Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

HI-TECH Interrupt Sorunu

Başlatan ICETEA, 28 Temmuz 2009, 09:56:27

ICETEA

Alıntı yapılan: "arslan74"Merhaba,

Ne yapmak istediğiniz anlamış değilim. Anlamam o kadarda önemli değil. Ama Kodlarına bakınca anlaşılan bir mantık hatası yaptığın belli. Hangi versiyonun kullandığını bilmiyorum. Ama derleyici de bir sorun var gibi, bu kodu derle'memesi gerek bir hata veya en azından uyarı mesajı vermeli.

Hatalarına gelince, çok hata var. Bunları anlatmaya kalkmak için en az iki sayfa yazı yazılması gerek. Bunları ben yeniden anlatmak yerine siz bu işi professiyonel mana da yapmak isterseniz. Önce örnek verilen küçük projeleri inceleyin ve kendinizde bizzat yaparak öğrenmenizi pekiştirin. Bu şekilde taban'dan temel inerek, hem benim anlatmak, hemde senin için anlamak çok zor bir yol. O yüzden, önce temeli anlatalım ve anlayalım, sonrası üstüne eklemesini kendin kimseden yardım almadan da yapabilirsin.

Selamlar

HI-TECH derleyicisi kullanıyorum hocam..derleyici bir hata vermeden derledi ve proteusta devre çalıştı sorunsuz olarak bu noktaya kadar..yapmak istediğim burda interrupt devreye girdikten sonra led_yak_son fonksiyonundan sonra butonlardan birine basılınca sadece o butonun tanımlı olduğu ledin yanmasıydı..

devre işle ilgili bitirmem gereken bir porje olduğundan ki ilk temelini FxDev arkadaşımız atmıştır.o nedenle bu kadar meşgul ettim sizi de hocam..

haklısınız biraz yukardan başlayıp aşağı doğru indiğim konusunda..ama bu proje dediğim gib işle ilgili ve belli bir zamanda bitirmem gereken bir proje olduğu için dediğiniz gibi yukardan başladım biraz..

boş zamanlarımda sizin eğitimlerinizi okuyup deniyorum bir yandan zaten hocam..herşey için çok teşekkür ederim..

arslan74

void efekt (void) 
{ 
   karasimsek(); 
   led_yak_son(); 
}

led_yak_son() ve karasimsek() fonksiyonun kodlarını yayınlamamış sın.

Bütün kodları yayınla ki hatanı görelim. Yarın bilgi verip, tam bilgi elde edemezsin.

Ayrıca klaye sorgusundaki switch yapısını kullanma, hata cıkartablir. Onun if sorgusu ile yap.

Selamlar

ICETEA

Alıntı yapılan: "arslan74"
void efekt (void) 
{ 
   karasimsek(); 
   led_yak_son(); 
}

led_yak_son() ve karasimsek() fonksiyonun kodlarını yayınlamamış sın.

Bütün kodları yayınla ki hatanı görelim. Yarın bilgi verip, tam bilgi elde edemezsin.

Ayrıca klaye sorgusundaki switch yapısını kullanma, hata cıkartablir. Onun if sorgusu ile yap.

Selamlar

hocam konunun başında tüm programı yazdığım için es geçmişim kusura bakmayın..bütün programın son hali aşağıdaki gibidir..

#include <pic.h>
#include <htc.h>
#include <stdio.h>
#include <math.h>
#include "usart.h"
#include "delay.h" 
char veri;
void karasimsek(void)
{
	char i,j;
	for(j=0;j<4;j++)
	{
		for(i=1;i<11;i++)
		{
			switch(i)
			{
				case 1  : PORTD=0x01; RC1=0; RC0=0; break;
				case 2  : PORTD=0x02; RC1=0; RC0=0; break;
				case 3  : PORTD=0x04; RC1=0; RC0=0; break;
				case 4  : PORTD=0x08; RC1=0; RC0=0; break;
				case 5  : PORTD=0x10; RC1=0; RC0=0; break;
				case 6  : PORTD=0x20; RC1=0; RC0=0; break;
				case 7  : PORTD=0x40; RC1=0; RC0=0; break;
				case 8  : PORTD=0x80; RC1=0; RC0=0; break;
				case 9  : PORTD=0x00; RC1=0; RC0=1; break;
				case 10 : PORTD=0x00; RC1=1; RC0=0; break;
			}
			DelayMs(30);
		}
		for(i=9;i>1;i--)
		{
			switch(i)
			{
			}
		DelayMs(30);
		}
	}
	PORTD=0x00; RC1=0; RC0=0;
}

void led_yak_son(void)
{
	unsigned char i;
	for(i=0;i<4;i++)
	{	
		PORTD=0xFF; RC1=1; RC0=1;
		DelayMs(100);
		DelayMs(100);
	}
}

void efekt (void)
{
	karasimsek();
	led_yak_son();
}

void main(void)
{
	unsigned int deger=0;

PORTB=0xFF;
	TRISC=0xF0;
	TRISD=0x00;

PORTB=0x00;
	PORTD=0x00;
	PORTC=0x00;

RCIE=1;
	PEIE=1;
	GIE=1;

usart_init();
	efekt();
}
void interrupt kesme(void)
{
	if ((RCIE)&&(RCIF))  
 	{   
		unsigned char rx_data;
		rx_data = RCREG;
		for(;;)
	{	
		DelayMs(100);
		DelayMs(100);
	}

RCIF=0;
		RCIE=1;

} 
}

dediğiniz gibi if kullanarak yeniden yazarım buton kısmını sizinde benzer örnekleriniz vardı bu konuda zaten..

interrupt ile kesmeye girdikten sonra led_yak_son yapıyor yani flaş yapıyor bundan sonra butona basıldığında sadece o butona tanımlanmış olan ledin yanması lazım hocam..

arslan74

Merhaba,

Seni beni hiç dinlemiyorsun, böyle devam ederse Sana daha yardım etmeyeceğim.

Alıntı yapılan: "arslan74"Kesme programı altında öyle bekleme yapılmaz.Led flash işini ana program altında yaparsın. Kesme programında sadece bilgiyi al.

Bunu yaptın mı? hayır. Bir fonksiyonu hem ana programda hemde kesme de programında çağrıldığında belirsiz sonuçlar doğurabilir, kesinlikle yapmamalısın.

Bütün yazılan programlar genel kalıbı şöyledir. Bütün olaylar ana bir sonsuz döngü içinde gerçekleşir. Senin programında böyle bir şey yok, nasıl oluyor da bunun çalıştığını iddia edebiliyorsunuz, anlamış değilim.

Bu projeyi hangi amaçlar için, kime acele olarak yaptığını bilmiyorum. Ama zaten çalışmayacağı için senin acele etmenin bir anlamı olmayacak.

Sen bu projeyi şimdilik bir kenara koy ve kendini geliştir. Yeterli bilgi seviyesine gelince kendiliğinden programları çözeceksin.

Selamlar,

arslan74

Merhaba,

Ya sizin kullandığınız derleyicide hata var yada başka bir şey var. Ben denedim kesinlikle derlemedi. sizde nasıl derlediğini acıklayabilirmisiniz?

Aşağıdaki derleyicinin hata mesajı var.

Selamlar

ICETEA

Ya sizin kullandığınız derleyicide hata var yada başka bir şey var. Ben denedim kesinlikle derlemedi. sizde nasıl derlediğini acıklayabilirmisiniz?

Aşağıdaki derleyicinin hata mesajı var.

(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

Selamlar

Selamlar hocam bendeki derleyicide problem var herhalde hocam bilmiyorum bende hata vermeden aşağıdaki gibi derliyor sadece bir uyarı var..

Clean: Deleting intermediary and output files.
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\main.p1".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\usart.p1".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\delay.p1".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\yeni.cof".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\yeni.hex".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\yeni.sym".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\yeni.map".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\yeni.hxl".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\startup.lst".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\startup.rlf".
Clean Warning: File "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\doprnt.p1" doesn't exist.
Clean Warning: File "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\doprnt.pre" doesn't exist.
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\yeni.obj".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\yeni.lst".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\yeni.rlf".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\yeni.sdb".
Clean: Done.
Build C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\yeni for device 16F877A
Using driver C:\Program Files\HI-TECH Software\PICC\PRO\9.65\bin\picc.exe

Executing: "C:\Program Files\HI-TECH Software\PICC\PRO\9.65\bin\picc.exe" --pass1 "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\main.c" -q --chip=16F877A -P --runtime=default --opt=default -D__DEBUG=1 -g --asmlist "--errformat=Error   [%n] %f; %l.%c %s" "--msgformat=Advisory[%n] %s" "--warnformat=Warning [%n] %f; %l.%c %s" 
Warning [345] C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\main.c; 102.1 unreachable code
Executing: "C:\Program Files\HI-TECH Software\PICC\PRO\9.65\bin\picc.exe" --pass1 "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\usart.c" -q --chip=16F877A -P --runtime=default --opt=default -D__DEBUG=1 -g --asmlist "--errformat=Error   [%n] %f; %l.%c %s" "--msgformat=Advisory[%n] %s" "--warnformat=Warning [%n] %f; %l.%c %s" 
Executing: "C:\Program Files\HI-TECH Software\PICC\PRO\9.65\bin\picc.exe" --pass1 "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\ICETEA\delay.c" -q --chip=16F877A -P --runtime=default --opt=default -D__DEBUG=1 -g --asmlist "--errformat=Error   [%n] %f; %l.%c %s" "--msgformat=Advisory[%n] %s" "--warnformat=Warning [%n] %f; %l.%c %s" 
Executing: "C:\Program Files\HI-TECH Software\PICC\PRO\9.65\bin\picc.exe" -oyeni.cof -myeni.map --summary=default --output=default main.p1 usart.p1 delay.p1 --chip=16F877A -P --runtime=default --opt=default -D__DEBUG=1 -g --asmlist "--errformat=Error   [%n] %f; %l.%c %s" "--msgformat=Advisory[%n] %s" "--warnformat=Warning [%n] %f; %l.%c %s" 
HI-TECH C PRO for the PIC10/12/16 MCU family (Lite)  V9.65
Copyright (C) 1984-2009 HI-TECH SOFTWARE
(1273) Omniscient Code Generation not available in Lite mode (warning)

Memory Summary:
    Program space        used   210h (   528) of  2000h words   (  6.4%)
    Data space           used    13h (    19) of   170h bytes   (  5.2%)
    EEPROM space         used     0h (     0) of   100h bytes   (  0.0%)
    Configuration bits   used     0h (     0) of     1h word    (  0.0%)
    ID Location space    used     0h (     0) of     4h bytes   (  0.0%)

Running this compiler in PRO mode, with Omniscient Code Generation enabled,
produces code which is typically 52% smaller than in Lite mode.
The HI-TECH C PRO compiler output for this code could be 274 words smaller.
See http://microchip.htsoft.com/portal/pic_pro for more information.

Loaded C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\yeni\yeni.cof.

********** Build successful! **********

bendekinin sürümü sizinkinden yüksek ondan kaynaklanıyor olabilir hocam..bu sürümde hata olabilir..

X-Fi

sanıyorum derleyici versiyonundan kaynaklanıyor eski versiyonların derlediğini yeniler derlemiyor ya da tamterside olabiliyor bende şahit oldum
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

ICETEA

Hocam dediğiniz hatalardan kaynaklanıyordur muhtmelen ancak bendeki derleyici de hata vermeyince hatalı olduğunu anlayamadım haliyle..

Hata kodlarının çok iyi bilmediğim için sadece hataya tıklayınca hangi satırdaysa hata onu gösterdiğini biliyorum ve ordan düzeltmeye çalışıyorum bende hata vermediği için de hatanın nerde olduğunu anlayamadım..

sizde verdiği hataların nerelerde olduğunu biraz açıklayabilirseniz o noktalar üzerine yoğunlaşırım..

teşekkürler iyi çalışmalar..

arslan74

Alıntı yapılan: "ICETEA"Hocam dediğiniz hatalardan kaynaklanıyordur muhtmelen ancak bendeki derleyici de hata vermeyince hatalı olduğunu anlayamadım haliyle..

Hata kodlarının çok iyi bilmediğim için sadece hataya tıklayınca hangi satırdaysa hata onu gösterdiğini biliyorum ve ordan düzeltmeye çalışıyorum bende hata vermediği için de hatanın nerde olduğunu anlayamadım..

sizde verdiği hataların nerelerde olduğunu biraz açıklayabilirseniz o noktalar üzerine yoğunlaşırım..

Önce düzgün bir derleyici bul ve kur. Benim karşılaştığım hatalarla sende karşılaş sonrasına bakarız.

ICETEA

Alıntı yapılan: "arslan74"
Alıntı yapılan: "ICETEA"Hocam dediğiniz hatalardan kaynaklanıyordur muhtmelen ancak bendeki derleyici de hata vermeyince hatalı olduğunu anlayamadım haliyle..

Önce düzügün bir derleyici bul ve kur. Benim karşılaştığım hatalarla sende karşılaş sonrasına bakarız.

tamam hocam sizdekinin versiyonu 9.50 ydi sanırım yanlış anlamdıysam onu kurup deneyeceğim..

teşekkürler..

arslan74

Merhaba,

Sana yeni bir görev veriyorum. Önce Hi-Tech ana konu başlığı altındaki bütün konuların hepsini oku. O zaman sende eksik olan bir çok bilgi yerine oturacaktır.

İlk olarak buradan başla.

https://www.picproje.org/index.php/topic,107&postdays=0&postorder=asc&start=60

Selamlar

ICETEA

Sana yeni bir görev veriyorum. Önce Hi-Tech ana konu başlığı altındaki bütün konuların hepsini oku. O zaman sende eksik olan bir çok bilgi yerine oturacaktır.

İlk olarak buradan başla.

https://www.picproje.org/index.php/topic,107&postdays=0&postorder=asc&start=60

Selamlar

hocam bu linkteki bütün yazıları okudum..temel olarak anladığım kadarıyla versiyonlardan bazıları özellikle yeni olanlar kodları derlerken hata vermeden derlemiş gibi gösteriyor ama programın çalışmasında problemler çıkartıyor..sanırım bende de olan buydu program hatasız derlendi gibi gözüküyordu sizde aynı programı derlerken hatalar veriyordu..

sizin kullandığınız 9.50pl2 yi kurup denediğimde sizdeki gibi hatalar verdi..

öncelikle bana DelayMs'i hem ana fonksiyonda hemde sonradan kullandığım kesme fonksiyonunda kullanamayacağımı söyledi..usart ta hata verdi..usart dosyalarını hi-tech in samples klasöründekilerle değiştirdim ve DelayMs problemini de elimdeki örnekleri kullanarak yeni birer delay1.c ve delay1.h dosyaları oluşturarak elimden geldiğince düzeltmeye çalıştım..

en son aşağıdaki getirdim kodu bu şekilde hata vermeden derledi ve proteusta pic'e yükleyince buraya kadar ki kısmı devrenin sorunsuz çalıştı..

sizde eğer kodu deneyip hatam varsa söylerseniz ona göre devam ederim çalışmaya..bende sizin bana verdiğiniz göreve devam ediyor olacağım bu arada.

saygılar.

#include <pic.h>
#include <htc.h>
#include <stdio.h>
#include <math.h>
#include "usart.h"
#include "delay.h"
#include "delay1.h"
char veri;
void karasimsek(void)
{
	char i,j;
	for(j=0;j<4;j++)
	{
		for(i=1;i<11;i++)
		{
			switch(i)
			{
			}
			DelayMs(100);
		}
		for(i=9;i>1;i--)
		{
			switch(i)
			{
			}
		DelayMs(100);
		}
	}
}

void led_yak_son(void)
{
	unsigned char i;
	for(i=0;i<4;i++)
	{	
		DelayMs(200);
		DelayMs(200);
	}
}

void efekt (void)
{
	karasimsek();
	led_yak_son();
}

void main(void)
{
	unsigned int deger=0;

PORTB=0xFF;
	TRISC=0xF0;
	TRISD=0x00;

PORTB=0x00;
	PORTD=0x00;
	PORTC=0x00;

RCIE=1;
	PEIE=1;
	GIE=1;

efekt();
	init_comms();

}
void interrupt kesme(void)
{
	if ((RCIE)&&(RCIF))  
 	{   
		unsigned char rx_data;
		rx_data = RCREG;
		for(;;)
	{	
		Delay(200);
		Delay(200);
		RCIF=0;
		RCIE=1;
 	}    
   } 
}

Clean: Deleting intermediary and output files.
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\Proje\delay.obj".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\Proje\delay.cce".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\Proje\main.obj".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\Proje\main.cce".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\Proje\usart.obj".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\Proje\usart.cce".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\Proje\delay1.obj".
Clean: Deleted file "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\Proje\delay1.cce".
Clean: Deleted file "Proje.cof".
Clean: Done.
Executing: "C:\Program Files\HI-TECH Software\PICC\9.50\BIN\PICC.EXE" -C -E"delay.cce" "delay.c" -O"delay.obj" -Zg9 -O -ASMLIST -Q -MPLAB -16F877A
Advisory[1207]   : some of the command line options you are using are now obsolete
Advisory[1208]   : use --help option or refer to the user manual for option details
Executing: "C:\Program Files\HI-TECH Software\PICC\9.50\BIN\PICC.EXE" -C -E"main.cce" "main.c" -O"main.obj" -Zg9 -O -ASMLIST -Q -MPLAB -16F877A
Advisory[1207]   : some of the command line options you are using are now obsolete
Advisory[1208]   : use --help option or refer to the user manual for option details
Executing: "C:\Program Files\HI-TECH Software\PICC\9.50\BIN\PICC.EXE" -C -E"usart.cce" "usart.c" -O"usart.obj" -Zg9 -O -ASMLIST -Q -MPLAB -16F877A
Executing: "C:\Program Files\HI-TECH Software\PICC\9.50\BIN\PICC.EXE" -C -E"delay1.cce" "delay1.c" -O"delay1.obj" -Zg9 -O -ASMLIST -Q -MPLAB -16F877A
Executing: "C:\Program Files\HI-TECH Software\PICC\9.50\BIN\PICC.EXE" -E"Proje.lde" "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\Proje\delay.obj" "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\Proje\main.obj" "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\Proje\usart.obj" "C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\Proje\delay1.obj" -M"Proje.map" -O"Proje.cof" -O"Proje.hex" -Q -MPLAB -16F877A

Memory Usage Map:

Program space:
    CODE                 used   14Ah (   330) of  2000h words   (  4.0%)
    CONST                used     0h (     0) of  2000h words   (  0.0%)
    ENTRY                used     0h (     0) of  2000h words   (  0.0%)
    STRING               used     0h (     0) of  2000h words   (  0.0%)

Data space:
    BANK0                used     Fh (    15) of    60h bytes   ( 15.6%)
    BANK1                used     0h (     0) of    50h bytes   (  0.0%)
    BANK2                used     0h (     0) of    60h bytes   (  0.0%)
    BANK3                used     0h (     0) of    60h bytes   (  0.0%)
    COMBANK              used     1h (     1) of    10h bytes   (  6.3%)

EEPROM space:
    EEDATA               used     0h (     0) of   100h bytes   (  0.0%)

ID Location space:
    IDLOC                used     0h (     0) of     4h bytes   (  0.0%)

Configuration bits:
    CONFIG               used     0h (     0) of     1h word    (  0.0%)

Summary:
    Program space        used   14Ah (   330) of  2000h words   (  4.0%)
    Data space           used    10h (    16) of   170h bytes   (  4.3%)
    EEPROM space         used     0h (     0) of   100h bytes   (  0.0%)
    ID Location space    used     0h (     0) of     4h bytes   (  0.0%)
    Configuration bits   used     0h (     0) of     1h word    (  0.0%)

Loaded C:\Documents and Settings\Typhoon\Desktop\Proje\Proje.cof.
BUILD SUCCEEDED: Mon Aug 03 12:31:33 2009