Pic ile bir motor süremiyeceksem ne işe yarar

Başlatan yasargunaydin, 09 Kasım 2009, 09:03:36

yasargunaydin

Tekrar merhaba;
Geçen hafta sizlerin yardımıyla pic resetlenmesini engellemeye çalıştım.Azalttım,bir ara heyecanlandım tamamen engellediğimi zannedip teşekkür mesajı bile yazdım.Ama üzülerek söylüyorumki olmadı.HAla devam ediyor.Motor yüke bindiği zaman pic saçmalıyor.Devreye bağlamadığım bir kendim kaldım.Bu pic ile bir motor süremedikten sonra ne işe yarar.Daha birçok projem vardı pic ile ama....
Pic öğrenmek için sabahladığım günler,devre başında kitapları karıştırdığım zamanlar hepsi zaman kaybıymış meğer.
Malesef çözemedim.bazı Makinalara bakıyorum adamlar ufacık kartlar ile 55kw motor sürmüşler tık yok makinada.
Keşke plc ile veya başka şeylere uğraşsaydım

YAzık olduu.
Bir motor sürerken bile hata verecekse at gitsin.
Neyse kusura bakmayın.Moralim çok bozuk.YAptığım basit bir makinayı yerinden sökmek zorunda kaldım.
Saygılar
Yaşar Günaydın

SiVRiSiNEK

diğer başlıktaki mesajına bir arkadaş baskıdevren iyi değilse ne yapsan işe yaramaz demiş ki bunu dikkate almanı tavsiye ederim, şu aralar bu sebepten başım ağrıyor çünkü

mesela baskı devrendeki tüm yollar potansiyel bir anten gibi davranır mümkün olduğunca yolları kısa tutman, ground plane yapman vs. iyi olur

bizzat kendim farklı kaynaktan beslememe rağmen valf bobinlerinin picin 5V beslemesinde parazit oluşturduğunu skop ile gördüm ve baskı devremde uzun yollar mevcut 16f877 kullandım bu devremde ve arasıra reset alıyor benimkide, dahili osilatörlü picler parazitlere karşı daha toleranslı olabilir birde bunları dene 16f628 gibi mesela

salih18200

yazdığınız kodda watchdog timer açıkmı açıksa da resetliyor olabilir yaptığınız devreyi proteusta simulasyonunu yapınız çıkan msjlardan yazılımdan kaynaklanan bir reset olup olmadığına kanaat getiriniz tavsiyem..

Maxim

sayın yaşar günaydın,

programdaki eksikler ,
baskı devrede yapılan hatalar
picin config ayarları
dizayn ve tasarım hataları
yanlış uygulamalar
hepsi olabilir ..... neyse ne

ama siz daha 100nf kondansatörün ne işe yaradığını
üstelik hangi ayaklara takılması gerektiğini bile yeni öğrenmiş birisiniz
bu gerçek !!! kusura bakmayın

o yüzden ,
devrenizin birşekilde çalışmaması sonucunda pic mikroişlemcilere laf söylemeniz ,beğenmemeniz ve serzenişte bulunmanız bana çok komik geldi.

lütfen bunu bir daha düşünün ,

sizin yapmaya çalıştığınız devre ile aynı şekilde yapılmış ve çatır çatır çalışan başka bir devre arasında çok fark olduğunu biliniz.

önce bu aradaki farkları görmeye çalışın .
ondan sonra ,

eğer doğru dürüst yardım almak istiyorsanız ,
doğru dürüst bilgi verin .
*ne yapılmak isteniyor, ne olacak?
*ne olmuyor ?
*neler yapıldıki hala olmadı ?
*kaynak kodları ,
*şema
*baskı devre

yoksa günler aylar geçer, siz orada vakit harcarsınız boşu boşuna,
hiç birşey değişmez .

fatihkuzucu

Ücretli profesyonel destek alın işleriniz hızlanır.
Exp.Kits http://tinyurl.com/3qhs8pm   Küçük adamların, küçük fikirleri... Büyük adamların, büyük hayalleri...

Erol YILMAZ

PROTECH_

Alıntı yapılan: "yasargunaydin"Tekrar merhaba;
Geçen hafta sizlerin yardımıyla pic resetlenmesini engellemeye çalıştım.Azalttım,bir ara heyecanlandım tamamen engellediğimi zannedip teşekkür mesajı bile yazdım.Ama üzülerek söylüyorumki olmadı.HAla devam ediyor.Motor yüke bindiği zaman pic saçmalıyor.Devreye bağlamadığım bir kendim kaldım.Bu pic ile bir motor süremedikten sonra ne işe yarar.Daha birçok projem vardı pic ile ama....
Pic öğrenmek için sabahladığım günler,devre başında kitapları karıştırdığım zamanlar hepsi zaman kaybıymış meğer.
Malesef çözemedim.bazı Makinalara bakıyorum adamlar ufacık kartlar ile 55kw motor sürmüşler tık yok makinada.
Keşke plc ile veya başka şeylere uğraşsaydım

YAzık olduu.
Bir motor sürerken bile hata verecekse at gitsin.
Neyse kusura bakmayın.Moralim çok bozuk.YAptığım basit bir makinayı yerinden sökmek zorunda kaldım.
Saygılar
Yaşar Günaydın

EMC filitre kullanmış olsaydın muhtemelen bu problemlerin hiçbiri ile karşılaşmak zorunda kalmazdın...

Şurası açık bir gerçekki PIC ler elektriksel gürültüden çok etkileniyor!

Elektriksel gürültünün pic üzerindeki etkilerini bilmeden önce gerçekten sinir bozucu insanın çalışma aşkını kıracak problemlerle karşılaşmıştım  :?
ama hepsi birer tecrübe oldu... 8)

http://www3.dogus.edu.tr/lsevgi/LSevgi/E&O/LS_Kas05.pdf => belki bu
link moralinin düzelmesine yardımcı olur

kolay gelsin...
Multi-Core ,RTX,ThreadX, FreeRTOS, MODBUS  RTOS - Electronic-Hardware -- BERLIN

azimli

yasargunaydin
siz ne tip ve ne güçte bir motoru nasıl sürmek istiyorsunuz?
kartın açık elektronik komponent çizimi-projesi varmı?
yoksa çizip dosyasını veya resmini koyabilirseniz öncelikle şemanızdan yola çıkarak size yardımcı olmaya çalışayım sonrasında daha sorun varsa pcb ye ve işlemci kodlarınıza bakalım bu son kısımda size yeterli yardımı yapamayabilirim ama en azından masanızda motorunuzu açık şema ve pcb yönünden çalıştırabilmenize yardımcı olabilirm.

yasargunaydin

Sayın Protech Bey;Öncelikle teşekkür ederim gerçekten moralim düzeldi,enazından bir ümit daha gördüm.
Sizden ricam EMC filtresinin şemasını bana mail atabilirmisiniz yada burada gösterebilirmisiniz mümkünse.

Kısaca yaptığım devreden bahsedeyim.Pic16f877 ile 4MH kristali var.Güç kaynağı 24V Dc 90wattlık.24vdc kamyon silgeç motoru ile trapez dişliyi çeviriyorum.Motoru trapez milinden söküp boşta çalıştırınca hata falan yok.Problemsiz proğram çalışıyor.Ama trapez milini çevirirken yüke binince pic saçmalıyor.

Arkadaşların söyledikleri birçok şeyi yaptım.Pic16f877 nin 11-12 ve 31-32 ayaklarını kondansatör takmak baya azalttı aslında.HAtta bir arkadaş link vermiş.Rölelere filtre oda pek işe yaramadı.Ete hocanın söylediği BOD_off  baya bir azalttı.Ters akım diyodları taktım.
Şuan makiyı tekrar taktım.3 saatir problem yok.Ama ben biliyorum.Makinayı butona basınca manuel motoru döndürmesi için proğramladım.Bunu yaparsam ğic sapıtıcak.Şuan otomatikte çalışıyor.Tektük hata vericek.Ama ben hiç olmasın istiyorum.

Rica etsem şu şema konusunda yardımcı olursanız.Nereye nasıl takıcam .Anladığım kadarıyla sizde bayabir kafa yormuşsunuz ve sıkıntı çekmişsiniz bu konuda.Benim halimi anlıyorsunuz.İleride yapacaklarım konusundada güvende olmak istiyorum.Bu saaten sonra pici burakamam.Bunu ya çözücem,ya çözücem.Çare yok
Saygılar

yasargunaydin

Sayın Azimli Bey.Şemam tabiki var ama bu sitede nasıl resim ekliyeceğim bulamadım.

z

Oncelikle sorunun kaynağını tespit et.

Mesela pic beslemesini devreden ayır ve pille besle sorun devam ediyormu?

Etmiyorsa müdahale edeceğin kısım besleme katı ve besleme hattıdır.

Buna benzer deneyler yap. Belliki sende motor yüke binince çektiği akımdan dolayı sorun oluşuyor.

Başımdan geçen bir olayı yazayım. 220V üniversal motorun devir sayısını I8051 ile kontrol eden, LCD ve tuş takımı olan bir cihaz yaptığımda LCD deki yazılar sık sık kayboluyor yada işlemci sapıtıyordu.

Her şeyi denememe rağmen sorun çözülmedi. Sorunu ancak LCD ye giden yassı kabloyu bakır folyo ile sarıp folyoyu şaseye bağladığımda çözdüm.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

azimli

forumda bu konuda açıklama var arat bulursun
ama şimdilik şöyle çözelim
forumda ekli resimlerin üzerine gel sağ tuş özelliklere gir linkdeki site adresini ayıkla ve web tarayıcına gir ordan göndermek istediğin resmin adresini bilgisayarından ver ve forumlar için olanı bölümünü seç
mesajını yazıp resim göndermek istediğin yere bu sitede oluşan yazıyı kopyala uygula gör
bu açıklamalar yetmiyorsa forumda ilgili kısmı bulup uygula

PROTECH_

@yasargünaydın

sayın yasar bey, mevcut kurulu devrenizin şemasını görmem size yardımcı olabilmem açısından büyük bir kolaylık olur.
           EMC filitreyi regülatörden önce yerleştirmeniz gerekiyor.
Verdiğim linkteki pdf dosyasında EMC filitreye ait tasarım parametreleri, formülleri ve 3. dereceden bir filitre şeması  yer alıyor, dediğim gibi şemayı birebir görmeden tam teşhisi koymak biraz zor oluyor çünki EMC nin dışında farklı birşeylerde gerekebilir..

bunun dışında  DC motora reverse devresi yapmanız şart (yapmadıysanız bu bile tek başına mevcut sistemdeki sorunun giderilmesini sağlayabilir)

kolay gelsin
Multi-Core ,RTX,ThreadX, FreeRTOS, MODBUS  RTOS - Electronic-Hardware -- BERLIN

wsxwsx

Reverse devresi nedir ? Öğrenebilir miyim? DC motorla işimiz olursa aklımızda bulunsun

wosvol

devreyi görsem daha kesin konuşurum ama... motor çalıştığında motorda zıt emk meydana gelir bu zıt emk pic''te sorun oluturur bunu bir boşluk diyotuyla halledebilirsin motoru büyük ihtimal bir transistör ile sürüyorsundur bu transistörün c-e arasıan ters polariteli diyot atarak sorunu halledeceğini düşüüyorum devreyi görmeden de bişe söylemem zor