PIC ile Endüstriyel I/O kartı tasarımı

Başlatan gtekdemir, 21 Kasım 2009, 17:49:49

Murat Mert

Alıntı yapılan: Allegro - 06 Mayıs 2012, 11:43:51
Akım harmonikleri ve parazitler ( ne ise )
PIC'in çalışmasına mani oluyorsa, tasarımcı birçok şeyi görmemiş ve düşünmemiştir demek olur bu.

Basit manada, PIC yaramaz, tü-kaka dır.

Aynı tasarımcıya EMI dayanımı daha iyi olan bir mcu verirseniz o mcu da zaten tü-kaka ver 2.0 olarak yerini alır.

En iyisi tasarımcı kendisini biraz daha geliştirsin,
Görmediklerini görmeye, hissetmediklerini, hissetmeye başlasın.

Besleme gerilimi çöken bir güç kaynağına bağlı kontrol devresi yapıp, devrenin akım yüklendiği noktalarda Brown-out reseti açık olmasından
PIC in reset atmasından şikayetçi bir tasarımcı tü-kaka'nın kralıdır.
Eksik bilgilidir.

Yarım hekim candan, yarım hoca dinden eder atasözüne binaen yarım tasarımcının da kıyacağı birşeyler bulunur elbette :)

Yılda birkaç on bin mcu tüketen projeler yaptığım için PIC in ne kadar tü kaka olup olmadığını biraz öğrendim.
Ve hataların geneli tasarımcıdan ( dikkat : programcı demiyorum ) kaynaklandığını müşahede ettim.

S.A.
Yaw adamlar kaynak makinası ve ups güç kaynaklarının içine bile pic sokmuşlar çatır çatır çalışıyor. Allaha şükür bir buzmakinası dışında reset alan kartım olmadı
oda gnd ye lehim tam olmamış. 16f876 kullanmıştım ilk ve son kullanışım oldu. 628, f88, ve 18f serisi kullanırım hep hiçte sorun olmadı. geçen yeni nesil 18fXXKXX serilerinden aldım dahili osilator, dahili mclr yaptım kristal bacaklarına elini ıslatıp dokunursan yada tornavida değidirirsen (insafsızlık :D ) pic bir anlık donuyordu. Bunda daha fazlasını yaptım üstünde tornavidayı dans ettirdim ( dahada çok insafsızca :D :D ) tık bile demedi. Devrelerim soğutma sistemlerinde bolca kontaktör, selenoid. ve motorun için de ıslık çalarak çalışıyor hınk dediklerini hiç görmedim. Besleme çooookkk önemli dizaynıda. Smtp kullanın lm2575 serisi. 7805 lerin bazısı sorunsuz bazısı sorunlu olabiliyor
aynı seri ve aynı devrede sorun çıkaranlarını gördüm değiştiriyorsunuz sorun bitiyor. Eğer endüstriyel bişi yapacaksanız azıcık keseyi açıp iyi ürünler kullanmalısınız. Kolay gelsin. :D
mert07

F.T

sayın arkadaşlar siz üst düzeyde devre tasarımı ve program yazıcılar olarak şu tü ka ka ların  ;D olmaması için ana hatları ile hiç bir şeyi atlamadan paylaşırsanız bizde tü ka ka  :D olarak bakmayız.yani herşeyin herkes tarafından tecrübe edilmesi gerekmiyor.bunu demeklede beleşten bilgi sahibi olma olayını kastetmiyorum.forum mantığı çerçevesinde.hepimizin bu şekilde öğrenmiş olduğunu düşünüyorum.paylaşımcı ruhu olan insanlardan esinlenerek her insan bir önceki hatayı yapmadan kendini bir ileri atmaya çalışır.neticede herkes bu foruma onun için takılıyor.kimisi tu ka ka olmamak için.kimisi egosu için kimisi vatan millet sakarya için kimisi bilgi paylaşımının gerekliliğini düşündüğü için kimisi ticari gayeleri için kimisi allah razı olsun denmesi için bu böyle gidiyor.ama asıl forum bilgi paylaşımı içindir.

hiç bir forum sitesinde elle tutulur düzgün olarak maddeler halinde yeni başlayanlar için donanım ve yazılımla ilgili bu tür hataların olmaması için ciddi bir çalışma göremedim.

şimdi bu çerçevede paylaşımcı arkadaşlardan, iş arkadaşlarımızın endüstriyel ortamlarda tu ka ka  ;) olmaması için a dan z ye basamaklar halinde donanım ve programlamada nelere dikkat edilmeli?

bu konuya katkı sunacak herkese şimdiden teşekkür ediyorum.

Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: ferittt - 06 Mayıs 2012, 14:08:07
sayın arkadaşlar siz üst düzeyde devre tasarımı ve program yazıcılar olarak şu tü ka ka ların  ;D olmaması için ana hatları ile hiç bir şeyi atlamadan paylaşırsanız bizde tü ka ka  :D olarak bakmayız.yani herşeyin herkes tarafından tecrübe edilmesi gerekmiyor.bunu demeklede beleşten bilgi sahibi olma olayını kastetmiyorum.forum mantığı çerçevesinde.hepimizin bu şekilde öğrenmiş olduğunu düşünüyorum.paylaşımcı ruhu olan insanlardan esinlenerek her insan bir önceki hatayı yapmadan kendini bir ileri atmaya çalışır.neticede herkes bu foruma onun için takılıyor.kimisi tu ka ka olmamak için.kimisi egosu için kimisi vatan millet sakarya için kimisi bilgi paylaşımının gerekliliğini düşündüğü için kimisi ticari gayeleri için kimisi allah razı olsun denmesi için bu böyle gidiyor.ama asıl forum bilgi paylaşımı içindir.

hiç bir forum sitesinde elle tutulur düzgün olarak maddeler halinde yeni başlayanlar için donanım ve yazılımla ilgili bu tür hataların olmaması için ciddi bir çalışma göremedim.

şimdi bu çerçevede paylaşımcı arkadaşlardan, iş arkadaşlarımızın endüstriyel ortamlarda tu ka ka  ;) olmaması için a dan z ye basamaklar halinde donanım ve programlamada nelere dikkat edilmeli?

daha önce birkaç kere liste yapıldı bunla alakalı...

Biraz da çalışmak lazım sanırım :)

arslan74

Alıntı yapılan: ferittt - 06 Mayıs 2012, 14:08:07

Cok güzel yaşmışsınız, ancak bu istediğinizi cok basid bir şekilde yazmak ve cevaplama öyle kolay değil. Nedenine gelince öyle burada cok geniş bir parametreler var. Herbirini ele alıp yazmaya kalksak, bir kitap'a bile sığdıramayız, cok geniş bir yelpaze.
Elektronik devre yapmak birkaç aşamalardan geciyor.
Önce işi analiz etmek, sonra sistem modelle ve devre tasarımı. Bu işlemlerden sonra da kod yazma işi giriyor.
Bu kod yazma işi de kendi içinde alt grublara ayrılıyor. çalışma sistemi modelle, akış diagramı cıkarma, fonksiyonları belirleme ve en son fonksiyonların kodlarını yazma işi giriyor.
Bu kadar geniş parametreli bir sistemde bir sorun cıkmış ise sorun herhangi bir yerden olabilir. Baştan sistem düzgün modellenmemiştir. devre tasarımı düzgün yapılmamış olabilir, yanlış malzeme secimi, elektronik tasarım düzgün olmuş olabilir aa yazılımsal hata yapmışda olabilir. bunlaırn birinden veya birkacından kaynaklanıyor olabilir. Eğer sadece bir hata yüzüden kaynaklanıyor ise bulunma şansı yüksek ama birden fazla hata varsa artık o sistemin içinden cıkma ve hata bulmak cok zor oluyor.

Bunları anlatmak ve paylaşmak için cok geniş zaman ayrıp yazmak gerekir. O yüzden burada böyle birşey beklemeniz cok zor olur. Kimsenin  bu kadar geniş vakti olacağını sanmiyorum. Ama önemli değil, cünkü yaptığınız sistemi tam olarak bu forumda paylaşısanız ve sorunuzu yazarsanız size yardım edecek bir sürü kişi cıkar. o hem sizin hemde bizler için daha kolay bir yol.

Kaldı ki birileri böyle bir kitap yazdı, gercekten de sizin böyle bir kitapı baştan sonra okumaya vaktiniz olacak mı?
Eğer ve buna vakit ayrırabilirim diyorsanız, o zaman size tavsiyem. Pic proje içindeki bütün forumları baştan sonra okumanzı yönünde olacaktır. Eğer bu forumu baştan sonra okursanız size cok büyük bir bilgi birikimi olacaktır. kesinlikle kendinizi geliştirmiş olursunuz. Daha sorunsuz sistem tasarlarsınız. Aradığınız bütün bilgileri bulabilirsiniz.
Okumadan ve yaşamadan öğrenilmez.

Selamlar

F.T

öncelikle cevaplar için teşekkür ediyorum.tabiki dediklerimiz çok farklı noktalarda, farklı bir şekilde ortaya çıkan sorunlar.benim söylemek istediğim temel olarak en azından düşünce bazındada olabilir.yapılacak bir proje için donanımsal ve yazılımsal işlerin maddelenmesi.bu maddeler arasında reset atmaması için ne yapılmalı kart yapılırken nelere dikkat edilmeli tarzında yol haritası.ayrıca çok uzun süredir sadece bu forumu değil tüm forumları takip ediyorum.tüm konularıda okumaya çalışıyorum.dediğiniz konuları okumuş birisiyim.burda söylediklerim bu şekil  temel bir çalışmanın sizin gibi profesyoneller  ;) tarafından yapılmasının herkese faydalı olacağı kanaatim vardı.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

CLR

Alıntı yapılan: ferittt - 06 Mayıs 2012, 17:33:49
öncelikle cevaplar için teşekkür ediyorum.tabiki dediklerimiz çok farklı noktalarda, farklı bir şekilde ortaya çıkan sorunlar.benim söylemek istediğim temel olarak en azından düşünce bazındada olabilir.yapılacak bir proje için donanımsal ve yazılımsal işlerin maddelenmesi.bu maddeler arasında reset atmaması için ne yapılmalı kart yapılırken nelere dikkat edilmeli tarzında yol haritası.ayrıca çok uzun süredir sadece bu forumu değil tüm forumları takip ediyorum.tüm konularıda okumaya çalışıyorum.dediğiniz konuları okumuş birisiyim.burda söylediklerim bu şekil  temel bir çalışmanın sizin gibi profesyoneller  ;) tarafından yapılmasının herkese faydalı olacağı kanaatim vardı.

Bu işin sırrı iyi analog elektronik temeli olmaktan geçer. Nedenlerini bilmeden yapılanlar hiç bir işe yaramaz. Bu sebeple kişisel özveri, çalışma gerektirir. Mesela herkes bilirki işlemci yanına 100nf kullanılıyor ama bu 100nf'ı smd ise işlemcinin voltaj ayaklarının dibine koymayıp 1cm uzağa yerleştirirsen veya true hole kullanıp 1cm bacaklarla devreye bağlıyorsan hiçbir işe yaramaz. İşte bunun nedenlerini araştırırsan sadece 100nf değil bu işlerin nereden geldiğini öğrenirsin. Şimdi ben sana bir ipucu verdim ama nedeni öğrenmezsen sana hiçbirşey getirmez. İleride bu 100nf'yi niye oraya koyuyorsun dediklerinde bana böyle anlatmışlardı diyeceksen bunları öğrenmenin bir anlamı yok.

Mesela 100nf yerine 10nf , 68nf, 150nf kullanabilir miyim? Neden sadece kondansatör, ekstradan fbead kullansam daha iyi olmazmı? veya C'ye paralel 1uf veya 10uf kullansan iyimi olur kötümü olur bunları anlamak istiyorsan C'nin AC analizini yapman gerekiyor. Yoksa bunların herbirini birilerinin açıklamasını beklersiniz.

Elini sallasan her yerde pic'e arm'a vs program yazan çıkar veya herkesin bir fikri vardır ama işte asıl elektronik, analog elektroniktir. Analog elektroniğin tam olmadan gerçek argeci olamazsınız yoksa başkalarının tasarladığı devreye sadece kod yazarsınız ve problem çıkarsa sizden bilirler çünkü sonucu veya görselliği oluşturan sizin programınızdır.
Knowledge and Experience are Power

F.T

uicroarm hocam süpersiniz.teşekkür ediyorum.

zakbay

Hocam peki analog elektronikle ilgili önerebileceğiniz bir kitap var mı?
Tek dostum çalışmak...

arslan74

Merhaba,

uicroarm arkadaşımızın bahs ettiği olay önemli bir konu. Ama o konu daha cok PCB devre tasarımına giriyor. PCB devre tasarımında nelere dikkat etmemiz gerekiyor, bunlar gercekten cok önemli bir konulardır. Bununla ilgili tek bir kaynak bulmak cok zor daha cok değişik kaynak ve kitaplarda dağınık olarak konuları bulabilirsiniz. Tek başına PCB çizmede uygulanacak kuralları anlatan bir kitap ne yazıkki yok.

Bu eksikliğinin farkındayım, Piyasada Embedded yazılımcı ve tasarımcılar var, kimisi Elektronik öğrendikten sonra yazılım öğrenmiş kimisi yazılım öğrenmiş, sonra bu yazılımı çalıştırmak için Elektronik öğrenmeye başlamış. Ama işin sonunda her ikisinizde yapman gerekiyor ve her ikisinide iyi öğrenmen gerekiyor. Yazılmda kendini geliştirmek günüzde cok kolay ve hatta bu konuda eğitim veren kurumlar ve siteler var. Ancak ne yazık ki aynı şeyi PCB tasarımı konusunda bulmak cok zor.

PCB cizmeyi öğrenmek isteyenlere yardımcı olmak için, PCB tasarımı ve cizimi için eğitim vermeyi düşünüyorum.

Tek tek acıklamak yapmak ve web üzerinde göstermek benim için cok zor oluyor. Eğitim almak isteyenler belli bir sayıya ulaşınca bir eğitim kurumunda bir günlük seminer vermeyi düşünüyorum. Eğtim yeri ilk başta İstanbul olur.

İlgilenmek isteyenler varsa bana bildirsin. Yada daha farklı önerisi varsa önerilerede acığım.

Görmek istediğiniz belli konularıda yazarsanız ,ona göre konu iceriği oluşur.

Selamlar

ahfxg

Alıntı yapılan: uicroarm - 06 Mayıs 2012, 20:47:04
Elini sallasan her yerde pic'e arm'a vs program yazan çıkar veya herkesin bir fikri vardır ama işte asıl elektronik, analog elektroniktir. Analog elektroniğin tam olmadan gerçek argeci olamazsınız yoksa başkalarının tasarladığı devreye sadece kod yazarsınız ve problem çıkarsa sizden bilirler çünkü sonucu veya görselliği oluşturan sizin programınızdır.

Bu adama dikkat! Bu işe başlayanlar, başlamak isteyenler için çok önemli sözler!!
Erkeklerin dünyasına başkaldıran bayan mühendis..

CoşkuN

Bonnie Baker adlı bir teyzenin "Analog solutions for digital designers" diye bir kitabı vardı. Bir yerlerde bulursanız bu da faydalı olabilir...

Kitap şu:
http://books.google.com.tr/books/about/A_Baker_s_dozen.html?id=6Khd82gv7PoC&redir_esc=y

Erol YILMAZ

@Coşkun:
Bu kitabı Fransa dan bir arkadaşıma getirtmiştim.
Ara sıra açar bakarım...

Tavsiye isteyen arkadaşlara tavsiyemdir, bu kitabı okusunlar...

OptimusPrime

https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

Pyrodigy

Alıntı yapılan: uicroarm - 06 Mayıs 2012, 20:47:04
Mesela 100nf yerine 10nf , 68nf, 150nf kullanabilir miyim? Neden sadece kondansatör, ekstradan fbead kullansam daha iyi olmazmı? veya C'ye paralel 1uf veya 10uf kullansan iyimi olur kötümü olur bunları anlamak istiyorsan C'nin AC analizini yapman gerekiyor. Yoksa bunların herbirini birilerinin açıklamasını beklersiniz.
Merhaba
Sanırım arkadaşın bahsetmek istediği Elektroniğin Temeli ve Yarı İletken Teknolojisi ise kesinlikle katılıyorum. Bu temelden yoksun, kulaktan dolma bilgilerle bir yere varılamayacağı kesin ona hemfikirim. Ancak bahsettiği Analog veri işleme ise ben ona katılmıyorum zira ,aritmetik ve mantıksal işlemler, MCU ların dögü ve kesme halleri, TTL/ST seviyeli I/O portların yönetimi, zamanlayıcılar, MSSP, ICSP, EUSART, CAN,USB...vs seri haberleşme ve sayamadığım bir çok konu ve özelliklerin kullanımında analog veri analizi ile bir alakası yok...
Persistance is the name of the game in this business....