H-Bridge mos driver.

Başlatan Logan, 08 Aralık 2009, 15:25:44

z

Cikis katindaki moslarin gate dalga sekilleri olsaydi rahat yorum yapardik.

Gate surucu trafonun tum sargilarini 30Khz icin yeni bastan sardiniz değilmi?

Aksi halde gate surucu trafo doyuma gidebilir. Cunku miknatislama akimi en az 3 kat artar.

Bahsi gecen direnci en tepede verdiginiz semada trafonun primer uclarina paralel baglayacaksiniz. Yalniz artan akimdan dolayi 1 uf seri kapasitor sikinti yasatabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

nonstradam

30khz lik trafo ile biraz sonra bir deneme yapacağız. bahsi geçen direncide bu trafoya uygulayacağız. Gate sinyallerinin boşta ve yükse çalışma dalga şekillerini biraz sonra forma ekleriz. şimdilik 1uF lık kapasiteyi iptal edip bir deneme yaparız. ilginize teşekkürler hocam iyi çalışmalar...

bigbey

30khz nasıl elde ettiniz.
uyguladığınız sinyalin iletimde kalma süresinin, alan olarak daraltılması gerekebilir.
TA6R

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: "z"
Alıntı yapılan: "teknikelektronikci"... ders notlarımdan baktım birde siz bakın hocam dediğiniz ile alakası varmı bilmiyorum

Eger amac H surucuyu rezonansda calistirmak olsaydi da yukaridaki devreyi bazi degisikliklerle aynen yapacaktik. Fakat bu devrenin rezonans amacli kurulmadigi belli.

Nedenini sorarsan, seri rezonans devresi tehlikeli bir devredir ve verilen semada tehlikelere karsi hic bir onlem alinmamis.

Zaten cikis konnektorune de mos drv diye yazilmis. Belliki devre cok guclu bir katin mos yada IGBTsini suruyor.

hocam sizden öğrenceğimiz çok şey var teşekürler
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Logan

Dün akşam @nonstradam'ın bahsettiği bütün denemeleri yaptık. Değişen birşey olmadı. Güç katındaki mosfetlerin gate sinyallerini problemi daha iyi anlayabilmemiz için ekliyorum.







@bigbey, sistem analog olarak çalışıyor. Basit bir PWM üretici entegre kullanıyoruz. Geri besleme olarak opamplı bir devre kurduk. Uygulama sinyalinin alan olarak daraltılmasından kastınız sanırım PWM darbelerinin iş süreleri. İlk denemelerimizde %98 duty cycle ie çalışıyordu daha sonra biraz daha ölü zaman bırakabilmek için %60'lara çektik fakat bu da çözüm olmadı. Yukarıdaki sinyallere bakarak bizim problemimizin ölü zaman veya duty cycle ile alakalı olmadığını düşünüyorum. Zaten sistem, aynı koldaki mosfetler aynı anda devreye girdiği için hataya geçiyor. Bu problemi çözebilirsek sanırım sorunumuz hallolacak.
İmza.

z

Dalga sekilleri gayet guzel. Bu sartlarda moslarin kisa devre olmasini gerektiren bir durum yok.

Peki bu dalga sekillerinin alindigi esnada yuk ne durumdaydi?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Logan

Bu dalga şekillerinin alındığı esnada sistemde yük yoktu. Yani SMPS trafosunun sekonder kısmına herhangi bir yük uygulamadık.

Bir önceki resimde görülen parazitli sinyal ise pals trafosunu süren mosfet köprüsünün SMPS trafosundan ortalama 80A akım çekilmeye çalışırken arızaya geçtiği esnadaki sinyal şeklidir.

Aynı şartlar altında güç mosfetlerininde dalga şekillerini çıkarmaya çalıştık fakat tam olarak göze görülür bir sonuç elde edemedik. Çünkü yük uygulama ile hataya geçme arasındaki süre çok kısa.

Osilaskopta anlık kayıt yani nokta kaydı yaptığı için işimiz biraz zorlaşıyor. Akım çekilmeye başlandığı an gate sinyalleri çok hızlı hareket ediyor.
İmza.

z

Iste bundan sonrasinda yorum yapabilmek icin bolca olcum yapabilmek lazim.

Eger H kolu ayni anda devreye girmiyor buna ragmen moslar arizalaniyorsa akla gelen ilk durum su olabilir.

Guc katindaki moslarin D ve S hattinda yuksek enduktanslar olusmussa yuksek yuk akimlarinda bu enduktanslarda enduklenen gerilimler ilgili MOSu delmeye calisir.

Herhangi bir mos delindiginde mecburen diger mos da yuksek akimdan dolayi bozulur.

Olay bittiginde de iki mos da kisa devre olmuş olur ve Moslar ayni anda iletime geciyor yanilgisina duseriz.

100Khz de sorun olmuyor da neden 30Khz de sorun oluyor durumu ilginc.

Guc kati trafosu 30Khz icin sarildi. Gate surucu 30Khz icin sarildi.

Peki akim sens devresi trafolumu? O devrenin gorevini yaptigindan eminmiyiz?

Alt moslardan  birinin drain akiminin dalga seklini ve o kola ait 2 mosun gate sinyallerini bir arada gormek lazim.

Bir de madem tasarim yapiyorsunuz. Mukemmel bir koruma devresi tasarlayin. Bu korumayi urun devresinde değil de gelistirme duzeneginde kullanin.

Bu koruma nasil olacak?  Bir kere cok cok pahali olacak cunku;

Her bir mosun drain akimi ayni anda cok yuksek band genislikte olcum yapabilen akim olcum devreleri ile olculecek.

Her bir mosun Vds degerleri ayni anda cok yuksek band genislikli izoleli olcum devresi ile olculecek.

Bu degerleri analog ve lojik devreler ile ***(MCU ile değil)*** yorumlayacak ve en kucuk tehlikede sistemi susturacak ve neden susturdugunu rapor edecek.

Bu duzenegi yapmadiginiz surece isiniz cok zor.

Birde kullandiginiz scopun uzunca sure kayit yapabilir ve yuksek frekansli iyi bir sey olmasi gerekecek.

Ancak bu sartlarda sorunu sip diye yakalayabiliriz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

nonstradam

Merhaba Hocam;
Gördüğünüz sinyaller boşta çalışmada kaydedilmiş sinyaller, bu sinyallerde çakışma görülmüyor fakat, sistemi yüklediğimiz anda korumaya geçiyor, yükleme anında korumaya geçtiği için skop sinyalini tam olarak kaydedemiyoruz. tam yükleme anında skop sinyalinde biraz bozulma oluyor fakat kaydedemiyoruz.

Eğer yüksek endüktanslardan dolayı mosfetlerden birtanesi deliniyor olsaydı diğer denemelerimizde de bu mos arızalı olacağı için hep hata durumunda kalırdık. böyle bir durum söz konusu değil. sistemi tekrar çalıştırdığımızda çalışıyor yüklediğimiz anda tekrar korumaya geçiyor. bence moslar çakışıp patlayamadan sistem off oluyor.

akım sens devresisnin görevni yaptığından emin olmak için bu sistem iptal edip devreyi çalıştırıp çıkışı yükledik. moslar gerçekten dikey kanal olarak patladı. mos koruma devresi iş yapıyor.

güç trafosu üzerinde endüklenen gerilimleri yarım köprü olsaydı ters diyot ile sönümleme şansımız olurdu. H-köprüde bu sönümlemeleri nasıl yapabiliriz. RC yeterli olurmu?

not: her bir mos gurubunun D-S uçları na paralel olarak bağlanmış, birbirine seri 47R ile 47nF var. bu elemanlar bahsi geçen, mosları delmeye çalışan gerilimleri sönümlemezmi?

azimli

bahsettiğniz bağlantı çeşidi ile 47R ve 47nF. ler snubber devresi olarak işe yarar kondansatörü seramik ac kutupsuz ve uygun voltaj değerinde kullandığınızı düşünüyorum.hatta ultra hızlı bir diyotuda dirence paralel bağlayabilirsiniz diyotun yönü mosfet içindeki standart diyot yönünde olmalı.

yalnız zaten sizin mosfetlerinizin içinde yapısında standart olarak hazır sunulan yarım köprüde kullanırdık dediğiniz diyotlardan var. hemde bu diyotlar sizin yarım köprüde kullanabileceğinizden daha iyisidir.

bu diyotlar sizin snubber RC,RCD devresiyle yapacağınız işi üstlenmiş durumdalar tek farkı snubber devresi ters yüksek indüktansın bir kısmını  üzerine alıp harcarlar bu haliyle mosfet içindeki ters diyota yardımcı olurlar.ama düşük dc bara indüktansında snubber gerekmez bu devrenin yerine dc link beslemesine paralel mosfetlere çok yakın mümkünse hemen dibinden uygun voltajda seramik ac 100-470nF. gibi bir kondansatör atın akım büyükse bu kondansatöre paralel 2-3uF. daha atabilirsiniz.

anlayamadığım nokta siz akım sens-koruma devresini devre dışı bırakıp sistemi denediğinizde moslar yandı demişsiniz mosları kasıtlı yakmaya çalışmadınız değilmi burda sizin dead time sıkıntınız olabilir yada mosfetleri sürme devrenizde bir problem olabilir.

siz son haliyle devrenizin açık proje şemasını bir daha gönderirmisiniz mümkünse gerçek yakından çekilmiş bir fotografınıda koyun sizin sorunu nuzu çözeriz gibi geliyor.

fotoda ve açık şemada H köprü akım sense ve mosfet sürücü besleme devresi ana kondansatör bloğu herşey açıkça seçilebilsin

bu işlerde benimde kafam baya ağrıdı geldiğim nokta iyi neticeler güzel çıkıyor.

xenix ve z nin bu konular hakkındaki bilgisi oldukça iyidir.

bigbey

Ben de indüksiyon devresi ile uğraşıyorum. kendi yaptığım bir osilatör ile 2 adet çıkış aldım biri diğerinin invert edilmiş hali. aynı şekilde transistörler patladı.
ne zaman ki, TL494 entegresi kullandım. aynı koldaki akım çakışması sona erdi.
sizin osilatör çıkışınızda eğer üretildikten sonra invert ediliyorsa o zaman sorun oluyor.
benimde şu an H side transistörü aşırı akımdan ısınıyor. Bakalım nerden çıkacak.
Sizinde osilatör entegresi eğer TL494 türü bir devre değil ise bu konuya dikkat etmenizi tavsiye ederim.
"Sayın @z arkadaşımız bu konuda beni uyarmıştı. kendisine bu arada teşekkür ediyorum"
sinyallerinizi inceledim görünüşte iyi gibi görünüyor. ama sıfır geçişinde eğer DC bileşen var ise o zaman çakışma yaşıyor olabilirsiniz.
TA6R

nonstradam

sayın bigbey sürücü olarak sg3525 var. her ne oluyorsa yüke bindikten sonra oluyor. şimdi 30khz te çalıştığından %100 emin olduğumuz güç trafosu ile puls trafosunu takıp çalışmalara oradan devam edeceğiz. sonuçları bildiririz.

bigbey

#27
Alıntı yapılan: nonstradamher ne oluyorsa yüke bindikten sonra oluyor. sonuçları bildiririz.
Bu tesbitiniz önemli. bir yerlerde faz kayması yaşanıyor olabilir. Gelişmeleri merakla bekliyoruz.
TA6R

azimli

son olarak sistemin durumu nedir?
bir gelişme kaydedebildinizmi?
sorun çözüldümü?

tkurt

Aynı devreyi bende yapıyorum,aynısından 3 farklı versiyon var elimde birini tamir ettiğim kaynak makinasından çıkardım,çalışma frekansı 92khz idi.Senin devre sanırım bu.
Bende bazı sorunlar yaşıyorum trafo kullanınca ama ir2110 kullanınca devre çalışıyor.Tabi şu ana kadar yükte deneyemedim,şü ir2110'lardan biri çok ısınıyor(patates ürün sanırım).