PWMle Mosfet Sürmede Direnç Değerleri

Başlatan protech06, 21 Haziran 2009, 23:01:45

bymrz

Arkadaşlar ne yazık ki burada bir çok arkadaşımızın PNP ve NPN transistörün nasıl sürüldüğünden haberi yok  :cry:

diğer arkadaşların da dediği gibi npn 'in emitterini şaseye vermeden pic ile kontrol edemezsiniz sağlıklı olarak.

protech06

Arkadaşlar ne yazık ki burada bir çok arkadaşımızın PNP ve NPN transistörün nasıl sürüldüğünden haberi yok  diğer arkadaşların da dediği gibi npn 'in emitterini şaseye vermeden pic ile kontrol edemezsiniz sağlıklı olarak.


Hocam haklısınız forumu araştırdığımda bu konuda çok sorunu olan arkadaş var ve mosfet sürmek adına açılmış olan hiç bir başlık aynı burda açtığım başlıkta dahil sonuçlanmamış sadece arkadaşlar ana soruyu unutup kendi şemalarını eleştiriyorlar ama şemalara yanlış ve o şekilde kullanılmaz diyen arkadaşlarda doğrusunu vermemişler   :D

 Bu konuda gercekten bilgisi olup sorunsuz şekilde mosfet süren arkadaşların bir şema yada bu konuda bilgilendirmek amaçlı bir anlatımı varsa çok yardımcı olur.

elt42at

Alıntı yapılan: "alone_lover"Arkadaşlar ne yazık ki burada bir çok arkadaşımızın PNP ve NPN transistörün nasıl sürüldüğünden haberi yok  :cry:

diğer arkadaşların da dediği gibi npn 'in emitterini şaseye vermeden pic ile kontrol edemezsiniz sağlıklı olarak.



Bir npn transistörün emiterine uygun direnç bağlanırsa beta kazancı sabitlenebilmekte yada daha kararlılaştırılabilmektedir. Yani npn transistörle çalışıyoruz diye direkt emiter toprağa verilmek zorunda değildir.

Bu arada şemada transistör sadece anahtarlama yapmaktadır. Beyz ine bir akım gelmediği sürece 12 volt emiter ucuna etkimez.

Gerilim bölücü ile çalışmak çok zordur. Böldüğünüz kısıma gelen yükün durumuna göre bu değer değişecektir.

Transistör tetiklendiğinde 12 volt, beyz akımının beta oranı kadar bir akım ile direnç üzerinden düşerek mosfete yansıyacak. Bu sebeple mosfete gate inin direkt 12 voltla etkileşmesi gibi bi olay yok.

Haaa, hocalarım haklı! çünki direnç değerleri yanlış. 100 ohm dirençten gelecek akım

5V - 0.7V = 4.3V   bu gerilim 100 ohm luk dirençten 4.3/100 = 43mA eder.

Beyz akımı 43mA ise Betası 200 olan bir Transistörden bu kollektör akımı 200 katı olması gerekirse 10K lık direnç üzerinde neredeyse 86KV olması gerekir. 12volt beslemede bu olamayacağı için sonuç devre çalışmayacaktır..

Dediğim gibi şemayı gece paintte çizdim.

Ama başlığı açan arkadaş haklı, direnç değerlerini istemiş. Artık zamanla bilgisini paylaşmak isteyen ve vakit ayırabilen hocalarımız bizi aydınlatacaktır.

Şimdiden teşekkürler

protech06

Evet hocam istediğimiz sadece 12V ile mosfet sürülürken kullanılması gereken  dirençler ve nasıl bir yol izlememiz gerektiği , sizin şemanızdada olduğu gibi ve diger mosfet başlıklarıda dahil çizilip gönderilen şemalardaki yanlışlar bulunup hemen eleştiriliyor fakat eleştiren arkadaşlar nedense doğrusu budur diye kuçukte olsa durumu anlatan bir şema çizmemişler

dikerelektronik

Bu iş için UDN 2981 kullanılabilir. Tek çıkış için aşağıdaki devre ekonomiktir denenmiştir.

protech06 nın verdiği devre PWM oranını ters çevirir.(Yani %10 u %90 yapar)


sagamen

arkadaşlar ben bi ara deneme amaclı  picin cıkışına 100ohm drençle IRFP250 koydum  8 ampere kadar dayandım  IRFP250 DE ısınma var ma picde ısınma yoktu voltajım 24v  her ne kadar geçici cözüm olsada   tasfiye etmiyorum   birde aklıma gelmişken usta arkadaşlara sorayım bu mos olsun veya transistor olsun bunların ısınma sorunları için bir formul en azından minimum ısınma için (sogutucu hariç) bir formülü varmıdır
herkEse kolay gelsin