Görüntü İşleme Uygulamaları

Başlatan FullMetal, 22 Eylül 2009, 14:33:48

FullMetal

Merhaba, görüntü işlemeyle ilgili bildiğiniz uygulamalar nelerdir? Teşekkürler

Edit:Mesajımın yeterince açık olmadığını farkettim ve düzenledim. Bahsetmek istediğim sayısal görüntü işlemenin kullanım alanları nelerdir? Örneğin plaka tanıma sistemi, yüz tanıma bunlardan birkaçı. Sizin bildiğiniz uygulamalar nelerdir?

Tagli

Roborealm diye birşey var ama nedir ne değildir pek bilmiyorum. Gerçi şimdi sitesine baktım da ücretli bir programmış. Eskiden beleşti. 30 günlük deneme sürümü mevcut. Kırığı var mıdır bilmiyorum.

Google'da "open source image processing" veya "open source computer vision" diye aratınca baya birşey çıkıyor. Bir incele.
Gökçe Tağlıoğlu

memo333

Gömülü Linux Notları --> http://linuxedu.xyz/

FullMetal

Arkadaşlar mesajımın yeterince açık olmadığını farkettim ve düzenledim. Bahsetmek istediğim sayısal görüntü işlemenin kullanım alanları nelerdir? Örneğin plaka tanıma sistemi, yüz tanıma bunlardan birkaçı. Sizin bildiğiniz uygulamalar nelerdir? Selamlar.

Tagli

İlk akla gelen örnek Photoshop gibi programlar. Bir resmin yeniden boyutlandırılması veya renk derinliğinin değiştirilmesi gibi günlük hayatta hiç düşünmeden birkaç tıkla yaptığımız şeyler bile aslında arka planda karmaşık heseplamalar gerektiriyor. Mesela 16 bit renk bulunduran bir resmi 256 renk olarak kaydetmek istersek bilgisayar bu resmi en iyi temsil edecek olan 256 rengi belirlemek için karmaşık istatiksel hesaplamalar yapmak ve gruplar çıkarmak zorunda.

Senin verdiğin yüz ve plaka örneklerinin yanısıra her türlü nesnenin algılanabilmesi için görüntü işlemeye ihtiyaç var. Yanlış hatırlamıyorsam bir yerlerde robot araba yarışı düzenleniyordu. Kameralarla donatılmış insansız arazi araçları hem mevcut harita bilgilerinden (ki zaman zaman hatalı olabiliyor) hem de kameralarından yararlanarak hedef noktaya ulaşmaya çalışıyorlardı.

Aklıma geldi de, geçen sene okulda "Machine Learning" diye bir seçmeli ders almıştım. Bu ders kapsamında gördüğümüz bazı şeyler görüntü işlemenin temelini oluşturuyor. Bu arada, öğrencilik hayatım boyunca kaldığım tek ders bu oldu.
Gökçe Tağlıoğlu

memo333

hee o zaman başka  :lol:

görüntü işleme uygulamalarının sınırı yok gibi...

Belgeselde izlemiştim, adamlar ABDde şeftalileri görüntü işleme ile ayırıyorlardı, üroloji cihazında -kendim gördüm- sorunlu hücreleri tespit etmek amaçlı kullanılıyor... Üniversitede ki sistemimizde ise Kalite Kontrol amaçlı görüntü işleme kullanılabiliyor...
Gömülü Linux Notları --> http://linuxedu.xyz/

ORC

Bu tur goruntu işleme uygulamaları sanırım yapay sinir aglarının uygulama alanlarına giriyor.. Tabi bilen birilerinin fikirlerini almak isterim  ;)

muuzoo

Alıntı yapılan: "ORC"Bu tur goruntu işleme uygulamaları sanırım yapay sinir aglarının uygulama alanlarına giriyor.. Tabi bilen birilerinin fikirlerini almak isterim  ;)

Yapay sinir ağları daha çok karar verme aşamasında kullanılıyor. Görüntü işleme yapılırken genel anlamda temel amaç ayırt edici öznitelikler elde etmektir. Örneğin görüntü işleme ile bir üretim bandından akan iki farklı balık türünü ayırt etmek istiyorsunuz. Her iki balığa göre öz nitelikler elde edersiniz ve ona göre karar verme sürecini başlatırsınız. Bu öznitelikler ne olabilir? Renk bilgisi, balığın görüntüde kapladığı büyüklük bilgisi, kenar bilgileri v.b. gibi bilgileri kullanarak bir karar verme düzeneği oluşturulabilir.
gunluk.muuzoo.gen.tr - Kişisel karalamalarım...

F493

Selam,

 http://en.wikipedia.org/wiki/Optical_character_recognition

 OCR(Optical character recognition). Bu sistem genelde resim dosyasından karakter ayırmak için kullanılıyor. Bir projemizde kullandık. Bunun için lisanslı  eVision adında bir program kullanılıyor. Normal bir kamerayla resmi alıp resmin içindeki karakterleri bununla ayırabilirsiniz.

Esen kalın.

memo333

Alıntı yapılan: "ORC"Bu tur goruntu işleme uygulamaları sanırım yapay sinir aglarının uygulama alanlarına giriyor.. Tabi bilen birilerinin fikirlerini almak isterim  ;)

YSAlar söylendiği gibi daha çok karar verme aşamasında. Geçen gün bir kitap aldım Görüntü işleme ve Yapay Zeka Teknikleri diye ama kitabı kaybettim  :oops: Zaten vaktim de yok.

Matlabın TR dağıtıcısı Figesin bu konularda çok güzel webinarları var.

MATLAB ile görüntü işleme

Hindistan'da bir üniversitenin online dersleri
http://www.youtube.com/view_play_list?p=1F076D1A98071E24


Bir de görüntü işleme de illa ki YSA kullanılacak diye birşey yok bu biraz yanlış anlaşılıyor.

Açıkçası bir adet USB webcam ve MATLAB ile uygulamalar geliştirilebilir.
Gömülü Linux Notları --> http://linuxedu.xyz/