PWM sinyali üretebilmek için hangi IC yi tavsiye edersiniz

Başlatan azimli, 17 Ağustos 2009, 12:52:01

azimli

Bu yazıyı yazmadan formda araştırma yaptım çok çeşitli yöntemler olması kafamı karıştırdı.

Biz şöyle bir devreyi nasıl kursak daha iyi olur.

Devre bir start/stop girişine sahip olacak.
start sinyali geldiğinde 20KHz. sabit frekanslı PWM sinyalini devre çıkışına aktaracak.Yalnız bu PWM sinyalinin + yüksek(duty saykıl) ve 0 düşük(hevy saykıl) kenarları zamanlamaları referans olarak bir potansiyometre üzerinden alınacak.Burda PWM sinyalinin ana sabit frekansı olan 20KHz. değişmemekle birlikte pot dan alınan referans bilgisi PWM sinyalinin + ve 0 sürelerini belirleyecek.+ sürede devre çıkışı +V. de 0 sürede ise 0V. de olacak.

555 IC si ile bu iş yapılabilirmi genelde formda PWM için o verilmiş ama bu şekilde bir devreye rastlamadım.

Logan

SG2575 bu işi görür. Analog giriş ucuna potansiyometreyi bağla. PWM frekansını da çevre eleman değerleri ile ayarlarsın. Datasheet içerisinde gerekli açıklamalar mevcut.
İmza.

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

KAZIMUGUR

Aşağıdaki devre dolu-boş ayarlar ama frekans da azıcık kayma olur.
Giriş tetikleri ile oynayarak bir şeyler yapılabilir belki.


azimli

ana frekans 20kHz. dediysemde tam 20kHz. olmak zorunda değil manyetik ses olmasın diye en az bu frekans gerekiyor 20-25kHz. arası olabilir amaç bu frekansın iş yapan ve yapmayan kısımları ile oynayabilmek burdada %20 ile %90 gibi bir sınırlarda oynama gerekli.

bu tür bir devre kondansatör ve direnç ile yapılabilirmi yani RC devresi ile kondansatör belli bir direnç üzerinden dolup boşalırken bir gecikme yapıyor zaman sabitesi adı galiba bu gecikme 22kHz. e sabit ayarlansa bir potansiyometre ilede duty ve hevy saykıl ayarlaması yapılabilse böyle bir şey sade olcak şekilde mümkünmüdür.

olmazsa bağlantısı verilen 555 entegresi gibi bir devre ile işimizi göreceğiz devre için teşekkür ederim.internettede araştırıken bu işi genelde 555 ile yaptıklarını görüyorum daha sade bir devre yapamazsam 555 ile olayı halledeceğiz.

OG






Device 12F683
Config CPD_OFF, CP_OFF, BOD_OFF, MCLRE_OFF, PWRTE_ON, WDT_OFF, INTRC_OSC_NOCLKOUT, FCMEN_OFF

    Declare XTAL 8
    Declare ADIN_RES 8       
    Declare ADIN_TAD FRC      
    Declare ADIN_STIME 50     
    ALL_DIGITAL= TRUE

    Dim deger As Byte
    
    OPTION_REG=%10001111 
    INTCON=%00000000    
    ANSEL=%00110001       
    CCP1CON = %00001100     

    GPIO=0 
    TRISIO=%00111011 
    
basla:
    deger = ADIn 0 

    HPWM 1,deger,20000
    DelayMS 1
GoTo basla


http://rapidshare.com/files/268581393/20KHz.rar
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

azimli

OG bu iş için işlemci kullanmak biraz lüks ve masraflı olur düşüncesindeyim tabi oda etkin bir çözüm ama bu devremde işlemci kullanmayacağım KAZIMUĞUR 'un belittiği gibi bir devreye yada çok benzerine yoğunlaşıyorum çünkü daha sadesini bulamadım kendimde tasarlayamadım.

aslında bizim devrede gerekli olan çalışma şu şekilde bunu biraz daha açıklayayım bunu sağlasak gerisi güç elektroniğine giriyor o kısımları çözdük;

bir adet potansiyometre yardımı ile 20kHz. sabit bir frekansın + ve 0 kısımları ile oynayabilmemiz gerekli.frekansın + ve 0 kısımlarından kastım
20kHz. PWM sinyalinin yükselen ve düşen kenarlarının kapsadığı alanı değiştirebilmek.frekansında tam 20kHz. olmasıda gerekmiyor aslında ama bu frekansın altında motorlar bildiğim kadarı ile manyetik gürültü çıkarıyorlar.frekansın bu değerinde üstünde olması gerekli.

OG

Alıntı Yap20kHz. sabit bir frekansın + ve 0 kısımları ile oynayabilmemiz gerekli
yukarıdaki devre o işi yapıyor.

O işlemci parakende kaç lira?

Motor süreceksen farklı önlemler alman gerekir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

azimli

OG işlemcinin fiyatı makul olsada biz ona yazılım yazıp yükleyemeyiz ne onun asm komut kümesini biliyoruz nede programlama cihazımız var dışarıya bağımlıyız bu işlemcide bize uygun olmayışının nedeni bunlar.

biz motor sürmede TLP250 optosunu ve IRF540 mosfetini tercih ettik devrenin güç tarfında sorun yok.

bizim TLP250 optosunun 2 ve 3 nolu pinlerine yani kontrol diyodu trafına yapacağımız pwm devremizde sorun var yukarıdaki devre bu işi görüyor gibi bu tür devrelere yoğunlaştık çözüm yakın.

OG

Alıntı YapOG işlemcinin fiyatı makul olsada biz ona yazılım yazıp yükleyemeyiz ne onun asm komut kümesini biliyoruz nede programlama cihazımız var dışarıya bağımlıyız bu işlemcide bize uygun olmayışının nedeni bunlar.

Tercih senin de kodlar yukarıda, yükleme işi ise K128 gibi küçük bir cihazla (35-40TL) çözülür.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

azimli

yazılarına katılıyorum haklısın olsun ama yinede işlemciyi bu işte kullanmayacağız.
internette araştırma yaparken görüyorum araya bir opto kullanmadan adamlar direkt IC 555 ile n kanal mosfeti sürmüşler bu bana sakıncalı geldi bu konuda bir bilgin varmı olurmu bu iş?
555 ile hem pwm sinyali üretilip hem bu sinyalin bir pot yardımı ile + ve 0 süre bileşenleri ayarlanıp hemde IRF540 sürülürmü?
555'e çok yüklenilmezmi?
ben bu tür yapılan devrelerdeki IRF ye giden uca TLP yi girip işimi görmeyi düşünüyorum.pwm % kaç sınırlarında oynanıyor onda şüpheliyim tam belirtmemişler deneyip görmek lazım yardımın için teşekkürler.

salim ALTIN

Mehaba.
Evet 555 ile olur gayet guzel calisir. Hatta yukaridaki devre uygun. TLP250 ve IRF540 i da 555 e eklemek mumkun.
Tamamen rahat ve  bol bulunabilir malzemelerden imal edilebilir olmasi fikrinizde guzel. Hatta programlamaya ihtiyac gostermemesi dusunceside.

Ama maliyet kismina katilmiyorum. Yanlizca 555 in fiyati ile kullanilabilecek olan PIC arasinda 1.2 USD fark olur geri kalan herseyin fiyati ayni. Beslemeler, klamensler, led uyarilar, Kutu vs...

Tabiki ne is yapacagina bagli olarak PIC ile yapilmis bir sistemin cok fazla avantaji ve esnekligi vardir.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

papsukkal

eskilerde workbenchi incelerken orneklerin içinde senin istediğin özellikte duty sycle %0 dan 99 a kadar ayarlayan 555 ile oluşturulmuş bir devre görmüştüm araştır istersen.

fatihtin

dostum  iyi bir pwm sinyali eide etmek istiyorsan bu işim babası TL 494 , uc 3842 sg 3525 serisi ile harika sinyaller edle edebilirsin

OG

Alıntı Yapharika sinyaller edle edebilirsin
nasıl bir şey çıkıyor ortaya, 91derece falanmı?
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.