FPGA Evaluation Board seçimi.

Başlatan Logan, 23 Kasım 2009, 13:32:16

Logan

Merhaba arkadaşlar.

FPGA hakkında birkaç haftadır gerek sitemizden, gerekse yabancı kaynaklardan detaylı bir araştırma yapıyorum. Bolca İngilizce ve Türkçe kaynak indirdim. Fakat artık bir deneme bordu almanın vakti geldi.

Yüksek akımlı tristörler-mosfetler-hall effect sensörler bunlar bizim hemen hemen her tasarımımızda kullanmakta olduğumuz malzemelerdir. Ortaya çıkardığımız ürünler, genelde yüksek gürültü barındıran ortamlarda çalıştığı için EMC ve parazit konusu bizim için büyük önem taşır. FPGA konusunda henüz çok az bilgi sahibi olduğum için amacımıza uygun olarak hangi kiti almalıyız, hangisi bizim için en idealidir ve isteklerimize en iyi şekilde cevap verir gibi birtakım sorulara cevap bulmakta zorlanıyorum. Xilinx'in kendi sitesinden birkaç deneme bordu buldum. Fakat aralarından hangisinin bizim çalışma şartlarımıza uygun ve güç elektroniğinde sorunsuz kullanılabilir olduğuna ( H-Bridge mos driver, Full bridge tristör driver vs. vs. ) karar veremedim. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

İyi günler, iyi çalışmalar...

Spartan-3E Starter Kit

XtremeDSP Starter Platform – Spartan-3A DSP 1800A Edition

Spartan-3AN Starter Kit

Spartan-3AN Starter Kit

Spartan-6 FPGA SP605 Evaluation Kit

Not: Bu kitlerin dışında herhangi bir öneriniz olabilir.
İmza.

FullMetal

Merhaba, mesajınızı okuyunca merak ettim FPGA ile EMC-parazit arasında ne gibi bir ilişki var? Selamlar.

Logan

Üretmekte olduğumuz ürünler, pazarlama aşamasına gelmeden önce yoğun bir şekilde EMC testlerinden geçiyor. Bu testler esnasında bazı compenentler ciddi boyutlarda problem çıkartabiliyor. Ayrıca bizim cihazlarımızın zaten kendisi başlı başına bir parazit ve gürültü kaynağı halinde olduğu için güç katını kontrol katından izole etmek için çok uğraşıyoruz.

FPGA'ler hakkında derin bilgi sahibi olmadığım için EMC dayanımı hakkında yorum yapamıyorum...
İmza.

OG

Alıntı YapBu testler esnasında bazı compenentler ciddi boyutlarda problem çıkartabiliyor
Logan, hangileri daha çok sıkıntılı? Tecrübeniz bizlere de ışık tutar.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Logan

Üstadım 3 farklı işlemci ile çalışma imkanı bulduk. Birincisi hepimizin sıklıkla kullandığı 18F452. Üzerinde yüksek voltaj trafosu bulunan bir sistemde, 8000V dolaylarında gerilim ark yapmaya başladığı an işlemci reset oluyordu. Çeşitli izolatörlerle bir şekilde bu problemi aştık fakat doğrusunu söylemek gerekirse epey vaktimizi aldı.

İkincisi, Renesas'ın Tiny modeli olan M30291FC işlemcisi ile çalıştık. Bu işlemci ile çeşitli robot uygulamaları ve birtakım endüstriyel kontrol kartları tasarladık. Yapmış olduğumuz uygulamalarda şimdiye kadar herhangi bir problem ile karşılaşmadık. Renesas marka işlemcilerin, EMC ve parazit konusunda çok sağlam ve sağlıklı olduklarını artık hepimiz biliyoruz.

Üçüncü işlemcimiz ise yine Mikrochip'in 24 serisi işlemcilerdi. Full Bridge Tristör Drive kartında bu entegreyi kullandık. Herhangi bir besleme filtresi ve giriş-çıkış izolatörleri kullanmamamıza rağmen son derece sağlıklı bir şekilde çalıştı. Devre, delikli pertinaks üzerine kurulu olmasına rağmen herhangi bir kilitlenme-resetlenme veya kendi kendine çalışmaya başlama gibi bir durum ile karşılaşmadık.

Son olarak aynı makine üzerine biri Renesas ile diğeri 18f452 ile yapılmış, aynı özelliği taşıyan sadece ve sadece işlemcisi farklı olan 2 farklı kart tasarladık. Her ikisini de uzun uzun testlerden geçirdik ve ne Renesas'ta ne de Mikrochip ürünü 18F452'de herhangi bir problem ile karşılaşmadık.

Bütün bu yazdıklarımdan sonra şunu söyleyebilirim ki, artık yapmakta olduğumuz proje ve tasarımlarda kullanmak istediğimiz işlemciyi EMC dayanımına göre değil, işlemci üzerinde bulunan özeliklere göre belirliyoruz. Kartınıza düzgün bir besleme kurduktan ve sağlıklı bir şekilde giriş ve çıkışları izole ettikten sonra kullanacağınız MCU pek fazla önem teşkil etmiyor. Tam bu noktada, yukarıda da bahsettiğim gibi işlemcinin mimarisi ve yapısal özellikleri devreye gidiyor.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

İyi akşamlar.
İmza.

707yunus

Sayın logan siz hangi izole yöntemini kullanıyorsunuz.

Logan

Besleme kısmını trafo ve Dc-Dc Converter entegreleri ile yapmak en iyisi. Eğer imkan varsa SMPS devresi kurmak daha sağlıklı olur. İşlemcinin giriş ve çıkışları ise PC817 tarzı optolar ile yalıtılabilir. Yüksek gürültünün olduğu ortamlarda 4n25 kullanmak, transistörün beyz bacağının pull-down ile şaseye çekilmemesi halinde problem çıkartabiliyor. Bizzat denedik ve gördük.
İmza.

Logan

Arkadaşlar FPGA konusu ile pek fazla kişi ilgilenmiyor sanırım..!
İmza.

z

Uygulamalarınıza bakıldığında sizin FPGA değil de küçük programlanabilir lojiklere ihtiyacınız var görünüyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

gallavi

geliştirme bordu yerine QFP kılıflı olan FPGA lardan alsak da kendimiz birşeyler yapsak daha faydalı olmazmı toplu sipariş olursa en az 2-3 adet almak isterim farnell den sipariş geçilebilir 100euro nun üzeri siparişlerde gümrük işini yıldırım elektronik hallediyormuş
DemirHan=gallavi;

Logan

Üstad anlattıklarım doğrultusunda bu şekilde düşünmeniz normal. Fakat AC-DC çıkışlı frekans ayarlı inverter devrelerini küçük programlanabilir lojikler ile çözebileceğimizi pek sanmıyorum. Bu sebeple bu tarz compenentler üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor (DSP, FPGA, PLD vs vs ).
İmza.

z

Küçük derken CPLD tipi demek istedim. İşlemci etrafındaki ıvır zıvırları tek çip içine atar kurtulursunuz.

Günümüz denetleyicileri hemen hemen her türlü çevre birimini barındırıyor.
Bu nedenle işlemcinin de programlanabilir bir çip içine atılması bana hiç mantıklı gelmiyor.

Eğer çok !!! hızlı işlem gerektiren uygulamalar olsaydı zaten o zaman FPGA kaçınılmazdı.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

leblebitozu

Mikroişlemcilerle kıyaslandığında FPGA kodları (Verilog,VHDL) değişik üreticilerin FPGA'leri arasında çok daha taşınabilir durumdadır, kullanım amacınızı düşünürsek herhangi bir FPGA düşünebilirsiniz, geliştirme arabiriminin kolay kullanımı,fiyat ve bulunabilirlik tercih sebebi olmalıdır. Altera'nın developer kitlerini çizgi elektronik'ten ve stoktan temin etme şansınız var, bence işinizi görür. Seri imalat düşündüğünüzde uzakdoğu kanalında altera'nın çiplerinin daha yaygın ve uygun fiyatlı olduğunu biliyorum. Invertor uygulamalarında ise DSP kullanmak daha ucuz ve kolay olacaktır diye düşünüyorum (TI in uygun fiyatlı ve performanslı DSP'leri olabilir), FPGA uygulaması geliştirmek ve debug işlemleri daha zor ve zahmetlidir.

FullMetal

@Logan
Belki böyle birşey işini görür http://www.arrowdevtools.com/pg_webc?full_domain_name=www.arrowdevtools.com&domain=ARROW_DEV_TOOLS&application=SEARCH&start_index=1&rows_to_display=20&ORDER_BY_COLUMN=3&ORDER_BY_DIRECTION=A&TOTAL_ROWS_RETURNED=-1&PUBLIC_SEARCH_SEQUENCE=&&event=5020&search_token=FIREFIGHTERBASE&search_type=click_through



Alıntı yapılan: "FxDev"FPGA'ler gürültülerden etkilenmiyorlar ki bu yüzden günümüz uydularında terch ediliyorlar.
Her FPGA da böyle bir özellik olduğundan eminmisin? Yoksa uydularda kullanılan özel bir seri olabilir mi?

teknikelektronikci

merhaba üstadlar
isviçrede gecenlerde iş görüşmesine gittim

adamlara pic v.s profesyonel programlıorum dedim

bana söyledikleri cevap pic mi o ne ya dedi oyuncak o artık dediler aş kendini biz fpga arm11 tarzı işlemciler kullanıoruz dediler kartları gercekten gördüm bir tane xlinx yazan(sanırı fpga) i/o board var onu kendi pcb lerine entegre etmişler ve sonuçta servo motor senkron motor asenkron motor motion control sürücleri ortaya çıkmış yani power elektornik de fpga kullanmışlar.

şimdi bende diyorum artık kendimizi yenilemek gerek ve fpga ya yönelmek gerek maaşımı aldıktan sonra bir fpga deneme kartı almayı düşünüyorum

bu tecrübemi paylaşmka istedim

not: bu bahsettiğim işe kabul edildim bu hafta sözleşmeyi imzalayıp 1 şubatda aksilik çıkmazsa başlıyorum
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!