normal led akim sinirlama(soru)

Başlatan teknikelektronikci, 21 Kasım 2009, 23:14:06

bymrz

Alıntı yapılan: Fabrisio - 24 Kasım 2009, 09:32:30
Teknikelektronikçi hocam, biz ona akımı düşürmesi değil de, sabit tutması diyelim. Son 10 aydır power ledleri maksimum verimlilikte sürme ile ilgili çalışmalar yapıyorum. MBI6650 (berbat) den tutunda MC34063 e kadar birçok entegre denedim. Şimdilik HV9910 da karar kıldım. Voltaj değişimlerinde akımı 310 ile 340mA arasında sabit tutuyor. Ancak PAM2842 yi de denemek istiyorum.  yeni çizimlerimden biri var. 12 ledli ve RGB bağlantılı. Alüminyum baskıya henüz vermedim.

Fabrisio hocam, 9910'u bu kadar övmüşsün ama ben pek tatmin olamadım bu sürücüde. Mesela sen şunu denedin mi 9910 ile?
Önce 24V DC için çıkış akımını ayarla(rsense direncini) ...
Ve çıkışına 6 led bağla hocam. Akım olarak çıkışta 350mA i gör. Ve devrede hiç bi değişiklik yapmadan çıkışa 1 yada 2 led bağla. Bu sefer çıkış akımında ne gibi değişiklikler oluyor???

Ben bunları çok denedim ve akımın stabil olmadığını gördüm. 6 led bağladığımda 350mA gördüğüm devrede 1 yada 2 led bağladığımda akımın 450mA 'lere kadar çıktığını gördüm...

Senin tespitlerin nedir?

teknikelektronikci

hocam hv9910 u bilmiyorum ama zaten 1 led de giris e 24 volt verirseniz direk lede 24 volt vermis olmuyormusunuz ? zaten bu duurmda led bozulmaya  dogru gidecegindne fazla akim cekmezmi? yoksa hv9910 cikis geriliminidemi ayarliyor ? deneme devresi cizdim  ama bi türlü bastirtamadim o yüzden bilgim yok
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

cenkishan

Alıntı yapılan: teknikelektronikci - 09 Haziran 2010, 19:06:31
hocam hv9910 u bilmiyorum ama zaten 1 led de giris e 24 volt verirseniz direk lede 24 volt vermis olmuyormusunuz ? zaten bu duurmda led bozulmaya  dogru gidecegindne fazla akim cekmezmi? yoksa hv9910 cikis geriliminidemi ayarliyor ? deneme devresi cizdim  ama bi türlü bastirtamadim o yüzden bilgim yok

Yok hocam R sense dirençleri var bunlar hesaplarla ortaya cıkıyor genelde firmalar excel formullerini veriyorlar.Burdan cıkan hesaba gore piyasada artık ne bulduysan bu direnç ile akım sınırlıyorsun.Hangi akım sınırlamsına programladıysan bu direnç ile o akımı çekip o kadar voltaj yuklemesi yapıyor çıkışa.Ama 1 led ve 24 volt verimsiz olur hv 9910 bobini cok ısınma yapabilir.Zaten datasheette veriyordur en az su led sayısına gore su voltaj diye.Ve akımda çok dalgalanmalar olur.

Zetex,maxim,hv9910,maxim led driver chiplerini denedim.
Bir bit olsam dolaşsam C de byte byte

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: cenkishan - 09 Haziran 2010, 23:31:06
Alıntı yapılan: teknikelektronikci - 09 Haziran 2010, 19:06:31

Yok hocam R sense dirençleri var bunlar hesaplarla ortaya cıkıyor genelde firmalar excel formullerini veriyorlar.Burdan cıkan hesaba gore piyasada artık ne bulduysan bu direnç ile akım sınırlıyorsun.Hangi akım sınırlamsına programladıysan bu direnç ile o akımı çekip o kadar voltaj yuklemesi yapıyor çıkışa.Ama 1 led ve 24 volt verimsiz olur hv 9910 bobini cok ısınma yapabilir.Zaten datasheette veriyordur en az su led sayısına gore su voltaj diye.Ve akımda çok dalgalanmalar olur.

Zetex,maxim,hv9910,maxim led driver chiplerini denedim.

üstad desene tecrübe konusuyor :)  paylasimlarin icin tesekürler
bende bir deneme karti cizdim ama anca türkiyeye gittigimde bastirtabilcem umarim istediigm verimi alirim 
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

bymrz

@cenkishan;

Peki sence en verimlisi, kararlısı, ısı sorunu olmayanı, akımı gerçekten sabit olanı, en geniş aralıklarda çalışabileni hangisi?

cenkishan

Alıntı yapılan: alone_lover - 10 Haziran 2010, 21:33:53
@cenkishan;

Peki sence en verimlisi, kararlısı, ısı sorunu olmayanı, akımı gerçekten sabit olanı, en geniş aralıklarda çalışabileni hangisi?

Yoğunluktan ve boş zamanım oldugunda da picproje sunucusu yuzunden uzun süre foruma giremedim.

Alüminyum PCB de zetex diyorum.Bulmasıda kolay.Zetex için tasarladığım led driver datasheettekinden farklı öncelikle onu belirteyim.high current için eklemeler ,LX arası snubber ve dimmer için eklemeler yaptım.Microcontroller ve pot. ile dimm denedim gayet iyi.Giriş 28V çıkışta tek 2.2V 1W RED 0.35A sınırlayarak dimmledim  fazla bir ısınmada yok(Zetex 1362).
Aynı durumda zetex 1350 ısınma yaptı.2.2V ile 0.35 A çektiremedim.Buda RS direncinin referans degerinden daha fazla dusuk taktığım için oldu.En geniş RS direnc değiştirilebilir aralık Zetex 1366 ve 1362 de var.Bunları kullanın derim.

Maxim çok çok daha iyi ama bulması çok zor.HV 9910 da kendi kendine anlık akım değişip parlamalar oldu.Bunun haricinde oda aynı

Macroblok  led driver MB serisini denedim bu proje için istediğim verimi alamadım.Basit işler için kullanılabilir.

LED driver kartı ve CCP PWM ASSEMBLY diliyle ugrasanlar ile msn üzerinden istenirse yardımlaşabiliriz.Ozele mesaj atmanız yeterli.
Bir bit olsam dolaşsam C de byte byte

erkan614

Led sürmek için kullanacağım 1500mA sabit akım kaynağı için girişi 24V çıkışı 20V ile 36V arasında olacak devre için hangi led driver'i önerirsiniz?

sem06

merhaba..

elimde hv9910 entegresi var ve 220v girişli 22v 1A 30W çıkış gücünde devre yapmam lazım... yardımcı olurmusunuz?

sem06

[IMG]http://pic1.resimupload.com/r6/thumb_839221761.jpg[/img]

bu devre üzerinde nasıl değişiklik yapılırsa 22V 1A 30W çıkış alabilirim?

erkan614

tavsiğyem 40w bi trafo ile 220 yi 30v a düşür ona göre tasarımını yap

teknikelektronikci

Merhaba arkadaslar fabriso hocamin daha önce vermis oldugu rgb hv9910 lu aliminyum pcb yi yaptirdim fakat bir sorunum var bugün denedigimde 350mA akmasi gerekirken 720 mA akiyor ölcümüde seri bagli ledlere giden yolu kaziyip ampermetre bagladim akim ayarlama direnci 0.30 ohm teorik ollarak dogru olmasi gerek bu konuda bilginiz varmi ?

teknikelektronikci

arkadaslar asagidaki program ile hesapladim direnci yanlis secmisim

http://www.4shared.com/file/Vqo0oP2m/HV9910AS.html

hv9910 hesaplama programi

gokhangokcen

merhaba arkadaşlar geçenlerde hv9921 tedarik edip bir deneme yaptım fakat ne yaptıysam bir türlü 10ma'in üzerine çıkamadım.Devrede kullandığım değerler datasheettekilerle aynı.Bir kaç çeşit bobin kullanmama rağmen(1uh ile 1h arası) akım 7-10mA arasında geziniyor acaba farklı bir yolu yordamı varmıdır? aranızda bu entegreyi kullanan varsa yardımcı olursa sevinirim iyi günler dilerim.
Bildiğini paylaşmak, Allah'ın verdiği öğrenme yeteneğinin zekatıdır.

teknikelektronikci

ben kullandim rahar rahat 345-355mA arasinda dolandim problemsiz bence bir yerde hata yapiyorsunuz internette hv9910 hesaplama programi var bulabilirsem koyarim ama bir bakin derim kolay gelsin

z

Boyle bir cipi parekente ne kadardan alıyorsunuz?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com