Yedekleme yaptığım harddiskim bozuldu.

Başlatan Logan, 24 Aralık 2009, 10:32:24

Logan

Merhaba arkadaşlar,

Hemen hemen bütün dosyalarımı yedeklediğim eski model 3.5 inc Philips harici harddiskim bozuldu. Arızanın tam sebebini öğrenmek için içerisini açtım ve 500 gb Seagate marka sata harddisk çıktı. Bu haliyle dışarıdan besleme ve sata kablosu takıp deneme yaptım. Kart üzerinde bulunan ve diskin içerisindeki motoru süren entegrenin çok ısındığını farkettim. İlk zamanlar bu entegre üzerinde yoğunlaşsamda sonraları asıl problemin motorda olduğunu anladım. Üzerindeki vidaları söküp motora müdahale etmeye çalıştık fakat normalde elle çok rahat dönmesi gereken motorun çok sıkı olduğunu farkettik.

Sonuç itibariyle bana aşağıda resimlerini gönderdiğim harddiskten lazım arkadaşlar. Sadece motor kısmının çalışıyor olması bile benim için yeterlidir. Şu an elimde bulunan mevcut harddisk içindeki plakaları, temin edeceğim harddiskteki plakalar ile değiştireceğim. Olma ihtimali biraz zayıf fakat her şeye rağmen denemek zorundayım. Elinde bu parçadan bulunan varsa lütfen benimle irtibata geçsin.

İyi günler, iyi çalışmalar.





İmza.

Analyzer

Selam,

Bahsettiğiniz plaka değişimi laboratuvar ortamı olmadan pek mümkün değil diye biliyorum. Temiz odalarda vakum altında kapatılıyor bu cihazlar. O sebeple bu işi çok profesyonel olarak yapan firmalar var. Müdahale etmeden önce onlarla görüşmekte fayda var.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

gevv

sata disklerde bu kadar  derine inmedim motoru görmedim  belki saçma ama zor dönmesi çalışmadığı zaman sarsıntılara karşı bir koruma olmasın ? belki bir önlemdir devre çalıştığında normale dönüyordur
 

wsxwsx

harddiskin plakalarını değiştirmek elle yapılacak bir iş değil . mikron düzeyinde  hassas durumlar var diye biliyorum.

keşke hiç kurcalamadan bir uzmanına gösterseydiniz. belki içini açmadan sadece kart değişimi ile de düzelebilirdi.

bu işleri yapan bir firma:
http://www.arkadasbilgisayar.com/


Alıntı YapÖnemli: Disk bozulduğu, data kaybı yaşandığı zaman kişiler disk içini açmaya ya da otomatik veri kurtarma programları kullanmaya çalışmaktadır. Bu çok yanlış bir hareket olup, sonucunda geri dönülemez hasarlara yol açmaktadır. Veri kaybı yaşandığı zaman, ilk önce işin uzmanından bu konuda yardım almanızı tavsiye ederiz.

Logan

Arkadaşlar evet plaka değiştirmek son derece hassas bir iş ve laboratuar ortamında yapılması gerekiyor. Zaten harddiskim ilk bozulduğunda birkaç yere kurtarmaları için yolladım fakat çok iyi paralar istediler. 1000-1500 $ arası kurtarabiliriz dediler. Hal böyle olunca nasılsa harddisk artık kullanılamaz duruma geldi, ben de biraz uğraşayım dedim. Kaybedecek bir şeyim yok, zaten olan olmuş. İçindeki veriler o meblağları karşılayacak kadar önemli değil. Ancak paketinde hiç açılmamış sıfır bir ürünü gönül rahatlığıyla harddiskimin çalışması için heba edebilirim.
İmza.

Fabrisio

Logan arkadaşım, iş yerinde birkaç hafta önce bir poşetin içinde çok sayıda harddisk (10..15 adet) görmüştüm. Sanırım hepsi bozuk veya eski. Eğer bulabilirsem sana ö.m. atarım.

BenC

@LOGAN hocam internette bir ara aramıştım HDD kurtaran firma diye. Şuan ismini hatırlamıyorum ama ücreti karşılığında verilerinizi kurtaracak firmalar mevcut. Ama ücretler baya bi uçuk rakkamlardı. Belki bir seçenek olabilir diye düşündüm. Veri kaybetmenin ne olduğunu iyi bilenlerdenim :(
ŞEHİT KANIYLA ALINMIŞ BU GÜZELİM VATANIN TOPRAKLARI KARIŞ KARIŞ SATILIYOR!!  VATAN HAİNİ OLMA!!

murbay

Keşke harddiski sökmeden önce aynı model harddisk ile kartını değiştirmeyi deneseydiniz.
Siz yinede önce bozuk harddiskin kartını çalışan, aynı model bir harddiske takıp deneyin. Kartınız sağlam ise diskleri değiştirmeyi deneyin.
Harddiski açtığınız zaman mikro düzeydeyi toz tanecikleri okuma/yazma kafasının altına girer ve bad sector oluşturur.

Kolay gelsin
Açıklayıcı olun, gizemli yazmak maharet değildir...

Logan

@Fabrisio, eğer elinde bu model harddisk varsa ve gönderebilirsen çok makbule geçer.

@murbay, harddiskin kartını değiştir demişsin. Esasen ben ilk olarak bunu denedim ve hiçbir şekilde motoru döndürmeye dahi çalışmadı. Sonradan öğrendim ki disket üzerinde bulunan kartlar, o diskete ait plakalar ile kodlanıyormuş. Yani o plakalar, ancak o kart ile çalışıyor. Şanslıyım ki bu denemeleri yaparken karta herhangi bir zarar vermedim. Yoksa veriler hiçbir şekilde kurtarılamaz hale gelebilirdi. Şu an en azından küçükte olsa bir ihtimal var...
İmza.

KAZIMUGUR

Alıntı yapılan: "Logan"... ve hiçbir şekilde motoru döndürmeye dahi çalışmadı...

Sanki bir gariplik var.
Disk dönecek kafa gerekli sektörleri kontrol edecek sonra ....

Logan

Valla üstad dediğim gibi hiç döndürmedi. Aynı harddiskten evdeki bilgisayarın içerisinde de mevcut. Onu söktüm taktım ama olmadı. Fakat şöyle bir durum da var. Ben disketin içini açtığım zaman plakaları çıkardıktan sonra motorun sıkışmış olduğunu farkettim. Elle hiçbir şekilde dönmüyordu. Normalde frende bile kalsa bu kadar sıkı olamaması gerekmiyor mu?
İmza.

teknikelektronikci

hocam üzüldüm durumunuza umarım kurtarabilirsiniz sonucu yazarsanız memnun olurum
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

floresan

Alıntı yapılan: "Logan"Aynı harddiskten evdeki bilgisayarın içerisinde de mevcut. Onu söktüm taktım ama olmadı. Fakat şöyle bir durum da var. Ben disketin içini açtığım zaman plakaları çıkardıktan sonra motorun sıkışmış olduğunu farkettim. Elle hiçbir şekilde dönmüyordu. Normalde frende bile kalsa bu kadar sıkı olamaması gerekmiyor mu?

hocam aynisindan evde de varsa, evdekinin bilgilerini başka bir diske kopyalayın, bozuk haddiskteki diskleri de bunun içine takın. sıfır bir harddisk fada edebilirim demiştiniz, evdekini feda etmek daha mantıklı değilmi?

Fabrisio

Logan hocam, kusura bakmayın, bir poşet dolusu harddiski çöpe atmışlar. Sizin işinizi de göremedik. Üzüldüm..

KAZIMUGUR

Alıntı yapılan: "Logan"...Normalde frende bile kalsa bu kadar sıkı olamaması gerekmiyor mu?

Frende kalmaz zaten.
Açılışta belirli bir hıza ulaştıktan sonra kafa kiliti serbest kalır (click sesi ) ve hızlıca içeri dışarı bir kaç kez tarayıp ne yapacağına bakar, boot etme filan gibi.
(aklıma Bülent ustanın mıknatıs-bobin takımını özel bir ölçü aleti-indicator gibi kullanması geldi  :roll:  )

Belli ki ya bilyalarda sorun oldu ya da ki muhtemelen mıknatısdan kopma-sıkışma oldu.

Okuma ya da yazma yaparken -ararken o kadar hızlı içeri dışarı yapar ki o hıza disk dönüş hızının uyum sağlaması söz konusu bile değildir yani diskler sabit hızla döner.
Bu hız üstünde yazan hızdır.