunun için yuksek hızda tepki veren şerit şeklinde optik bir alıcı lazım
böyle bir sensor biliyormusunuz?

sir_hawk

Böyle bir şey ;


cross beams light curtain


ve  firmanın diğer ürünleri



veya  google'da



asansör otomatik kapı sistemlerinde boy fotosel olarak kullanılıyor,tepki süreleri daha farklı modeller vardır illa ki.

sir_hawk

burada da teknik veriler türkçe karşılığı ile verilmiş.
Kontrol ünitelerinde hiç bir şey yok ztn; 1 trafo yaklaşık 6w , 1 regülatör ve rx/tx e bağlı bir röle ( tr sürücü ile ). Kontrol ünitesini çıkarıp direk kendi kontrol ünitenize verirseniz relay reaction time devre dışı kalır,scan time sizin kontrol üniteniz için geçerli süre olur.

Ziya

G3 mermisinin çıkış hızı 400 m/sn dir. Mermi havada ilerlerken 800 m/sn. ye çıkar.

1mx1m çerçevede bobin sarıp, bobine de dc gerilim verilse, mermilerin geçişi sırasında voltaj düşmesi olacaktır. Bunu analog örnekleme ile tespit edebilirsiniz.
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

Gerok

Atış poligonlarında elektronik hedefler var. Bu hedeflere atış yaptığınızda merminin hedefin neresine isabet ettiğini yanınızdaki monitörden görebiliyorsunuz.
Buna benzer bir çalışmam olmuştu  hedefin üst ve sağ kenarında IR ledler alt ve sol taraftada algılayıcılar var her algılayıcı kendi hizasındaki ışık kaynağını görür (bunu ışığı çok ince deliklerden geçirerek sağlayabilirsin) her algılayıcının bir id si var mermi hangi algılayıcıların kesiştiği noktadan geçerse orayı ekranda gösteriyorsunuz.
Merminin hızı ne kadar olursa olsun sorun teşkil etmez.
Mum başka bir mumu yakmakla ışığından birşey kaybetmez...

z

Birden fazla mermi ayni zamanda hedef alanindan gecmeyecekse benim soyle bir onerim var.

Aralarinda 1m mesafe olan ve parlak yuzeyleri birbirne bakan  paralel iki aynadan birisine 90 derece yakin acida bir laser huzmesi yollanirsa isik bariyeri olusur.

Isigin en son yansima yaptigi yere optik sensorunu koyarsan bariyerin herhangi bir noktasina giren mermi sensore giden isini kesmis olur.

Aynalarin kaliteli olmak sartiyla isi tek sensorle isi bitirirsin.

Bu duzenek 1mx1m lik alanda merminin nereden gectigini soylemez. Sadece mermi gecip gecmedigini soyler.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

muhittin_kaplan

Alıntı YapG3 mermisinin çıkış hızı 400 m/sn dir. Mermi havada ilerlerken 800 m/sn. ye çıkar.
ilk çıkış hızı 400 se nasıl sonradan hızlanıyor (namlu çıkış hızı 800 metredir)
sarsılmaz kılınç2000 light 15+1 tabancanın bile ilk çıkış hızı 350 mtredir

Ziya

Alıntı yapılan: "muhittin_kaplan"
Alıntı YapG3 mermisinin çıkış hızı 400 m/sn dir. Mermi havada ilerlerken 800 m/sn. ye çıkar.
ilk çıkış hızı 400 se nasıl sonradan hızlanıyor (namlu çıkış hızı 800 metredir)
sarsılmaz kılınç2000 light 15+1 tabancanın bile ilk çıkış hızı 350 mtredir
Askerde bize öyle anlatıldı. Çekirdekteki barut yanmaya devam ettiği için hız artar. Askerin el kitabında da aynı bilgi var. İstersen kitabı bulup ilgili sayfasını tarayıp göndereyim :)
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

digi_micro

mermi hızını ölçmek için 4 antenli bir sistem var bu sistemi benim komşum kullanıyor gayet güzelde çalıştığını gördüm bu sistemden alacağın sinyalle mermi sayısınıda tespit edebilirsin istersen incele http://www.chrony.ca/