HANGİ TİP MOTOR DAHA VERİMLİDİR?

Başlatan azimli, 04 Aralık 2009, 14:21:18

azimli

sistemin başlangıçtaki kurulum maliyetinin önemli olmadığı düşünülürse ve aynı zamanda sistem çalışırken zamanla en az sorun çıkaran tercih edilmek istenirse,

ortalama 50kW. güçlerde hangi elektrik motorları elektriği tüketme yönünden ve mekanik kazanç elde etme yönünden daha verimli oluyor.

birde motorun hız kontrolü sağlanmak istense yukarıdaki sorunun cevabı değişiyormu ne oluyor?

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: "azimli"sistemin başlangıçtaki kurulum maliyetinin önemli olmadığı düşünülürse ve aynı zamanda sistem çalışırken zamanla en az sorun çıkaran tercih edilmek istenirse,

ortalama 50kW. güçlerde hangi elektrik motorları elektriği tüketme yönünden ve mekanik kazanç elde etme yönünden daha verimli oluyor.

birde motorun hız kontrolü sağlanmak istense yukarıdaki sorunun cevabı değişiyormu ne oluyor?


bu güçte servo motor olurmu bilmem ama senkron servo motorlar dan biri tercih edilebilinir motor tipine göre elbet kontrol şekli değişecek ama 50Kw lık bir motora bildiğim kadarıyla mecburen en az yol vermek için kontroller kullanmanız gerek (tabi yüke göre değişir)

asenkron motorlarda fırça olmadığı için mekanik kayıp biraz daha az bakım gerektirmez senkron motorlarda bilezikli ise bakım gerektiren motordur ama bu güçte asenkronmu senkronmu onu bilmiorum sadece yüksek güçlerde senkron motor kullanılıyor eger teori bilgiye ihtiyac duyarsanız (özet şeklinde) pdf için link vereyim veya 4shared e bakın orda olması gerek kolay gelsin
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Salih

Kalkınma momenti çok yüksek istenmiyorsa, tabiiki tartışmasız
asenron motor denir. Artık asenkron motorlar için  invertörle devir ayarıda problemsiz yapılabilmektedir.

azimli

senkron motorlarda bildiğim kadarı ile asenkron motorlarda bulunan devir kayma düşme olayı yok bunu sağlamak için senkron motorların rotoruna statordaki elektrik döner alanla kilitlensin ve motor nominal yükünde rotor devir sayısında kayma olmasın diye dc bir gerilimde veriliyor bu gerilimin rotora verilmesi için mecburen bilezik-fırça tarzı bir şey kullanılmak zorunda herhalde yoksa rotora gerilim nasıl verilecek.

siemensin geçmişte ürettiği 3 fazlı asenkron motorlarla şimdi ürettiği asenkron motorlar arasında aynı elektriksel güç de olmalarına rağmen elektronik sürücü devre araya girmeden bile şebeke elektrik tüketimi yönünden %5-10 gibi kazançlardan bahsediliyor kaldiki sürücü devreninde bir kazancı var devre hız kontrolü yaparken bir kayıp oluşturuyor ama fazlasını kazanç olarak veriyor.

niye artık CNC tezgah eksen kontrol uygulamalarında hızla 3 fazlı AC servo motorlara geçiliyor bunun nedenleri nedir.

Salih

Alıntı yapılan: "azimli"senkron motorlarda bildiğim kadarı ile asenkron motorlarda bulunan devir kayma düşme olayı yok bunu sağlamak için senkron motorların rotoruna statordaki elektrik döner alanla kilitlensin ve motor nominal yükünde rotor devir sayısında kayma olmasın diye dc bir gerilimde veriliyor bu gerilimin rotora verilmesi için mecburen bilezik-fırça tarzı bir şey kullanılmak zorunda herhalde yoksa rotora gerilim nasıl verilecek.
invertörlerde gerekli ayar yapılarak kayma kompanzasyonu yapılabilmektedir. Hatta bir takogenerator kullanarak devir bilgisi invertöre girilerek gerekli hız sabitlemeside yapılabilmektedir. Yani senkron motor kullanmaya gerek yok.

Alıntı Yap
niye artık CNC tezgah eksen kontrol uygulamalarında hızla 3 fazlı AC servo motorlara geçiliyor bunun nedenleri nedir.

Asenkron motorların uzun süre bakım gerektirmeden problemsiz çalışmasıdır kanaatimce.

mihri

Eğer kurulum maliyeti gerçekten önemli değilse. CSIRO motor ve TRITIUM sürücü. %95 üzeri verim.  :lol:
"Eppur si muove!"

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: "mihri"Eğer kurulum maliyeti gerçekten önemli değilse. CSIRO motor ve TRITIUM sürücü. %95 üzeri verim.  :lol:


bu motorlar hakkında biraz bilgi  verebilirmisiniz türkiyede nerde satılır kaç paradır
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

mihri

Bu motor ve sürücüler güneş arabalarında kullanılır Türkiyede bulunmaz. Çok çok pahalıdır. Aşağıdaki linkte bu motor ve sürücünün kullanıldığı araba hakkında bilgiler var.

http://saguar.saitem.org/
"Eppur si muove!"

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: "mihri"Bu motor ve sürücüler güneş arabalarında kullanılır Türkiyede bulunmaz. Çok çok pahalıdır. Aşağıdaki linkte bu motor ve sürücünün kullanıldığı araba hakkında bilgiler var.

http://saguar.saitem.org/

bende ege üniversitesi arabası için soruyorum gecen sene ekipteydim bu sene mezunda olsam yardımcı olmak istediğim için sordum tesekürler bu arada siz saguar damısınız ?
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

mihri

Evet. Şu an teknik danışman olarak yardımcı oluyorum arkadaşlara. Mezun olduğum için.
"Eppur si muove!"

azimli

arkadaşlar ben çeşitli nedenlerden dolayı endüstriyel uygulamalarda 3 fazlı 380-400V. asenkron motorlar üzerinde karar kıldım.

normal sincap kafesli asenkron motorlardan bahsediyorum,rotoru sargılı olmayan ve içinde fırça ve bilezik bulunmayıp rotoruna elektrik iletilmeyen tiplerinden yalnızca elektrik aksamının stator hareketsiz kısmında  bulunanlardan bahsediyorum.

bu alanda 3 fazlı elektriği az tüketmek ve performansınıda daha çok arttırmak için yapılan invertörlü kılima ve AC servo motorları incelemeye çalışıyorum nette gördüğüm kaynaklar kadarıyla

adamlar iyi stator ve rotor şekil tasarımlarıyla ve sargının sarıldığı manyetik kutup oluşturulan stator tasarımlarını geliştirerek bu motordan iyi randıman alıyorlar

şimdi bana öncelikli olarak 3 fazlı şebekeden beslenen AC indüksiyon kılima motorlarının ve AC indüksiyon servo motorların en son teknolojili yeni olanlarının iç yapılarını ve parçalarını gösteren resim ve rakamsal değerlerin daha ön plana çıktığı belgeler lazım bu alanda istediğim kadar açık belgeler göremedim henüz bu konuda elinde kaynak olan varmı?

bu motorların sürücü ve geri besleme sistemlerini uzun süredir araştırıyorum ama motorların nerelerinde yapılan farklarla güç artışı ısı yayılımı azalımı titreşim giderilimi ve en önemlisi daha az ağırlıkla daha az elektrik tüketimiyle daha fazla moment ve güç elde edilmesini tam öğrenemedim

bu motorların 3 fazlı şebekeden beslenen yeni versiyonlarının iç yapılarını açıklayıcı belgelere ihtiyacım var.

z

Ansiklopedik bilgimle yazayım bir şeyler.

Sinusel gerilimle çalışan motorlarda kutup alanının da sinusel olması istenir.

Ancak bu eskiden çok iyi başarılamıyordu çünkü magnetik devre tasarımcılarının bilgisayar gibi güçlü yardımcıları, magnetik alanın dağılımını görsel olarak izleyebilecekleri cihazları yoktu. Bu nedenle alan tam sinus formunda değil yaklaşık sinüs formundaydı.

Artık magnetik alan kutuplada max, etrafında neredeyse harmoniksiz sinus olacak şekilde yapılabiliyor. Bu da motor performansını arttırıyor.

Aynı iyileştirmeler rotorda da yapılıyor.

Magnetik devrede yapılan bu iyileştirmeler yanında sürme teknikleri de çok gelişti. Gerçi bu tekniklerin matematik temelleri forumdakilerin babaları bile daha doğmamışken çoktan atılmıştı sadece yarıieltken teknolojisinin gelişmesi bekleniyordu.

MOS, IGBT ve mikrodenetleyiciler çıkınca bu işler sıradan işler haline geldi.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mihri

Alıntı yapılan: "azimli"bu motorların sürücü ve geri besleme sistemlerini uzun süredir araştırıyorum ama motorların nerelerinde yapılan farklarla güç artışı ısı yayılımı azalımı titreşim giderilimi ve en önemlisi daha az ağırlıkla daha az elektrik tüketimiyle daha fazla moment ve güç elde edilmesini tam öğrenemedim

Bu motorlar asenkron motor değil BLDC (Bushless DC Motor) motor. Bu yüzden olabilir mi acaba?
"Eppur si muove!"

azimli

bildiğimiz 3 fazlı asenkron motordan şüphem yok yeni versiyonlarının yapılarındaki değişiklikleride siemens biraz anlatmış

peki,

1 fazlı şebekeden ac gerilim doğrultularak oluşturulan 300V. dc gerilimle
veya 3 fazlı şebekeden ac gerilim doğrultularak oluşturulan 600V. dc gerilimle sürülen invertörlü kılima dedikleri cihazlardaki motorlar fırçasız dc motormu (bldc) oluyor.

yine aynı şekilde 200V veya 400V olmak üzere iki katogoride satışa sunulan ac servo pozisyon kontrol motorlarıdamı (bldc) oluyor.

bakdığımda asenkron motor ve bldc motor sürme-hız kontrol devrelerinde bir fark göremiyorum

anladığım kadarı ile bldc nin çalışma mantığı asenkron motorla aynı ama motorun rotor ve stator kısmı daha çok kutup oluşturup daha hassas ve yüksek kontrol amaçlı dizayn edilmiş.

asenkron motorların sürülme igbt çıkış eğrilerinden haberdarım bldc ninki nasıl?