SMPS-vs

Başlatan cozturk, 26 Aralık 2003, 14:24:37

ise


sezgin05

Eagle 4.11e'i ve crackı indirdim.Kurdum.Fakat benim önceden hazırladığım çalışmalarımı açmadı."İllegal copy"296 hatası veriyor.
Ayrıca 4.11e ile 4.11 r2e areasındaki fark nedir?Daha önceden almıştım ama kullanamadım.

ise

yaptığın projelerden herhangi birini bana gönderirsen sorunu halledebiliriz sanırım buda başka bir error problemi

sezgin05

Yukarıdaki yazılarda verdiğim group adresindeki dosyaları kullanabilirsiniz.  Bence daha önceki versiyonlarda kullanılan illegal keylere karşı yeni versiyonda koruma koymuşlar.
Kolay gelsin....

cozturk

Sezgin, acaba normal bir kaynak yapmak için elektrod uclarındaki enaz volt ve akım ne olmalıdır.? tecrübene dayanarak cevaplarsan sevinirim.
300W bilgisayar PSU için 3.3V 20A değerleri yazıyor. acaba bununla "ince" kaynak işleri yapabilir miyiz? Aklıma gelmişken PSUu tekbaşına kullanmak istiyorsanız ATX power kablo üzerindeki yeşil kabloyu gndye çekmek gerekiyor. Aksi halde yük bağlasanız da çalışmıyor.

sezgin05

COZTURK usta piyasada bulunan kaynak elektrotlarının en incesi 1 lik diye tabir edileni.Galiba 1 mm2.Bunuda yakabilmek için en az 50 Amper 18 volta ihtiyaç var. Kaynak yapabilmek için ark bölgesinin oksijenden izole edilmesi gerekir.Gaz altı kaynak makinelerinde bu bölgeye sürekli CO2 püskürtülürken,elektrotlu makinelerde ise elektrodun dışındaki Kobalt karışımın yanması ile buradaki oksijen harcanır.Gaz altı makinelerde 300 Amper için 50 volta kadar çıkılır.Benim makinem 160 A için 26.6 volt veriyor.Minimum 5 amper de ise 12 volt katalog değeri var.

z

Bir ara  smps yapıp kaynak işinde kullanıp kullanamayacağımı merak etmiştim. Yaptığım güç kaynağının akım ve gerilim değerlerini hiç hatırlamıyorum.

Sonuçta en ince elektrodu zar zor yakmayı başardım ama ortaya şu çıktı.

" Kaynak yapmak istediğin kütle, kullanacağın elektrodun çapını, çapta kaynakta kullanacağın akımı belirliyor."

Zira oluşan ark sonucunda elektrod erimesine eriyor ama  kaynak yapılacak kütleye ısıyı dağıtıyor ve erimiş elektrod karşı tarafta soğuyup katılaşıyordu. Ve ufak bir darbe ile eriyip  metal üzerine düşmüş metal alınabiliyordu. (Eriyen kısım hep elektrod oluyordu.)

Küçük bir tecrübe.

Gazaltı kaynakta argon kullanılmıyormu?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

cozturk

ATX psu 5viçin 30A veriyormuş. demek ki çıkıştaki diyodlar  (veya tek kılıfta 2 diyod) bu akımı rahatlıkla karşılıyor. ben bu diyodları söküp  +-12V sargısına bağlasam, 5v. sargısına dümenden başka diyot taksam yine ref. bozulmasa acaba  24V 30A elde edebilir miyim. trafo sarımları müsait. tabi 50A i yine tutturamadak.  Bunu da akım geribeslemesini kurcalayarak maks 30A değil de 50A olacak şekilde ayarlasam olabilir mi?

Şimdi bazı arkadaşlar diyecek ki +-12V sargısı yok. tek sargidan 2 diyot ile yarımdalga doğrultarak +-12V ele ediliyor. Neyse yüksek sesle düşünmüş oldum. Sizde bu ucuz Kaynak mak. projesine destek vermek isterseniz fikirlerinizi yazınız. Burada bir belge var
http://paginas.fe.up.pt/~asousa/pc-info/atxps09_atx_pc_pow_supply.pdf
PSUyu bağımsız kullanmak isterseniz on-offpini ve diğer bazı pinler:

z

SMPS de sekonderde kullanılan  shotky doğrultucular düşük gerilimli oluyorlar. (Aslında yüksek akımlı shotkyler hep düşük voltajlı)

5V da çalışan diyodlara 8..10 civarında voltaj geliyor.
12 V da çalıştırırsan 20..30V civarında voltaj uyguman gerekecek.

İstersen 5V da kullanılan diyodun max voltajına bak. 30...40V civarında olması lazım. Dolayısı ile bu diyodlar risk altında olacak.

Ayrıca PC power supplylar birincil olarak 5V'u regüle ederler ve 5v yerine 12v tarafından yüksek akım asılmaya kalkarsan muhtemelen kaynak korumaya geçecek.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

sezgin05

Punta kaynak makinesi diye tabir edilen ince sac plakaları birbirine birleştiren bir makine yapabilirsin.Çünkü 3.5volt 30 Amper (yaklaşık 100w)  fakatark kaynak için en az 12 volt 50 A.(yani 600 watt) gerekirki piyasadaki en iyi Power Supply 350 Watt (üzerinde yazana inanma).
Ben onun yerine kendi akımıyla tetiklenen(tasarruf ampülü gibi) bir sistem düşünüyorum.Daha ucuz,daha minik.

cozturk

Ben aynı yöntemle bu halojen trafolarının 150W olanını yapmıştım. Fakat lambaları seri bağlamak lazımdı. vakit boldu... vs.

Bu durumda galiba hazır PSU yu kullanmak bile pahalı sayılır. basit bir trafo projesi yapılması lazım. Eğer yapacak arkadaş varsa kısa devre koruması kısmını şiddetle öneririm. Kısa devre olmasa da lazım.

z

Konu benim de ilgimi çok çekiyor, geçmişte başarısızlıkla sonuçlanan bir kaç kaynak makinası çalışmam oldu.

İlk başta şöyle bir sıkıntı var ve Sezginin kaynak makinası neden bridge değilde forward tasarlanmış bence onu açıklıyor. (?)

Trafoyu  bridge modda sürecekseniz staircase saturasyon denen olayın oluşmamasını garantilemeniz gerekir.

Bu ne demek. Nüveyi her iki yönde de sürüyorsanız ve yükünüz kararlı değilse (Kaynak arkı sanırım öyle) bu durumda + ve - alternanslarda
nüveden eşit enerji almayacaksınız ve nüve akısı bir yöne doğru kaymaya başlayacak (DC bileşenli akım akıyor gibi düşünebilirsiniz) ve sistem harap olacak. Akım koruması eklemek sistemi korur ancak sistem sık sık  korumaya geçer)

Sistem ucuz (basit) olsun diye bununla uğraşmayalım düşüncesiyle Sezginin makinası bu yüzden Forward yapılmış olabilir. (?)

Dolayısı ile bridge ve türevleri yapılarda extra önlemler almak lazım diye düşünüyorum.

Bu nedenle basit  halojen ampul devrelerindeki yöntem kafa ağrıtacaktır. (Bence)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

cozturk

haklı olabilirsin fakat bu trafoların iyisi çok iyiydi. yani 12V 5A 'i rahatlıkla ve sürekli veriyorsa uygun güçte tasarlanarak elektrodu da besler gibi geliyor. Sık sık korumaya geçme olayını gözle göremiyorsunuz bile  saniyede belki 200 kere  korumaya geçerek ilk baştaki (halojen ampul direnci sıfıra yakınken) devreyi kurtarıyor. .. sonra normal çalışıyor.
unutmadan halojen trafo devresi o kadar da basit değildi. sadece optimumdu. yarım köprü idi.

sezgin05

Mutfak dolaplarında kullanıla 60W12volt spot ampüller için yapılmış Çin malı bir SMPS incelemiştim.İki adet transistör,diyak,yüzük şeklinde nüveye sarılmış üçsarım(biri ters)....fakat çıkışı direk lambaya veriyordu.Değişik yüklerde denedim.Oldukça kararlı idi.Hatta ilginç bir özellikle karşılaştım"yüklendikçe voltajı artıyordu".Önce tek diyotla doğrultmak istedim fakat kalkmadı.Sonra köprü diyot sistemi yapayım dedim ama verimsiz oldu.Son olarak sekonder sargıyı söküp aynı sipirden orta uçlu olarak bir tane daha sardım.Tek kılıfta iki diyotla doğrulttum.(kondansatör+bobin filter).Hala oto teypve equalezer da kullanıyorum.

cozturk

hocam yüzük nüvesine ilaveten normal nüve de var değil mi? yanlışlık olmasın. doğrultma işini ben de denemiştim olmamıştı. 8 sene filan oluyor. :lol: herhalde neden olmadığını bunalmis hocamız cevaplar.
Bunalmis , yarım köprü ile saturasyon olayı hallolmuş oluyor değil mi? Bence tam köprü gibi risk yok. acayip çözüm. aynı anda 2 tr iletime de geçemez. biri diğerini öldürüyor.