Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

bir soru

Başlatan mertka86, 13 Ağustos 2009, 19:59:28

mertka86

arkadaşlar benim sormak istediğim bir soru var, okulda yüksek lisans için güç sistemleri adı altında elektronik müh. anabilimdalı bünyesinde alt disiplin var. fakat güç elektroniği her ne kadar isminde elektronik barındırsa da elektrik müh. bu konuyu ele alıyor diye biliyorum. acaba güç sistemleri ile güç elektroniği farklı disiplinler mi yoksa elektronikçiler ile elektrikçilerin güç elektroniğinde ilgilendiği konu başlıkları veya bakış açıları mı farklı ?

xenix

Evet farklı disiplinler. Ben son sınıfta güç elektroniği seçtim, ama güç sistemlerinden de dersler aldım. Yüksek lisansı da güç elektroniği üzerine yaptım, doktora da yine güç elektroniği devam ediyorum.

Farkları örneklerle açıklamak istiyorum. Güç elektronikçiler motorlar, motor sürücüler, doğrultucular, invertörler, dc-dc çeviriciler, aktif filtre, statcom gibi sistemleri inceler, tasarlar.

Güç sistemciler ise elektriğin üretilip kullanıcılara kadar dağıtılan kısmını inceler. İletim ve dağıtım sisteminin modellenmesiyle yoğun olarak uğraşırlar. Örneğin aldığım bir güç sistemi dersi sadece yüksek gerilim hatlarına düşen yıldırımların şebekeye etkilerini inceliyordu.

Eğer kendini daha bir elektronikçi hissediyorsan, motorlar, güç çevirgeçleri ilgini çekiyorsa güç elektroniği seç.

İletim ve dağıtım şebekesiyle ilgilenmek istiyorsan güç sistemleri seç.