PWM sinyali üretebilmek için hangi IC yi tavsiye edersiniz

Başlatan azimli, 17 Ağustos 2009, 12:52:01

xenix

Bu gibi işlerde sağlıklı-sağlıksız, kaliteli pwm, kötü pwm yerine daha nicel konuşmalıyız, bilimsel yaklaşmalıyız.

555 in çıkış akımı ±200mA. 15V beslemede en düşük 75ohm gate drive direnci kullanabiliriz. Bu dirence karşılık gelen açılıp kapanma hızı ve anahtarlama kayıpları senin için yeterince düşükse 555 in çıkışına 75 ohm bağlayarak doğrudan mosfeti sürersin, yüklenme falan olmaz.

Duty cycle da %1-%99 arası ayarlanabiliyor, daha ne isteyelim değil mi?

oyaz

Benimde pwm i analog olarak üreten duty si %0 ile %100 oranında ayarlanabilen bir devreye ihtiyacım var elinde olan varsa paylaşırsa gerçekten çok iyi olur şimdiden çok teşekkürler.
Become a learning machine...

Okan AKÇA

devreyi tasarlamam ve yazılımı 1 saati gecmez ancak  neden vereyim.picprojede biraz araştırma yapsan azcok elektronik bilgin varsa zaten yapabilirsin.

oyaz

sanırım yanlış anlaşıldım.Ben pwm i pic ile yazılımsal olarak değil 555 entegresi ile yapmayı düşünüyorum.Yazılım yok yani
Become a learning machine...

t2

Önceki sayfaya baktın mı? tam orada istediğin şey duruyor. Yaaani 555 ile yapılmış ayarlı pwm devresi

Tagli

Sanırım voltaj referansına göre duty cycle'ı değiştirmek istiyorsun. Bu iş genelde bir üçgen (testere) dalgayı bir komperatör ile uygun yerden budayarak yapılıyor. Bu sitede bir örneği var.
Gökçe Tağlıoğlu

oyaz

evet tam olarak öyle ama ben bu konuyu daha önce de açmıştım.Şimdi hatırladım siz yine o sayfayı önermiştiniz fakat oradaki devreyi kurduğumda videodaki gibi olmamıştı yani %0 ile %100 arası değişim olmuyordu yani pot ile değiştirdiğimde direk 0 dan 100 atlıyordu.değişik potlar denedim başka şeylerde denemiştim olmamıştı.Bende o yüzden vazgeçmiştim yapmaktan şimdi vakit bulunca tekrar uğraşayım dedim opampın cd offset ayarıyla ilgili bir durum mu acaba?
Become a learning machine...

Tagli

Opamp değil de komperatör kullan LM393 gibi. Galiba bunu da diğer başlıkta önermiştim, şimdi sen deyince hatırladım.

Eğer çıkış sadece %0 veya %100 oluyor diyorsan, öncelikle üçgen sinyalin doğru üretildiğinden emin ol. Bana sanki bu durum, giriş sinyalinin üçgen değil de kare olmasından kaynaklanıyor olabilir gibi geldi.
Gökçe Tağlıoğlu

t2

Alıntı yapılan: oguz5 - 12 Temmuz 2011, 13:42:38
videodaki gibi olmamıştı yani %0 ile %100 arası değişim olmuyordu
%1'in altındaki hassasiyet niçin gerekiyor? bu kadar hassas olan devre ne iş yapıyor?

oyaz

yapıcağım bu devre ile h bridge motor sürücem onunla da robot kol yapıcam.Devreyi kurdugumda osiloskop ile çıkışları ölçüyordum zaten.Üçgen kısmında sorun yoktu ben dediğiniz gibi lm393 de kullanmıştım sorun yine çözülmemişti baya uğraşmıştım o zaman :)
Become a learning machine...

Tagli

Peki LM393'ün çıkışını osiloskop ile kontrol etmiş miydin?
Gökçe Tağlıoğlu

oyaz

tabiki tagli hocam olmadığını ordan görmüştüm zaten
Become a learning machine...

Tagli

Az önce bir deneme yaptım. Olması gerektiği gibi çalışıyor. Video da çektim hatta:


Üçgen sinyal oluşturmak (yaklaşık 2 kHz) için hazır sinyal jeneratörü kullandım, ama sen zaten bu konuda bir sıkıntın olmadığını yazmışsın. Yaptığım devre o sitedekinden çok daha basit, zaten o karmaşanın sebebini anlayamadığımı sanırım daha önceki başlıkta da belirtmiştim.

Sadece üçgen sinyali LM393'ün (-) girişine girdim. (+) girişine ise giren referans sinyalini bir pot ile değiştirdim. Çıkışta 10 K ohm'luk bir pullup direnci var. Bu önemli, çünkü LM393'ün çıkışları open collector.

Pullup direncini de unutmadığını varsayarsak geriye sanırım 2 ihtimal kalıyor:
1) Kullandığın LM393 bozuk.
2) Referans voltajında sorun var.
Gökçe Tağlıoğlu

oyaz

Bazı işlerimden dolayı foruma giremedim çok sağ olun tagli hocam şimdi dank etti ben o dediğiniz pull-up direncini bağlamamıştım onun bağlanması gerektiğini bilmiyordum en kısa sürede tekrar deneyeceğim
Become a learning machine...