max232 aşırı ısınıyor ve çalışmıyor

Başlatan monelge, 18 Eylül 2009, 17:41:52

hasangurlek

Bence bu işte mantığa uygun bir arıza söz konusu değil, PC tarafından voltaj sızdırıyor gibi arızalar söz konusu olamaz, port ya çalışıyordur yada çalışmıyordur ve eğer portta bir problem varsa PC açılırken bios yazılımı portu devreden çıkartır.

Alıntı Yapmax232 yenisi ile değiştirdiğimde 1 veya 2 sayımda sorun yok 2 veya 3 sayımdan sonra ısınmaya başlıyor

Devrenizde herşey mantığa uygun ve max232 de güç geldiği andan itibaren düzenli olarak artan bir ısınma yok ise tekrar yazayımki bu tip zamana dayalı arızaların kaynağı kondansatörlerdir. Bir TV yi açarsınız 1 saat normal çalışır, ardından kapanır. Power katında horizantal katında aramadığınız yer kalmaz ve genelde arıza tek bir tane kondansatördendir ki TV arıza notlarında bu tip arızalar için "Cxxx kondansatörü değiştir" gibi notlar çok fazla yer alır.

Tabi bu yazdıklarımın hepsi devrenizin ve programınızın tüm kaidelere uyduğu şartlardan sonrası içindir.

Alıntı yapılan: "homer380"ben max232 kullanmadım bilgisayar ve pic haberleşiyorum.sorun olmadı.ama cift yönlü denemedim.bir cok internet sitsindede max kullanılıyo.
seri port un 2,3,5 kullanarak sorunsuz veri gönderdim-aldımda.

Mutlaka seri port ve MCU arasında bir konvertör kullanmışsınızdır. Yok kullanmadım diyorsanız şemanızı bizimle paylaşın yolunu bizde öğrenelim.
http://www.cyber-warrior.org, Although they like whiteness, sometimes twilight is required...  Hala evlilermi bilinmez ama kesinlikle artık uygun değiller !!!

homer380

Alıntı yapılan: "hasangurlek"

Alıntı yapılan: "homer380"ben max232 kullanmadım bilgisayar ve pic haberleşiyorum.sorun olmadı.ama cift yönlü denemedim.bir cok internet sitsindede max kullanılıyo.
seri port un 2,3,5 kullanarak sorunsuz veri gönderdim-aldımda.

Mutlaka seri port ve MCU arasında bir konvertör kullanmışsınızdır. Yok kullanmadım diyorsanız şemanızı bizimle paylaşın yolunu bizde öğrenelim.

Bu devrede tek yönlü kullandım cift yönlüyü denemedim veri alıp verdim sorun olmadı.(veri olarak karakter transfer ettim.)

monelge

tüm arkadaşlara tek tek teşekkür ederim. rs232 haberleşmesi kısmında bulunan tüm devre elamanlarını max232 kondasatörleri rs232 kablosunu farklı bilgisayar hata usb convert rs232 aparatları kullandım sonuç aynı aşağıda çalışır vaziyette şu an kullandığım devrenin şeması ve pbc si sorunu çözemediğim ve kalıma farklı bir çözüm gelmediği için bunu sizinle paylaşıyorum ilginiz ve alakanız için tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.

saygılarımla

Dünyadaki en tehlikeli üç şey: 1) Elinde lehim makinesi olan bir programcı. 2) Yazılımla çalışan bir donanım. 3) Aklına fikir gelen bir kullanıcı.

aslan_korhan

MAX232'ın 2 nolu bacağındaki kondensatörün - ucu 6 nolu pine değil, +5V beslemeye bağlanacak.
Ayrıca 6 nolu bacaktaki kondensatörün + ucu 2 nolu pine değil, şaseye bağlanacak.
Birde 1uF yerine 0.1uF ( 100nF kutupsuz değil ) kullanırsan daha iyi olur.
PCB'de MAX'ın 16 nolu bacağının yakınına bir tane şaseye kondensatör koyman gerekir.

Bunları yaptıktan sonra da problem devam ederse büyük bir ihtimal ile yazılımsal bir sorundur.
Örneğin PIC'in RX girişi low seviyede kalıyordur ve MAX'ın çıkışını kısadevre ediyordur. RX ve TX hatlarına bir tane 1K seri direnç ilave ederek yazılımla uğraşmadan halledebilirsin...

Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

hasangurlek

Yani bunca zamandır uğraşılan bir kondansatör eksik kullanıp, yanlış bağlantı yapmanızmıydı ? Israrla FxDev in verdiği şema çalışır dendi, ısrarla aynısı dediniz, pes doğrusu ! Sanırım soru sorup, cevapları okumadan bir daha soruyoruz.
http://www.cyber-warrior.org, Although they like whiteness, sometimes twilight is required...  Hala evlilermi bilinmez ama kesinlikle artık uygun değiller !!!

monelge

Alıntı yapılan: "hasangurlek"Yani bunca zamandır uğraşılan bir kondansatör eksik kullanıp, yanlış bağlantı yapmanızmıydı ? Israrla FxDev in verdiği şema çalışır dendi, ısrarla aynısı dediniz, pes doğrusu ! Sanırım soru sorup, cevapları okumadan bir daha soruyoruz.

herkese ilgisinden dolayı teşekkür ederim ama özür dileyerek şunu belirtmek isterim yazımın ilk başlangıncındada sölediğim gibi her türlü bağlantı şeklini denedim her seferinde farklı pbc ler çıkarıp ayrı ayrı devre yaptım pcb üzerinde oynama yapmadan ama evet şunu denemedim tx ve rx bacaklarına direnç bağlamayı ki onuda yarın özellikle deneyip sizinle paylaşacağım

herkese teşekkürler saygılarımla
Dünyadaki en tehlikeli üç şey: 1) Elinde lehim makinesi olan bir programcı. 2) Yazılımla çalışan bir donanım. 3) Aklına fikir gelen bir kullanıcı.

Maxim

birde benim aklımda kalmış,
TX ayağı ile +5 volt arasına bir direnç takılması lazım diyenler vardı,
öyle aklımda kalmış, şu anki problemle ilgiside olmayabilir ama bilen tekrardan açıklayabilirmi acaba ?

hasangurlek

Alıntı yapılan: "aslan_korhan"
(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

Alıntı nerden ? 232 serilerde 10 ve 11 pinlerde 400k dahili up dirençleri vardır. Sizin verdiğiniz çizimde bunlar gözükmüyor.

Alıntı yapılan: "maxiboost"birde benim aklımda kalmış,
TX ayağı ile +5 volt arasına bir direnç takılması lazım diyenler vardı,
öyle aklımda kalmış, şu anki problemle ilgiside olmayabilir ama bilen tekrardan açıklayabilirmi acaba ?

MCU TX inde değilde RX hattında özellikle RS-232 tarafında sürekli cihaz bağlı olmuyorsa kullanılır. Sürekli cihaz bağlı ise gerek yok.

aslan_korhan

MAX232 ( Maxim ) datasheet'inden.
Pull-up dirençi ancak haberleşmede sorunlar olursa işe yarayabilir, fakat ısı problemi oluşturacağını sanmıyorum.

Oradaki 2 kondensatörün yanlış bağlanmış olması kesin ısı sebebidir.
Sonuç olarak bunlar +10V ve -10V üreten konverter kısmının kondensatörleri. Enazından buradaki voltajları kontrol et.

Başka türlü bağlantılarda denedim demişsin ama bunun haricinde birşey olmaz. Belki bazı kondensatörleri terste takmış olabilirsin. Kondensatörlerin + kutupları bazen şaseye bağlandığından kafa karışabiliyor insanın...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

monelge

tüm devreyi FxDev arkadaşımızın dediği şekille yeniden bu akşam sıfırdan pbc çıkarıp yapıcağım tx ve rx bakları için rs232 den sonra 1 k lık dirençlerde atacağım eğer uyum sağlamazsa direk bağlıyacağım ama tekrar tekrar sölüyorum FxDev dediği bağlantı şeklinide intertte bulduğum ve kendi datasheetindeki bağlantıyıda denedim bu 5 . defa yeniden yapışım olucak inşallah olucak

herkeşe teşekkür ederim
saygılarımla

monelge

ısınma olmuyor fakat hiç çalışmıyor şimdi çok enterasan bi olay yaa

ByTEK

Selam Arkadaşlar vallah bu konuda sonuç ne oldu çok merak ettim.. devamı gelmemiş.. neyse ben kendi sorumu sorayım.. yeni başlık açmak istemedim.. MAX232 entegresini çift yönlü olarak kullandım.. deney bordu ile hem veri gönderdim hemde veri aldım.. ama ne bir ısınma nede başka problem yaşamadım.. ama aklıma takılan birşey varki onu sormak istiyorum.. orada kullanılan 0,1uf kondansatörleri öncelikle kutuplu bağladım ve elimde birde kutupsuzları vardı.. kutuplu kondansatörleri söktüm ve yerlerine kutupsuz bağladığımda sorun yaşamadan iletişim devam etti.. Saniyedeki bit sayısı 19200 olarak kullanıyorum.. peki bu şekilde kutupsuz kullansam ileride sorun yaşarmıyım.. ?? yaşarsam ne gibi sorunlar ile karşılaşırım ??

kolay gelsin..