pwm kare dalgasının genliği ile oynanınca voltaj değiş

Başlatan tampinar, 07 Ekim 2009, 19:00:05

tampinar

smps yüksek frekans trafolarında giriş sargılarına verilen kare dalga şeklindeki dc gerilimin frekansı sabit kalmak koşulu ile yalnızca genliğiyle oynadığımızda trafonun çıkış sargısındaki gerilim değişirmi örneğin trafonun giriş sargısına 10kHz. sabit frekansda %50 iş yapan genlikte ve %50 de iş yapmayan genlikte bir karedalga şeklinde sinyal verelim trafonun bu andaki çıkış sargısının gerilimini ölçelim birde trafonun giriş sargısına yine aynı frekans olan 10kHz. sabit bir frekansda %25 iş yapan
%75 de iş yapmayan genlikte bir karedalga şeklinde pwm gerilimi verelim bu şekildede trafo çıkışındaki sargı üzerindeki gerilimi ölçüp diğeriyle karşılaştıralım aralarında voltaj bakımından fark olurmu yoksa aynı voltaj değerindemi olurlar burda öğrenmeye çalıştığım trafo girişindeki gerilimin frekansı dolayısıyla peryodu sabit kalmak şartı ile pwm sinyalinin genliğiyle oynadığımızda trafo çıkış geriliminin değişip değişmediğidir

Andromeda

Kare dalganın ortalama ve etkin değeri genliği ve darbe süresi ile doğru orantılıdır.
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

floresan

voltaj değişmezde trafodan çekilebilecek akım azalır diye tahmin  ediyorum.

picusta

@elek sorunun yarisini okumus olmali.
Nüvenin doyumu, bobinin R ve L parametreleri isin içine girdiginden tam cevabi (hesaplayip) formülle verebiliriz.

sezgin05

Nasılki AC devrelerde kullanılan Dimmer AC sinyali kıydığında voltaj değişiyorsa kare dalganın genliği ile oynandığındada voltajla oynamış olursun.
Adı üstünde PWM (pulse with modulasyon) :)
Bütün SMPS sistemler böyle çalışır...

azimli

bahsedildiği gibi triyaklı ve tristörlü 50Hz. trafolu kontrol devrelerinden örnek alınarak çözüme gidilmek istenirse voltaj değişir.
örnek bir trafonun 220V. giriş 24V. çıkış 50Hz. değerlerinde sarıldığı düşünülsün burda girişten triyak kontrolü ile alternaslar %50 kırpılsın trafonun çıkış tarafı 12V. olur frekansın değeriyle değilde genliğiyle oynandığında gerilim değişmiş olur akımda yük frekans kırpılmadan önceki halinde ise yarı yarıya azalır düşüncesindeyim

xenix

Önce bir kaç düzeltme ve ön bilgi:

• Trafoya dc gerilim veremezsiniz, doyuma girer, kısa devre gibi davranmaya başlar, ac gerilim vermelisiniz.

• Sadece flyback çevirgeci trafosuna dc gerilim verebilirsiniz. Zaten flyback trafosu hava boşluğu içerdiği için trafodan çok endüktans gibi davranır, pratikte trafo dense bile teknik olarak trafo değil endüktanstır. Doyuma ulaşmayacak şekilde dc gerilim verilir, yeni dc gerilim verilmeden akımın ilk değerine dönmesi beklenir.

• Forward çevirgeci trafosuna dc gerilim veriliyor gibi görünse de aslında ac verilir. Forward trafosunun 2 adet primeri olur. Ana primere dc kare dalga uygulanır. Bu dalgadan sonra 2. primer sargı diyot üzerinden otomatik devreye girerek ana sargıya uygulanan DC nin tersini uygular, böylece nüve doyuma girmekten kurtulmuş olur. Forward trafosunda 2 primer sargının tur oranları 1:1 ise (genelde öyle olur) PWM duty cycle değeri %50 yi geçemez, aksi halde nüve yine doyuma girer.

• Push-Pull ve Full Bridge çevirgeçlerde zaten trafonun primerine AC uygulanıyor.

• Güç elektroniğinde özellikle tristör tetiklemekte kullanılan pulse trafolarının primerine dc pulse uygulanır, ama transistör kesime gittiğinde RC veya zener snubber devresi ilk uygulanan DC sinyalin tam tersini uygulayarak trafonun doyuma gitmesini engeller, trafoya yine AC sinyal uygulanmış olur.

Bu bilgilerden sonra, trafonun bir şekilde doyuma gitmediğini (resetlendiğini) varsayarsak, primere uyguladığınız gerilimin duty cycle ını artırırsanız sekonder geriliminin RMS değeri de,  mutlak değerinin ortalaması da doğru orantılı artar. Tepe değeri değişmez.