Pic ile Tv Ekranı Sürmek

Başlatan FxDev, 27 Temmuz 2009, 08:14:56

FxDev

Arkadaşlar aşağıdaki linkte ve bir çok sitede buna benzer, hatta klasik pong oyununun dahi 12f serisi picle yapıldığını gördüm. Bu konuyla ilgilenmiş arkadaş varsa Tv ekranını nasıl süreceğimiz hakkında bilgi verebilir mi?
Sanırım giriş olarak eski anten girişlerini kullanacağız fakat bilgim bundan ileri değil...

http://www.micro-examples.com/public/microex-navig/doc/081-pic-osd-süperimposer.html

Maxim

ben bunu daha önce görmüştüm,
sanırım "pal video" standartını iyi bilmek ve anlamak gerekiyor,
giriş olarak anten girişi değil , "composite video in" kullanılıyor ,
yani video girişi .

OG

PIC ile beraber TV sinyali ile uğraşmadım ama ömrüm TV üzerine geçti.

Sistem kısaca şu,

Sistem siyah beyaz ise PAL, NTSC falan işin içinde yoktur, çünkü bunlar renk kodlama sistemidir.

Resmin componentleri vardır, yani aynı elektrik sinyali içine birden fazla bilgi yerleştirilmiştir, bu topluluğa composite resim sinyali denir.

Composite sinyalin parçaları (componentleri) temel olarak
Senkron sinyali
luminanse sinyali (resim bilgisi)
renk sinyali (renkli ise)
burst (renk senkronizasyon sinyali)

dir.

Ön boşluk, son boşluk vs birkaç detay daha var.


Siyah beyaz resim için (renk bilgisi ve burst taşımaz),

Resmin elektriksel tepeden tepeye  genliği 1V tur. Bunun 0V-0,3V arası senkronizasyon içindir ve resim buraya müdahale etmemelidir. Yani resim asla 0,3V'dan aşağı bir değere düşmemelidir. Yani resim bilgisi için 0,3V siyah seviyedir.

Resim yok demek seviyenin 0,3V olması demektir. Fakat 0,3V sınırsız sürede beklerse başka problemler çıkar, bu senkron problemidir. Senkron sinyalleri resmin doğru yerde çıkması için şarttır.

Senkron sinyalleri ise gelmesi gerektiği zamanlarda 0,3V'u 0V a indirir, gereken süre kadar bekler tekrar 0,3V'a çıkarır. Bu süreler ve seviyeler kullanılan sistemlerde bir miktar değişim gösterir.

Senkron sinyalleri 64usn de 1 defa gelmek zorundadır. 64usn 1 satır için gecen toplam süredir. 1/15625Hz den elde edilir, diğer sistemlerde farklılık gösterebilir. Her satırda 1 kere gelen senkron sinyaline yatay senkron denir. Bu şekilde resim 625 satır olarak taranır (aslında titremeyi önlemek için geçmeli tarama yani 312,5 + 312,5 gibi detayları vardır, fakat pic için geçmeli tarama üretmeye gerek yok sanırım).

Satırlar bitti en alta indi, buradan yukarı ya dönmekiçin daha çok sayıda ardışıl ve daha sık bir senkron palsleri gönderilir, bunlara da dikey senkronlar denir. Kitaplarda bunların süreleri, adetleri vs hepsi var, internetde de var.

Özetlersek, siz ilk önce senkron sinyallerini doğru şekilde üretmeye başlamalısınız. Bunlar sağlanınca zaten siyah bir resim elde edilmiş demektir. Nerelerde siyahtan farklı bir değer üretmek isterseniz o anlarda resim voltaj seviyesini 0,3V dan üst bir değere (1V'a kadar) çıkarmanız gerekir. Bu deger hard olursa yani 0,3V dan birden 1V a çok keskin gri tonları olmayan siyah ve beyaz arasında gider gelirsiniz. Ara değerler ile gri tonlarını yakalarsınız. Sanıyorum PIC çıkışlarına farklı dirençler bağlayarak çıkışta bunları topluyorlar ve değişik değerler üretiyorlar, bu da gri tonlarını sağlıyor.

Kısaca bu.

Renkli sinyal işi çok karışık, zor iş. Başlangıçta hiç bulaşmayın derim.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

nurim

Alıntı yapılan: "FxDev"Arkadaşlar aşağıdaki linkte ve bir çok sitede buna benzer, hatta klasik pong oyununun dahi 12f serisi picle yapıldığını gördüm. Bu konuyla ilgilenmiş arkadaş varsa Tv ekranını nasıl süreceğimiz hakkında bilgi verebilir mi?
Sanırım giriş olarak eski anten girişlerini kullanacağız fakat bilgim bundan ileri değil...

http://www.micro-examples.com/public/microex-navig/doc/081-pic-osd-süperimposer.html

Devrenin girişine her hangi bir dvd vcd gibi cihazların video çıkışını bağla, Pic' in video çıkışınıda TV' nin video girişine bağlayacaksın.Video görüntüsünün üzerinde Pic' e yüklü olan text  ekranda görünmelidir.

Kolay gelsin
nurim
"Bilgi paylaştıkça artar ,acı ve keder paylaştıkça azalır"