Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

devrenin cektigi akim

Başlatan selvi, 26 Kasım 2009, 08:41:27

selvi

devrenin beslemesini 7805 regulenin cikisina bagladim.   toplam 650ma akim cekiyor.hem regule hemde modul cok isiniyor.isinmanin nedeni regule gerekli gucu vermediginden mi?bu sefer 2a likregule kullandim.yine isinma devam ediyor.
 mesala devrede en fazla modul akim cekiyor.modulun beslemesini regulenin girisinden alip zener diyotla 5v dusurursem sorun olur mu.belki regule isinmasinin onune gecilebilir.modulun isinmasinin onune nasil gecilebilir.yada daha nasil saglikli bir besleme sistemini olusturabilirim.
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....

Maxim

devre ??
modul ??
biz nasıl bilelim sizin devreniz ne ? modulünüz ne ?
ne kadar niye akım çeker ? ne yapmak gerekir ?
şema yok birşey yok ?

siz buraya bakın, orada daha net cevaplar bulursunuz .
www.muneccim.com

umberto

Selvi

7805 Linear bir regülatördür. Yani voltaj düşümü sırasında aradaki farkın bir kısmını ısı enerjisi olarak açığa çıkarır.

Regülatörün ısınmasını engellemek için SMPS denilen Switch Mode regülatör kullanmak gerekmektedir. Örneğin LM2596 kullanabilirsin. Bu regülatör 150khZ de açıp kapanarak çalışmaktadır ve bu sebeple yüksek akım çeksen bile ısınma düşük düzeyde olacaktır.

Saygılar

selvi

sistemde:modulun cektigi akim 650ma, diger eleman 16f628 entegresi var.belirleyici olan verici modulun cektigi akim.
yoksa program ve semalari verirdim. normalde kontrollu ayni modulu kullaniyorum.kontrol dedigim modul surekli aktif değilken yani kisa sureli aktifken sorun cikmiyor.ciddi bir isinma olmuyor.
modulun daha uzun sure aktif olmasi gereken durum aciga cikti.bu durum regule ve modulun isinmasina neden oluyor.sorun program veya semadan kaynakli bir durum değil.
sadece devrenin beslemesini daha uygun bir sekilde duzenlemem gerekiyor.7805 regulesi yetmiyor.belki regulenin girisini zener diyot ile 5v dusurup modulun beslemesini bu sekilde duzenlesem sorun cikartirmi.elimde 1-2 cift modul var.birde cok pahali rastgele kullanmak istemiyorum.modulun datasheti asagidaki linktedir.
ayrica verdiginiz linkten bayagi faydalandim.
http://www.reimesch.de/arf27_en.html
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....

ete

Şu modül denilen şeyin adını baştan RF modül şeklinde versen merak biraz daha azalmış olacak idi.
Alıcı 10 ma ama verici yüksek güçten dolayı 650 ma akım çekiyor. Ancak verici sürekli açık tutulmamalı bence. Bir transistörle anahtarlayıp yalnızca verme anında vericiyi açıp gönderme yaptıktan sonrada kapatmak en doğrusu olacaktır. Böylece yaklaşık 1 sn çalışacak verici senin 7805'ini kesinlikle sıcak hale getirmeyecektir.
Devrenin diğer kısmı bir şey çekmiyor. Normal şartlarda dediğimi yaparsan regüle devren yeterli olacak ve hiç ısınmayacaktır.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

selvi

hocam normalde diger devrelerde sizin belirttiginiz sekilde kullaniyorum sorun cikmiyor.ama simdi ugrastigim farkli bir hazir  rf verici kumandasinin rf kismini kendi verici modulum ile degistirmek istiyorum.bu durumda kumanda uzerinde herhangi bir butonu belli bir sure basilmasi gerekiyor ve bu durumda rf modulun aktif olmasi gerekiyor.bu durum belirtigim isinmalara neden oluyor.hazir rf verici kumandanin bilgi gonderme kismini cozmek gerekiyor.oda zor gorunuyor.yada tumden islemciden tutalim modulene kadar yeni bir sistem olusturmak gerekiyor.onuda yapmaya calistim.bu durumda cok istikrarli calismiyor.onun icin sadece verici modulunu degistirmek istiyorum.
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....

ete

Bu dediklerini pic ile yapmak zor değil bence. Butonu pic üzerinden kontrol edersen butona basılınca önce vericiyi açar ardından veriyi yollarsın.
İllaki açık tutmak gerekiyor ise mutlaka verici kısmını LM2575 ile beslemeya bakmalısın.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

hasangurlek

Modül sürekli devrede olmak zorunda ise (ki gerekmez) TX-DATA pinini lojik sıfırda tutun, problem kalmaz.

Modülde ayrıca POWER-UP kontrolü var. Sürekli devrede kalmaması için bu pini lojik sıfır tutup, data göndereceğiniz zaman bire çekersiniz. Harici bir devre ile anahtarlama kullanmanıza gerek yoktur.

Ayrıca modül 650 ma çektiğine göre PC (POWER CONTROL) pinini ya boş bırakıyorsunuz yada direk +Vcc ye bağlı. Bu girişi kullanarak ihtiyacınız olan RF gücüne göre ayar yapabilrsiniz.

Anahtarlamalı güç kaynağı kullanırsanız RF modülde problem yaşayabilirsiniz, beslemeyi çok iyi filtre etmeniz gerekir.

7805 girişine zenerle regülasyon yapıp giriş voltajını düşürmeniz durumunda ihtiyacınız olan akım karşılanamaz, bunun yerine girişe seri bağlı wattlı direnç kullanıp ısıyı paylaştırabilirsiniz.
http://www.cyber-warrior.org, Although they like whiteness, sometimes twilight is required...  Hala evlilermi bilinmez ama kesinlikle artık uygun değiller !!!

selvi

lm2576-5.0 regule entegresini denedim.1N5822 shock diod kullandim.girise 100uf cikisa 1000uf-10v ve hazir bobin 100uH  kullandim.RF verici modulu yuk olarak bagladim.9v ile besledim.hizli bir sekilde bobin cok isindi.bobini 330uh yaptim.bir sey degismedi.
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....

SiVRiSiNEK

http://picproje.org/index.php/topic,26633&highlight=

bu başlığı bir incele derim benimde başımdan geçen bir LM257X deneyimi

kullandığın bobin çektiğin akıma dayanabilmeli, umarım direnç tip bobin kullanmıyorsundur

selvi

simdiye kadar fazla bobinle isim olmadi.direnc tipi bobin kullandim.bir ara direnc tipli bobinler almistim.onu kullandim.cok isiniyor.
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....

ete

Kullandığın diyot da bu iş için (Akım açısından) uygun değil. en azından 2A lik bir schotky diyot kullanman gerek). Şİmdilik devreden 1 A den aza akım çektiğin için belki işini görebilir ama aslında LM2576 , 3 Amperlik bir elemandır. Buna göre düşünmen gerek her bir şeyi. Keşke LM2575 kullansa idin oda işini görebilirdi.
Mantığını çalıştırırsan direnç tipi bobin içinde kullanılan bobin teli kıl gibi olmak zorunda . Devreden çekilen akım bu bobin üzerinden akıyor.  BU telin o akımı kaldıracağını düşünebiliyormusun. Devre elemanları daima çekilen akıma uygun seçilmelidir. Bu elektronikte temel kural bunu iyice öğren ve bundan sonra yaptığın işlerde tatbik et.

Doğru yoldasın ve sona yaklaştın. Devam et bakalım
Kolay gelsin
Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

SiVRiSiNEK

@ete hocam 1N5822 zaten 3A shottky diyot uygundur
@selvi bobini akımı kaldıracak tipte bir bobin koy, ayrıca gönderdiğim linki incelemeni tavsiye ederim LM2575-76 için önemli tecrübeler var

selvi

bir kac farkli bobin kullandim.bu sefer isinma cok az oluyor.kullanilabilir duzeyde gorunuyor.ama bobin degerlerini tam bilmiyorum.elimde bobin olcen olcum aleti olmadiginda deneme yoluyla yaptim.
az isinma olumsuz bir durum yaratir mi?eli yakmayacak duzeyde.isinmayi daha alt duzezye cekebilir miyim?bu sefer regule ve modul biraz isiniyor.bobinde isinma yok.
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....